Zürichi illattúra

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen idén nyáron is eltölthettem egy kis időt Zürichben, “legesleg” barátném jóvoltából. Mivel ez már a negyedik alkalom volt, így a kötelező turisztikai látványosságok helyett jutott idő minden egyéb másra is, így elterveztem, hogy feltérképezem Zürich parfümériáit, hátha kincsekre, általam nem ismert illatokra bukkanok.

Meg kell hagyni, már a “lisztferihegyi” reptér is sokkal több újdonságot nyújtott, mint a nagyvárosokban lévő parfümériák, hiszen a tax free shopokban számtalan olyan parfüm, kollekció fellelhető, melyet nem forgalmaznak máshol (ezt rutinos repkedők már tudják). Így még repülés előtt kipróbálhattam az új Lancome La Vie Est Belle parfümjét, mely a tél slágere lehet édes-vaníliás illatával (tisztára, mint a Serendipitous), szó szerint megédesíti az életet.

Aztán meglehetősen természetes módon a Hermés Les Colognes kollekciója (köztük kedvencem a Concentre d’Orange Verte, melyet nagy nehezen szereztem be…) is teljes mellszélességgel megvásárolható, csakúgy, mint a Guerlain Aqua Allegoria sorozat 4-5 darabja, köztük az új, limitált Bouquet de Mai parfüm, mely egy könnyed virágos illat, meglehetősen illanós koncentrátumban.

Már itthon előre utána néztem, milyen lehetőségeim lesznek parfümtúrám kapcsán, szerencsére a legtöbb világmárka képviselteti magát (Chanel, Hermes), így biztos voltam benne, hogy ha máshol nem, hát itt kipróbálhatom a hőn áhított parfümritkaságokat. Valamint nagy reményeket fűztem bizonyos parfümériákhoz, melyekben gyaníthatóan niche gyöngyszemekre bukkanhatok.

Ha jártatok már Zürichben, akkor biztos tudjátok, hogy a vasútállomástól induló széles sugárút, a Bahnhofstrasse (mint nálunk a Váci utca, csak szebb, jobb, nagyobb:) tartalmazza a legjobb és legnagyobb üzleteket, kávézókat, Sprüngli boltokat (jaj, de isteni sütikkel!), élmény rajta végigsétálni.  

Első utunk a Chanel butikba vezetett, remélve, hogy nem kell kötelezően vásárolni valamit ahhoz, hogy kipróbálhassam a Les Exclusifs de Chanel sorozatot. Mint ahogy utólag tapasztaltam, végtelenül kedves és segítőkész volt mindenki, természetes volt, hogy azt próbálok ki, amit szeretnék, ott fújom be vele magam, ahol akarom. Sajnos itt mintát nem tudtak adni, helyette ilyen helyes kis papíron “vihettem” haza az illatokat (mert hogy az árak…nos, nekünk magyaroknak meglehetősen magasak:( Pedig tudtam volna vásárolni: a Gardenia parfüm egy csodás, virágos meseköltemény, hihetetlen erővel és kisugárzással, annak ellenére, hogy a koncepció már nem mai gyerek. A bőrös parfümök istennője, a Cuir de Russie időtálló szépség, míg a Coromandel meleg fűszeressége levett a lábamról.

Ettől a kedves kiszolgálástól felbuzdulva következő állomás a Hermés volt, nem titkolt szándékkal, hogy a Hermessence sorozatot illatilag magamévá tegyem. Itt nemcsak hogy segítőkész volt az eladó, hanem kis mintákkal kedveskedett nekem, és türelmesen adogatta az újabb és újabb illatokkal átitatott Hermés szalagocskákat – ugyanis itt nem egyszerű papírcsíkra fújják az illatot, hanem sikkes kis szalagokra…engem elbűvölt:) Először a legújabb, még nem kapható Merveilles flankert próbálhattam ki, aznap érkezett meg az üzletbe a L’Ambre des Merveilles, és azonnal beleszerettem. Az ősz egyik tuti befutója nálam. Utána következett a Hermessence sorozat, melynek abszolút befutói számomra a Rose Ikebana és az Osmantha Yunnan.

Természetesen seregnyi Marionnaud, és egyéb más parfümériák találhatóak, de számomra a várva várt mennyország  a Jelmoli áruház földszintjén jött el. Hatalmas területen a legnagyobb világmárkák sminkpalettái, termékei, közöttük az összes létező, addig megjelent parfümmel, mely nálunk már csak hírből ismerhető. Így megtalálhatjuk itt a már említett Chanel Les Exclusifs sorozatát is, természetesen a Hermését is (de mennyivel jobb volt a butikban nézelődni:P).

Természetesen egy sor niche parfümmárka is kapott helyet, sőt külön kis szekciót. Így vonult fel Serge Lutens is: meg kell hagyni mesterművek egytől egyik, de különösen jólesett az orromnak a Louvre. Tom Ford, és zseniális Privat Blend és White Musk sorozata egytől egyik kipróbálható volt, természetesen szerelembe is estem egyik-másik parfümmel, de amit leghamarabb be kell szereznem tőle, az a White Suede-isteni bőrös illat.

Aztán Jo Malone külön kis részleget kapott és édespofa eladóval, aki zseniálisan vezetett be a Jo Malone illatokba, a Cologne Intense sorozata valami mesés, és “must have” darab lett számomra a Velvet Rose & Oud.

Megtalálható még a Jelmoli áruházban az összes Acqua di Parma parfüm, valamint az Etro is, és a legtöbb Bond No.9. illattal is megismerkedhetünk.

Végső állomásként az illattúra utolsó állomása a legismertebb niche parfüméria lett, az Osswald. Sajnos hiába vártam, hogy Zürich legismertebb parfümőrének, Andy Tauernek a parfümjeit itt kipróbálhatom…sajnos pont ezt nem tartották…nem is értem.

Egyrészt kellemesen csalódtam, hiszen a legdrágább, legexkluzívabb parfümöket is bátran kézbe foghattam, próbálgathattam, fújhattam tesztcsíkra, senki nem loholt a nyakamban, de ha kellett nagyon kedvesen meséltek egy-egy parfümről. Másrészt enyhe csalódás volt, hogy az üzlet másik felében Estée Lauder és Chanel sminkpultok voltak, amit nem igazán értettem (csak foglalták a helyet:). Kérem szépen, itt aztán minden olyan parfüm volt, ami szem-szájnak ingere: Illuminum (mivel a White Gardenia Petal már beszerezve, kíváncsian vártam a többi illatot, és meg kell hagynom igen jók!), Amouage, Boadicea teljes palettája, Carner, Frederick Malle zseniális illatai, teljes By Kilian, Clive Christian, Chartusia, MDCI, Profumum Roma, Xerjoff, Miller Harris, pár Comme de Garcons (az új Amazingreen mesés!), Parfums d’Empire, Escentric Molecules és még egy csomó minden…:)

Nagy szívfájdalmamra venni nem tudtam semmit, hiszen az áraik még a nálunk beszerezhető parfümökénél is sokkal magasabb volt. Pedig pont akció volt, pár (nem fogyó) termék 70%-kal volt leárazva, sajnos egyik sem nekem való, viszont amin meglepődtem, hogy hegyekben álltak a Blood Concept parfümök, és még 70%-kal olcsóbban sem vitték az emberek…(én sem tudnám sajnos egyik illatukat sem viselni). Barátnőm gazdagabb lett egy üveg Molecule 01 parfümmel, de erről, és az illatról majd hamarosan olvashattok!

Így hát illatélményekben gazdagabban jöhettem haza, és természetesen egy hosszú kívánságlistával:P



3 thoughts on “Zürichi illattúra”

  • :-)))) frusztráló igen, nem turistáknak való hely……sajnos. Oda zürichi fizetés is kell.
    Boldog szülinapot! Nekem holnap lesz. 😛 🙂

  • De jó neked! 🙂 <3 Bár ha az ember nem végtelenített bankkártyával jár-kel ott, akkor az elég frusztráló lehet:))

  • Én jópár éve járogatok ki, sőt, jövőre ki is költözöm, és tudom, hogy ott vásárolni nem igazán lehet 🙂 mert minden a svájci fizetésekhez van viszonyitva.
    Parfümöt még sosem vettem, sőt az áraikat még soha meg nem néztem, de nézelődni mindenképpen érdemes.
    A bolti hozzáállás a vevőkhöz pedig olyan ahogy irod. 🙂
    A Jelmoli nagyon durva. 🙂 Egy nap is kevés hozzá, tényleg amolyan mennyország féle azoknak akik rá vannak kattanva a sminkelésre, illatokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter