Parfümgyár látogatás ? Galimard

Már régóta készültem ennek a cikknek a megírására, de valahogy mindig halogattam, talán azért, mert pont olyannak szeretném visszaadni ezt az egész élményt, amilyen valójában volt. Talán azért, mert folyamatosan visszavágyom, életem minden percében.

galimard parfümblog

Régi vágyam volt, hogy egy workshop-on elkészíthessem az első saját parfümömet, így amikor Dél-Franciaországban jártam, ellátogattam Grasse városába. Számomra ez egész Azúr Part maga a csoda, és mivel a parfümgyártás központja nem messze található a tengerparttól, így magától értetődő volt, hogy egy parfümkészítő workshop-ra is benevezek. Maga a város sokkal nagyobb, mint amekkorának gondoltam, a belső óváros részt már messze körbeépítették, így lakóházak sokasága sorakozik körülötte. Utam elsőként a Galimard gyárba vezetett. Éze városában már betekintést nyertem a Fragonard parfümgyár működésébe (erről már egy korábbi cikkemben olvashattatok), de ott nem volt workshop, így Grasse-ban a Galimard-ra esett a választásom. A parfümházat Jean de Galimard alapította 1747-ben. A parfümgyártás mellett kesztyűket is készített, sőt a királyi udvarba szállított illatosított kesztyűket, parfümöket, az illatokat pedig ő maga kísérletezte ki. A tradicionális Galimard ház pedig azóta is virágzik és újabbnál újabb parfümökkel örvendezteti meg a rajongókat, miközben a régi formulákat is megtartotta. Grasse-ban pedig minden adott a parfümgyártáshoz és a tökéletes alapanyagokhoz. A hely csodálatos klímájának köszönhetően, többféle értékes, parfümalapanyagként szolgáló virág terem meg itt. Jázmin, rózsa, levendula, narancsvirág, tubarózsa kertek csodaszép és a legmagasabb minőséget képviselő virágokkal. A virágokat pedig rögtön fel is tudják dolgozni a parfümgyárakban.

galimard parfümblog2

A Galimard gyárban az ott töltött időm rövidsége miatt a gyártási folyamatokat nem néztem meg (ezt megtettem a Fragonardban), viszont beültem egy workshopra, mely több nyelven is elérhető, és így készült el életem első parfümje. A workshop elején egy rövid ismertetőt hallhattam, mely túl sok újdonsággal nem szolgált, a fej-, szív-, és alapjegyről esett néhány szó. Akik legalább olyan parfümmániások, mint én, nos nyilván tudják, hogy a fejjegy elemei gyengébbek, ez az amit kifújáskor érzünk, ezt követi a már kicsit erősebb szívjegy, majd az alapjegy, ami gyakorlatilag fixálja az illatot. Ahogy leültünk, kis üvegekben sorakoztak a nyersanyagok, már higított formában. Egyik oldalon a férfias, míg másikon a nőiesebb illatjegyek. Felső sorban a fejjegy elemei, középen a szívjegyé, az alsó sorban pedig az alapillatba kerülő összetevők sorakoztak. Érdekességként megtudtuk, hogy a vanília egyik családba sem tartozik, mégis nagyon sok illathoz adják hozzá, akár fixálóként, akár azért, hogy kiemelje a többi illatot. Először az alapillat elemeit kellett kiválasztanunk, mely kb. 40-60 ml-t képez a 100 ml-es végeredményből. Az enyémbe pézsmás virágok, írisz és vanília kerültek, az arányok és a pontos összetevők maradjanak az én titkaim. J Ezután a szívjegy elemei következtek, melyek a teljes üvegből 20-30 ml-t tesznek ki. Ebbe tengeri jegyeket és jázmint is tettem, végül pedig a fejillatba, mely szintén 20-30 ml, bergamott, zöld tea és lótusz is került. Első parfümöm pedig egy száraz, fás-virágos illat lett, melyből természetesen még mindig van, hisz ez addig nem fogyhat el, amíg vissza nem jutok oda. A workshop végeztével még a cég boltjában is körülnézhettünk, itt a parfümök mellett szappanokat és krémeket is vásárolhatunk. Még ha a workshop alatt nem is hangzott el túl sok újdonság, összességében óriási élmény elkészíteni egy parfümöt, amiből a világon csak egy van, amit saját magam állítok össze.

galimard parfümblog3

Az utazás után néhány hónappal egy kis naptár és hírlevél is érkezett hozzám a Galimard-tól, mely a legújabb illatukkal volt illatosítva. Amint kinyitottam a borítékot az első gondolatom ez volt: ?Ennek Riviéra illata van??.és elfogott a ?honvágy?. A cég legújabb illata a Nuit Câlinenévre hallgat, illata engem a Cote d?Azur eleganciájára, luxusra és végtelen szépségre emlékeztet. A Riviéra ?feelinget? a grapefruit, narancs és bergamott alapozza meg. Ezt koronázza meg a rózsa, a fás jegyek, a krémes, meleg vanília és a csábító ámbra. A végeredményben citrusosságnak nyoma sincs, az eredmény a gondtalan élet csodája – amire annyira vágyom -, a Francia Riviéra könnyedsége és szépsége, ami rabul ejtett egy életre.

galimard parfümblog4

Szylwy



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter