Fragonard parfümgyár – élménybeszámoló

Kedves Szilvi Parfümblog olvasó olyan szerencsés volt, hogy eljutott Éze városában működő Fragonard parfümgyárba. Fogadjátok és olvassátok szeretettel beszámolóját! Nagyon élvezetes! 🙂

0159

Óriási szerencse ért, ugyanis életemben először eljuthattam Franciaország déli részére. A nagy Grasse-i parfümgyárban sajnos nem jártam, de a Fragonard parfümháznak van a bájos kis Éze városában is egy központja. A látogatók itt ízelítőt kapnak a parfümök és illatszerek gyártásának folyamatából, egy kis betekintést nyerhetünk, hogyan is készülnek ezek a remekművek. Az Éze-i gyár meglehetősen kicsi, de aki még nem járt ilyen helyen és parfümmániás, annak óriási élmény. Több nyelven idegenvezetők viszik körbe a vendégeket és mondanak pár fontosabb mondatot a parfümkészítés részleteiről. Láthatunk egy részletes összefoglalót a világ különböző részeiről hozott, válogatott összetevőkről. Megszagolhatjuk a kis tégelyekben kihelyezett tiszta összetevőket, mint pl.: citrom, fahéj, alma, vanília és még sorolhatnám. A cég parfümökön kívül szappanokat, krémeket, tusfürdőket is gyárt, ezek gyártási folyamatairól is esik pár szó, majd a vendégeket bevezetik abba a terembe, ahol minden terméket meg lehet fogni, nézni és főképpen szagolni, majd pedig megvásárolni.

0146

Hosszasan időztem és próbálgattam mi is lehet az én illatom, mit is válasszak. A parfümökről, tusfürdőkről és úgy egyáltalán mindenről a minőség sugárzik. Finom francia elegancia. Minden szép, olyan mintha egy mesevilágba csöppentünk volna, és pont ezt tükrözi az az illat is, amit választottam. Végülis az új 2012-es Mademoiselle Amour-ra esett a választásom. Nem akartam elfogult lenni pusztán azért, mert annyira egyedi és vidám a csomagolása tele színes szivecskékkel, de miután megszagoltam, már nem csak a csomagolásba, az illatba is beleszerettem. Eper, mandarin, málna és alma dominál, de ettől a sok gyümölcstől nem lesz szirupos, nem tömény, a vidámság, boldogság és szerelem, ami az ember eszébe jut erről az illatról. Majd szépen kibontakozik a jázmin és a rózsa, ami igazán nőiessé teszi. Édes illatjegyekkel megbolondított illat, melyről a következők jutnak az eszembe: tavasz, virágok, napsütés, eufória. És ami nem csak ezt, hanem a többi parfümöt is jellemzi, az a minőség. Nem szintetikus gyümölcs és virágillat, nem az a mű és mesterkélt, ami a tömegesen gyártott celeb parfümökre vagy esetleg designer parfümökre jellemző. Az egész kis parfümmanufaktúrát áthatja a luxus érzése, az illatok minőségiek, érződik, hogy valódi, minőségi összetevők vannak benne.

IMG_5544

 Más illatok is tetszettek persze. Hogy néhány példát említsek pl: a 2013-as tiszta és rendkívül romantikus Muguet, mely színtiszta gyöngyvirág illat, a tavaszt hirdeti. Másik, ami tetszett a Soleil, íriszes, szantálfás, pézsmás illat. Viszont itt azt éreztem az illat az érettebb korosztály illata, tetszik, mert nagyon erőteljes, de inkább egy operába vagy bálba való és talán az érettebb hölgyeknek. A hasonló üvegű és nevű: Grain de Soleil, nekem egy teljes más arcát mutatta, mint a Soleil. Ez is egy orientális illat, hasonló összetevőkkel, de nekem ez hihetetlenül gyengének tűnt. Finom és nőies, elegáns, lágy illat, de attól való félelmemben, hogy hamar elillan, nem mertem bevállalni.

0147

Ugyanezen okokból esett ki a választottjaim közül a mesés, tengert idéző csomagolású Bleu Riviera. Megszállott tengermániásként meg voltam győződve róla, hogy ez lesz az, amit megveszek. Mivel pont azt a frissességet képviseli, amit a tenger ad, aquás jegyekkel, fehér virágokkal, egy csipet rózsával rafinálttá és nőiessé téve, így annyira légiesnek tűnt, hogy ezt inkább a 35 fokban és perzselő napsütésben tudnám elképzelni. Már megbántam, hogy nem vettem meg, de így ősszel sajnos még olyan reménytelenül messzinek tűnik a következő nyár.

0151

Ugyanez volt a problémám, a szintén csodás csomagolású Mademoiselle Riviera illattal is. Csodás, a Francia Riviérát idéző üveg, bergamottos, narancsos, rózsás illat, narancsvirággal, melyet áthat a tenger illata, a narancsnak a fanyarsága jön elő belőle, mintha egy ciprusokkal, pálmákkal és narancsfákkal szegélyezett tengerparti sétányon haladnánk végig. Annyira légies és könnyed, nekem szinte uniszexnek tűnő illat, hogy ezt sem tudnám 35 foknál hidegebben elképzelni.

0162

És végezetül még egy illat a Fragonard-tól, ami megfogott, ez pedig nem más, mint az Etoile. Úgy látszik nagyon nem tudom elfogadni, hogy vége a nyárnak, mert itt is egy tipikus tavaszi-nyári illatért nyúltam és szaglásztam meg, anélkül, hogy ismertem volna ezelőtt a parfümház alkotásait. Az Etoile-ban, minden benne van, ami egy parfümbe kell, szexi, vidám, elegáns, minőségi, luxus érzést kelti és természetesen a tavaszt és a nyarat idézi. Az almától, gyömbértől és bergamottól friss, a gardéniától és gyöngyvirágtól nőies, az ámbrától és pézsmától pedig meglehetősen szexi illat.

Szilvi

0158

0165(fotókat az olvasó készítette!)

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter