Guerlain LPRN Black Perfecto – kritika

Azt mondják, hogy mindig az első ötlet a legjobb, mozifilmeknél mindig az első rész, szerelemben is csak az első az igazi és parfümsorozatnál is csak az első a tuti. Van benne némi igazság, bár ha már maradunk a parfümöknél, vannak ritka kivételek, amikor egy sokadik változat kenterbe veri az anya/apaillatot, és jobban viszik, mint bármelyik más változatát, mint például a Hypnotic Poison, amely sokkal jobb, mint az eredeti Posion, vagy éppen a Chance Tendre, amelyet jobban vesznek, mint a sima Chance-ot. A Guerlain fiatalos vonala, a La Petite Robe Noire első darabja még csak szárnypróbálgatás volt, 2009-ben jelent meg, szűk piacon, s hamar el is tűnt a parfümériák polcairól. Igazából limitált sorozatnak tervezték, nem kapkodták el a folytatást, mert a La Petite Robe Noire (továbbiakban LPRN) 3 2012-ben jelent meg, és kasszát robbantott. Azóta minden évben újabb és újabb változata jelenik meg a legédesszájúbb, legdögösebb, legtrendibb Guerlain parfümnek. Tudni kell, hogy a Guerlain előszeretettel hagyja ott névjegyét illataiban a “guerlinade” segítségével (itt olvashatsz róla). A LPRN-ban a vanília-tonka-írisz-bergamott akkord ismerhető fel, s a LPRN illatok szíve és lelke, a meggy és a mandula, és a medvegyökér (licorice). A közel 20 illat mind ezen összetevők variánsa, hol az egyik dominánsabb, hol a másik. Én nagyon szeretem a sorozatot, nehéz (volt) közülük kedvencet kiemelni, egészen addig, amíg meg jelent a parfümériák polcain az új Black Perfecto. Bőrdzseki, vagány tűsarkú, dögös és csajos vonalak, no és a totálisan fekete design, szerintem a legjobb, legvonzóbb LPRN lett. 

A vadóc kis Black Perfecto-ban az a fajta bőrös-édeskés-vaníliás akkord található, amitől én teljesen megvadulok. Imádom a L”Homme Ideal-ban, Shalimarban és az Ambre Eternel-ben. Poros, de karakteres, nem túl fanyar, nem túl száraz, azaz igazából a krémes jegyek mellett domborodik kifejezetten szépen. Bevallom, érezhető, ahogy Thierry Wasser blokkokban, akkordokban gondolkodik, és nem vagyok benne biztos, hogy nem keresgél olykor az “elvetélt ötletek” vagy a “jó lesz ez még valamire” polcán, ahol hosszú évek alatt kreált akkordok, félkész illatok sorakoznak, és néha kutyul rajtuk valamit. Nem áll távol a Guerlain-től a recycling, az idei év szupersztár illata, a Mon Guerlain is egy meglévő illat alapjaira épült (itt olvashatsz róla). Igazából érthető, bizonyos szempontból abszolút márka-azonos illatok köszönhetőek ennek a módszernek, az, hogy becsukott szemmel is megmondom, ez bizony Guerlain!

Lássuk közelebbről, mire számíthatunk, ha kézbe vesszük, miss fekete tökélyt. Természetesen a LPRN ikonikus jegye, a meggy és a medvegyökér nem hiányozhat belőle, ettől abszolút igazodik a sorozathoz a Black Perfecto. Azonnal jelen van a bőrös jegy, mellette pedig a szuper púderes rózsa nyit. Pár percig tart ez az érdekes kettősség, a tonkás-mandulás krémesség, és a púderes puhaság, melyben a bőrös jegy beleszelídül. Puhított, már feldolgozott, trendi bőr ez, nem a nyers, letaglózó poros darab, amelynek már-már savanykás felhangját egy kis sáfránnyal istenien fel lehet dobni. Sokkal felhasználóbarátabb bőrrel van dolgunk, és tudjátok mit, én szeretem. Az a fajta “rosszlányos” attitűd süt belőle, amely inkább pikáns mintsem közönséges. Amely méregdrága és stílusos ruhákban vadítja a férfiakat, de nem adja magát olyan könnyen. Nem ilyen kis cuki, mint a kislányom 🙂

Érdekes a fekete tea felbukkanása az összetevők között, én nehezen veszem ki belőlük, a pacsuli mellett a tea fűszeres aromája nem túl hangsúlyos. Sokan az első LPRN illatokhoz hasonlítják, sajnos én a 2009-es változatot nem ismerem, de abszolút felismerhető benne a ma is kapható, általunk rajongott LPRN (2012). Szerintem erre az illatra illett volna inkább az Intense elnevezés, de a Black Perfecto menőbb, nem? 🙂 (meg az Intense foglalt, erről az illatról itt olvashattok). Kissé értetlenül állok a nyári premier előtt, ez az illat kifejezetten kívánja a hűvösebb időket. Úgyhogy ha már próbáltátok (40 fok hőségben), akkor ősszel is mindenképp tegyetek vele próbát, higgyétek el, az egyik legjobb LPRN változatot ismerhetitek meg. Érdekes módon hivatalosan Eau de Parfum Florale, de nem minden más eszembe jut róla, csak nem a virágos karakter. Oké, a rózsa dominánsan jelen van, na de nem az a kiemelkedő jegy benne.

Összetevők: fekete tea, meggy, mandula, bőr, tonkabab, rózsa, pézsma, édesgyökér, pacsuli

Sillage: 4 – a hőségben leolvadt rólam, hűvösebb időben viszont szépen fennmaradt

Tartósság: 3/4 – most nyáron csak pár órát bír rajtam

Elegancia: 4 – ez tipikusan az az illat, amely egyszerre dögös és stílusos

Szexifaktor: 4 – a pasik imádni fogják, ez tuti!

Korosztály: fiatalos illat, de bátran használhatják idősebb hölgyek is

Árkategória/árérték: edp töménység, 30, 50 és 100 ml méretben kapható, 100 ml Black Perfecto ára körülbelül 33.000 Ft (vagy több, ez pl reptéri ár). Megszokott Guerlain minőség, megszokott Guerlain árakon.

Imádom/tetszik/nem tetszik: – Egyértelműen nagyon szeretem, nálam az ősz egyik kedvenc illata lesz!

Már kapható a parfümériákban!

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter