Zoologist Perfumes

Az illatok, ízek, látvány, hang és tapintás, mind mind egyes érzékszerveinkre ható ingerek sokasága, melyeket gyakran kapcsolunk egymáshoz. Az illatok talán a leginkább látványhoz kapcsolódó érzéktapasztalásaink, nem hiába ismert tény, hogy az emlékek konzerválásához az illatok ideálisak, azaz azok előhívásánál játszanak nagy szerepet. Mivel az illatok, különösképp a parfümök a kevésbé konkrét, meghatározható érzékelések, hozzájuk társítunk talán legtöbbször képet, formát, színt vagy éppen egy konkrét dolgot. Éppen ezt az intermodális integrációt ragadta meg zseniálisan a kanadai Victor Wong, a Zoologist Perfumes niche parfümmárka alapítója, aki videójáték készítőként megvilágosodott egy pézsmás Le Labo kézkrém által, amely bevezette a különleges parfümök világába.

A Zoologist parfümökben az állatokhoz fűződő elragadtatásunk határtalan. Élőhelyük, viselkedésük és kinézetük, az emberekkel való hasonlóságaik és különbségeik, sőt a szaguk, illatuk is elmélkedésre késztettek minket. A ravaszságuk inspirál bennünket, az agilitásuk rezonál az elsődleges ösztönünkkel, és cukiságuk kacagtató. A parfümsorozatunk megragadja az állati birodalom sajátosságait, és szokatlan, gyönyörű, szórakoztató és sokkoló illatokká alakítja át őket. Illataink összekapcsolják önt a természeti világ sokrétű élvezetével. Termékeink mentesek a természetes állati eredetű pézsmától, etikai okokból helyettesítik őket szintetikus anyagokkal: nem akarjuk károsítani az állatokat, hogy jó illatot érezhessünk. Most önfeledten használhatja a zoológiai parfümöket egész testén, gondtalanul!” (forrás: zoologistperfumes.com)

Az egyes állatok által megszemélyesített illatok egytől egyig telitalálatnak bizonyulnak. Egyszerűen nem lehet nem elvonatkoztatni a csodálatos grafikától, amely a parfümös üvegeken jelenti meg az állatokat viktoriánus kosztümben, mekkora ötlet már, teljesen odavagyok érte! És a koncepcióért, amely egyáltalán nem arról szól, hogy milyen illata van a denevérnek vagy a pandának, hanem arról, hogy hogyan tudja az adott parfüm megeleveníteni azt a tulajdonságkört, viselkedést, hangulatot, amely az adott állatot körülveszi. Ez a fajta asszociáció rendkívül szórakoztató (ugyanakkor vannak benne buktatók, mert mi van, ha valaki totálisan másra gondol az adott állatnál), hogy az illat hogyan képes visszaadni az adott állatról képzelt képeket. Nos, ebben rejlik a Zoologist sikere! Egytől egyik telitalálat mindegyik illat! Zseniálisan manőverezik az illatok által közvetített hangulattal, és ez a hangulat az adott illattal együtt nagyot üt, a szó nemes értelmében. Ha niche parfümök lényegére gondolok, miszerint mindenféle külső kényszertől mentes, pusztán az alkotás örömeként született illatok gyűjtőkategóriája, akkor a Zoologist parfümök a niche parfümszegmens iskolapéldái. Elképzelhetetlen lenne, hogy egy designer parfümmárka mondjuk a Rhinoceros brutálisan nyers, poros-olajos illatát beemelje a kollekciójába, hiszen, bár a maga nemében rendkívül egyedi, mégsem tudná viselni akárki.

A tengerparti nyaralásunk után sajnos beteg lettem (klíma és hideg koktélok nem kedveztek a torkomnak), és otthon várt a Zoologist teljes mintakollekciója. Mivel náthásan nem akartam belevágni az illatok felfedezésébe, várnom kellett, amíg teljesen meggyógyulok, kínzó volt várni, de megérte! Mindegyik illatmintához egy hangulatteremtő karakterábrázolás is jár, így szagolgatás közben az ember teljesen át tudja magát adni az illatélménynek, szabad utat adva az asszociációknak. Magam részéről rendkívül izgalmas és érdekes élmény volt.

A 9 illatból álló kollekcióból jelen állás szerint (mert tuti, ha fél évvel később kérdeztek, mást állítanék) a Panda parfüm az, amely legközelebb áll hozzám, azaz legszívesebben ez viseltem. Mert ugye eleve rajongok a cuki pandákért (kellemes asszociáció 1), abszolút melegrekordokat döntögető hőségben teszteltem (asszociáció 2) és az a fajta zen nyugalom, amelyet az illat leírása sugall, jelenleg az egyik legáhítottabb állapotom (asszociáció 3). Én az új, reformulált változatot próbáltam, mely egy igazi örömillat, a varázslatosan élénk virágos-keleties és a friss, fanyarkásan földes akkordok mezsgyéjén mozog, finoman édes, de mégis légies és éteri. Imádni való, abszolút kedvenc!

Előkelő és szabad, valahogy ezek a szavak jutottak eszembe, amikor a Dragonfly parfümöt kipróbáltam. Ég és föld között repked a szitakötő, harmatcseppet kortyol, szivárványszínben úszik a szárnya. Az illat is pont ezt a pillanatot ragadja meg, friss, finoman fanyar mégis színes illat, benne az erdei virágok szirmain csillanó harmatcsepp aromája.

A sorozat nagyágyúja abszolút a Rhinoceros. A nyers erő, a poros-olajos, szinte autószerelőműhelyt idéző illata maga a férfiasság. Én érzek benne füstölő gumiabroncs illatot is, látszik, hogy nem tudok elszakadni az autós asszociációmtól. Vadállatias, domináns, nyers férfierőt sugalló illat, benne dohány, bőr, füst, rum és gyanták, melyeket fás-száraz akkordok puhítanak. Idősebb vagy rendkívül domináns férfin tudom csak elképzelni, kisfiúk máshol keresgéljenek.

A denevér nálam a kígyóval és a pókkal együtt az abszolút rettegett kategóriába tartozik, mégis megpróbáltam elrugaszkodni az iszonyomtól, és a Bat parfümhöz nyitottan állni. Díjnyertes parfüm, melyet Dr Ellen Covey parfümőr alkotott, aki nem mellesleg a denevérek nagy szakértője. A misztikus, titokzatos atmoszférájú illat a füge fémes jegyére épít (itt egyből a vérre asszociáltam) melyeket a trópusi gyümölcsök élénk, édeskés jegye fogad magába. Banán, kissé erjedt gyümölcsök, gyökerek, földes, enyhén zöldes jelleghez ez a fügés akkord csodásan passzol. Nagyon izgalmas illat, és bár a denevérek mellett a füge a másik nagy “mumusom”, meg kell hagynom, hogy kifejezetten komplex, szépen összerakott illat.

Valahol már éreztem a Macaque (makákó) illatát, legalábbis rendkívül emlékeztet valamire, de eddig ne jöttem rá, hogy mire! Mohás kövek között a nyugalom temploma, amelyet a természet, az erdő ölel körbe, gyengéd, de mégis határozottan jelen lévő illattal telt a levegő. A Macaque parfüm az abszolút nyugalmat árasztja, benne minden összetevő finoman, gyengéden bontakozik ki, melynek összhatása erőteljes és határozott. Rendkívül érdekes játéka az illatösszetevőknek. Földes moha, éteri-levegős jegyek, frissítő teás akkord és édes méz, gyanta és füstölőillat. Izgalomban tartja az orrot.

Érzéki és kifinomult és egyben karakteres illat a Nightingale (csalogány, fülemüle), amelyet Japán titokzatos világa ihletett. Nekem egyből Liam Hearn A fülemülepadló című könyve jutott eszembe. A Japánban játszódó, misztikumokban gazdag könyve egy nagyon szép szerelmi történetet mesél el, melyben főszerepet kapnak a fülemülék. Szilvafa virága rózsával és érzéki ouddal körítve abszolút keleties hangulatot varázsol, emellett rendkívül érzéki és szenvedélyes illat. Másik kedvencem!

Ha van illat, amihez vonzódok, az a fa illata, mindenféle formában. Számomra egy asztalosműhely illata maga a mennyország. Imádom az erdő illatát befogadni, a kérgeket, faágakat és a hasogatott fát szagolgatni, egyszerűen megnyugtat. A Beaver (hód) animális jegyei mellett (esküszöm, szinte érzem a hód nedves, sikamlós bundájának illatát-kasztóreum) friss, fás karakterű, abszolút felelevenedik előttem a folyópart melletti uszadékfák illata, a moha, a vízi növények, a hegyi levegő. Csodás arányokkal rendelkező parfüm, amely mesterien mutatja meg, hogyan lehet egyensúlyba hozni az éteri és édeskés pézsmás akkordokat. Pézsmarajongóknak kötelező!

Édes, kis naiva a Hummerbird (kolibri) parfüm. Hedonista akkordok, bájosan ártatlan jegyek, finoman adagolt bázis, amely ellensúlyozza a törékeny virágok csokrát. Ennek ellenére van benne élet és erő, egyfajta szabadságot, önfeledtséget sugároz az illat, édes tónusai pedig bájossá, fiatalossá teszik.

A cibetmacska váladékaként ismert parfümösszetevő, a cibet (angolul civet) ihlette a Civet parfümöt. A Civet 2017 egyik díjnyertes illata, amely méltóan tiszteleg az elegáns és kifinomult, előkelő cypre (ciprusos) parfümök előtt. Aranyló, balzsamos illata rendkívül összetett, amely mégis olyan harmóniában egyesíti magában az illatjegyeket, hogy a végeredmény egy csodálatosan meleg, kifinomult és komoly illat, a szó nemes értelmében. Ezt a fajta kiegyensúlyozott komplexitást csak a nagy elődök tudhatják magukénak, valóban különlegesen szép, egyedi parfümöt ismerhetünk meg benne.

A Zoologist parfümökről bővebben olvashattok a www.zoologistperfumes.com oldalon, ha pedig szeretnétek kipróbálni őket, akkor mintákat is tudtok rendelni az oldalról (klikk ide az írásra), igazán megér minden fillért a mintakollekció, arról nem is beszélve, hogy a minták 2,5 ml-ek, tehát egy minta jó pár használatra elég (1 db minta 6 USD, a 9 minta pedig 44 USD).

Andrea

 



4 thoughts on “Zoologist Perfumes”

  • Krisztián, tényleg élvezet volt felfedezni őket, remélem, hogy sikerül a mintacsomagot beszerezni. Jobbnál jobbak, hangulattól függően alakulnak a kedvencek nálam, de ami nekem nagyon bejön, az a Panda. Rhino egyedisége lenyűgöz, de nem tudnám elképzelni magamon.

  • Eddigi legkülönlegesebb /legjobb illatok amit szagoltam, pedig volt már pár Niche ház… Remèlem sikerül hozatnom mintacsomit, de ha nem akkor megrendelem.
    Eddig 3-4-et szagoltam, abbòl 3 kedvenc lett, azt hiszem ez jelent valamit.
    Amik tetszenek: Panda, Rhino, páromnak : Hummingbird… Eddig nem vettem üveges parfümöket, de ha veszek Zoologistbòl fogok azt már tudom… ????????

  • 😀 ez jó! Bár én az orkokat nagyon büdösnek gondolom (így ránézésre), de tény és való, hogy a Rhino nagyon letaglózó illat, számomra egy az egyben olyan, mint egy autószerelő műhely, annak minden porával, koszával.

  • A Fragrantica-n egyszer valaki azt írta, hogy ő a Rhinoceros-t egy jólöltözött orknak tudná elképzelni. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter