Vero Profumo

Sokan gondolják azt, hogy a niche parfümök világa nekünk, földi halandóknak egy zárt, misztikus világ, ahova csak a kiválasztottak és a rendkívül hozzáértők nyerhetnek bebocsátást. Pedig nem. Bárki bármikor elkezdhet megismerkedni az egyedi, ritka niche parfümökkel, ehhez első lépésnek tiszta szívből ajánlom a budapesti parfümériákat, mint a Le Parfum Croisette és a Madison. De jó kezdés lehet, ha nemzetközi vagy hazai oldalakat bújva olvasgatunk egy-egy kult parfümről (jobb oldalt találhattok link gyűjteményt) , vagy felcsapjuk Luca Turin és Tania Sanchez parfüm kisokosát, de  még jobb, ha szépen lassan ismerkedünk meg a niche parfümökkel kis minták alapján, hiszen mit sem ér az összes kritika, ha azt nem tapasztaljuk meg a saját orrunkkal és alakítjuk ki a saját véleményünket (mely nem baj, ha nem a trenddel együtt hanem szembe megy azzal, merni kell ellentmondani, ha úgy érezzük! – egy kis Coelho 🙂 )

Ha én is abban a hitben maradok, hogy egy olyan neves parfümőrt, mint Vero Kernt nem lehet megkeresni, és “személyesen” beszélni vele, még most is csak ábrándoznék arról, hogy megismerhetem a Vero Profumo parfümök egyedi világát. Merthogy mertem, és megadatott: Vero tündéri és közvetlen személye mellett a Vero Profumo mind a hét (és 1 plusz ráadást) parfümjét kipróbálhattam.

Vero Kern viszonylag későn, 2007-ben alapította parfümházát Vero Profumo néven, mely Vero keresztnevére és az olasz “vero”, azaz tiszta szóra utal. Vero aromaterápiás múltját kamatoztatva alkotta meg első 3 illatát, melyet – visszanyúlva a parfümkészítés aranykorába – kivonat, azaz extrait töménységben és eau de parfum hígításban is megjelentett. A zürichi Vero a minőség és a magas színvonal mellett köteleződött el, elfordulva  a mai parfümkonvencióktól, olyan illatokat kreál, melyek meglehetősen érzékiek, felerősítve viselőjük erotikus kisugárzását, ötvözve a régi hagyományokat és a mai modern stílust. Mivel a parfümkivonatok nagyon magas koncentrációban kerülnek forgalomba, egy cseppjük is egész nap kitart, a régmúlt idők parfümjeit idézik a szó nemes értelmében.

Vero szentháromsága nem más, mint Kiki, Onda és Rubj és ezeknek eau de parfum változata. Nos, jelen esetben az extrait és a parfum más karakterű illatot takar. A kivonatok megjelenése után pár évvel jelentkezett Vero az eau de parfum változatokkal, melyek nem az kivonatok hígított változatai, hanem az eau de parfum struktúrájának megfelelően egyes alkotóelemek nagyobb vagy kevesebb hangsúlyt kaptak, így ha nem is egy teljesen más illatot, de egy más karakterű parfümöt kapunk. A 3 extrait és a 3 eau de parfum után idén Vero egy új illattal, a Mito parfümmel örvendeztette meg rajongótáborát, melyre igazán érdemes volt várni.

Kiki extrait igazi meglepetés: levendula és mennyeien édes karamell éteri egyesülése. A meglepő párosítás meglepően izgalmas illatot eredményez, még az olyan elvakult levendularajongóknak is, mint én. A levendulát minden formában imádom, bár a legtöbb parfümben inkább férfias jelleget kölcsönöz a kompozícióhoz, a Kiki aromás-gyümölcsös jegyeiben a tiszta levendula és a fanyarkás muskátli mellett a karamell és a fekete ribizli édes, de nem szirupos akkordja elképesztően izgalmas illatélményt ad. A passiógyümölcs kissé pikáns jelenléte, valamint a pacsuli és az opoponax füstössége kellő mélységet biztosít az ámbrás és pézsmás alapokhoz. A Kiki Eau de Parfum szinte a megszólalásig hasonlít az extrait változathoz, azzal a különbséggel, hogy nagyobb hangsúlyt kap a levendula, légiesebb és kevésbé füstösebb.

A Rubj extrait szerelem volt első szippantásra: a Távol-Kelet világát idéző édesen krémes jázmin betölti az egész kompozíciót, melyhez mesterien adagolt kömény jár puha pézsmás köntösben, melyet a narancsvirág friss illata keretez. Élvezet figyelni, ahogy az édes, fűszeres és a friss jegyek egymást támogatva bontakoznak ki. Nagyon érzéki és nagyon dögös illat magabiztos nőknek. A Rubj Eau de Parfum az extrait orientális jellegét viszi tovább, méghozzá igazi dögös vadmacska módra. A narancsvirág mellé a passiógyümölcs eleven zamata és a csábításra kész parfümök nagyágyúja, a tubarózsa csatlakozik, több friss citrusos és ciprusos akkorddal, melyet a mandarinnak, bergamottnak, tölgymohának és cédrusnak köszönhetünk. A kömény mellé társított bazsalikom izgalmas fűszerezést vitt a kompozícióba.

Onda, már a név is misztikus világot idéz (Hullám), hát még az illata! Az Onda extrait fás és fűszeres jegyei harmonikus összhangban állnak egymással, a természet nyers erejét és egyben gyengédségét eleveníti meg számomra. A vetiver puha és egyben nyers illatát a koriander, gyömbér és szerecsendió friss és szelíden aromás akkordja veszi körbe. Egyszerűen nagyszerű! Az Onda eau de Parfum továbblép, a fás-fűszeres jegyek mellett a méz édesen pikáns, míg az írisz földes, valamint az ylang-ylang érzéki jegye egy tisztább, mégis erotikusabb parfümöt eredményez.

Vero Profumo legújabb darabja a Mito, az egyik legszebb módon jelenít meg nyári zápor után feléledő mediterrán kertet. A citrusok szinte végig sziporkáznak a kompozícióban, a ciprusos jegyeknek köszönhetően a háttérben meghúzódik egy gyengéd és finom zöldes jelleg, mely a parfüm friss illatát erősíti. A virágoskertet a jázmin, jácint és a magnólia ultra nőies jegye eleveníti fel puha és édes zamatával. Enyhe pikantériát kölcsönöz a virágos-citrusos akkordnak a galbanum füstössége. Nagyon modern illat, melyben mégis ott rejlik az időtlen klasszikus lehetősége.

Ha a hagyományos parfümökön kívül a szokatlan megoldásokat keresitek, akkor feltétlenül próbáljátok ki a Vero Profumo darabjait, nekem nagyon izgalmas napokat okozott a tesztelésük.

A Vero Profumo parfümöket a Luckyscent.com oldalról rendelhetitek meg.

Képek: fragrantica.com, memorianddesire.typepad.com, nathanbranch.com



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter