Robert Piguet Fracas – parfümkritika

Vad, különc és kihívó illat, mely megnyitotta az utat a tubarózsának.

Robert Piguet neve sajnos hamar feledésbe merült halála után, annak ellenére, hogy Dior, Givenchy és Balmain is dolgozott a keze alatt. Piguet, a kissé különc divattervező sajnos csak kevés parfümöt hagyott az utókorra, melyek halála után el is tűntek.

Később, 1998-tól a Fashion Fragrance újra piacra bocsátotta, így ma már bárki kipróbálhatja Colette kedvenc illatát, a Fracas-t, melyről így nyilatkozott:

” Párizsban ő őrködik felettem, amíg alszom. Egyetlen virágos szárból szökken elő és gomolyog az álmok felhője, a nyugalom, amelyben nem érhet semmi vész.”

A Fracas-t (csakúgy mint az első Piguet parfümöt, a Bandit-ot) Germaine Cellier parfümőr(nő) alkotta. Piguet határozott kéréssel fordult hozzá: álmodjon meg egy olyan illatot, melyben az addig elnyomott, és kis mennyiségekben adagolt tubarózsa abszolút főszerepet kap. A tubarózsa átható illata manapság is “mumusnak” számít, sokan nem szeretik erőteljes, olykor tolakodó illatát, pedig az egyik legnőiesebb jegynek számít.

1948-ban megszületett a Fracas, mely az egyik legsikeresebb Piguet illatnak számít, annak ellenére, hogy napjainkban a visszafogottabb Visa a keresettebb.

(forrás: robertpiguet.com)

A Fracas számomra vintage illatnak számít, tökéletesen visszaadja kora és Párizs hangulatát, stílusát. A krémes-édes kezdés, mely a fejjegyben lévő barackak és jácintnak köszönhető nem tart pár percig, a narancsvirág csodásan átadja a helyét a tubarózsának,  mely mellett a zöld-citrusos jegyek csak halvány árnyékok. A szívjegy hihetetlenül gazdag virágokban, talán már túlságosan is, de roppant élvezetes, ahogy a bőrön szépen összesimulnak. Annyira erőteljes a tubarózsa, hogy gyakorlatilag a korianderen és az alapban lévő fás jegyeken kívül más illatösszetevőt azonosítani nehéz. De nem is baj. Elég csak élvezni, ahogy ezek az összetevők összeállnak, és igazi hollywoodi csillagnak érezhetjük magunkat, nem véletlenül Madonna és Kim Basinger kedvelt illata. Klasszikus és időtálló parfüm, mely a végletekig kacér és kihívó, erős és vad, ezért ha észrevétlenek szeretnénk maradni, a Fracas legyen a legutolsó, amit választunk magunknak.

 

Üvege hű maradt az 1948-as változathoz, és minden más Piguet parfümhöz.

A tubarózsa valóban erőteljes illatát lehet szeretni vagy sem, kétségkívül igen nőies, majdhogynem erotikus kicsengésű. Nem (csak) ezért szeretem a tubarózsás illatokat, mint pl a L’Artisan Nuit de Tuberose-t:) A következő posztban 10 tubarózsás finomságot fogok összegyűjteni..talán meghozom a kedveteket hozzá!



3 thoughts on “Robert Piguet Fracas – parfümkritika”

  • Kíváncsi leszek rá! Egyébként most próbáltam a Miller Harris: Noix de Tubéreuse-t, nagyon finom, krémes, tonkababos. A Madison-ban kaptam a mintát. Nagyon kedvesek egyébként, ajánlom, hogy menj be és nézz körül!

  • én nem is tudom, hogy mikor jöttem rá, imádom a tubarózsát. Azóta-ha nem is minden illatban- de rajongok érte, bár nem egy habkönnyű mindennapos viselet. A Fracas egyébként Madonna nagy kedvence, az új parfümje is nagyon hasonló lesz hozzá.

  • Először a Do Son-t próbáltam ki, ami alapján azt gondoltam, hogy utálom a tubarózsát, de a Fracas és a Sacrebleu nagyon tetszik! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter