Puredistance Warszawa – parfümkritika

Soha nem voltam egy lokálpatrióta, minden teketóriázás nélkül el tudnék költözni egy idegen országba, hogy ott éljek, pusztán azért, mert inkább vallom magam kozmopolitának, mint hazafinak…de amikor megtudtam, hogy a Puredistance legújabb parfümjét Varsó ihlette (Warszawa, Lengyelország fővárosa), elfogott a sárga irigység. Hogy miért nem Budapest? Hogy a mi kultúránk mikor ihleti meg egy nemzetközi márkát úgy, hogy nem giccses keretek között próbálja interpretálni azt. Most nem veszem ide a magyar vonatkozású parfümöket, amelyeket magyar parfümőr vagy designer tervezett, itt a lényeg az, hogy egy totálisan nem érintett márka csapata úgy dönt, hogy Budapest hangulatát meg kell eleveníteni illatok által, úgy, hogy nincs benne elcsépelt hungarikum, mint szőlő, paprika, bors vagy bor… A szívem szorult össze, amikor kézhez kaptam egy kis mintát az új Puredistance Warszava (ejtsd Varsava) parfümből, mert az illat egyenesen gyönyörű! Bárcsak rólunk szólna! De nem rólunk szól, hanem az elragadó lengyel stílusról, arról a fajta kiforrott eleganciáról, amelyet a lengyel nők képviselnek.

Újabb remekművet köszönthetünk a Puredistance kollekciójában! Az az illattár, amelyet a Puredistance nyújt, ritka és unikális. Minden illatuk külön egyéniség, külön történet. Úgy érzem, minden életciklusra jut egy-egy illat, egy emberöltő felépíthető belőlük. Nem titok, hogy a White az egyik legkedvesebb illatom, az Antonia-t olyan különlegesnek találom, hogy csak jelentős alkalmakkor viselem, míg a Sheiduna az egyik legkiforrottabb érzéki illat, amelyet valaha próbáltam. A Warszawa csodásan illeszkedik a Puredistance eddigi illatai közé. Azt a fajta hangulatot idézi, amely a régi idők gazdagságát, méltóságát, tartását villantja fel. Igen, ennek az illatnak olyan tartása van, hogy akaratlanul is idomulunk az illathoz, még a tartásunk is fejedelmibb lesz. Minden cseppjéből sugárzik a luxus, a gazdagság, a STÍLUS csupa nagybetűvel. Komoly illatnak tűnik? Az is, de a szó nemes értelmében. Rendkívül komplex, gazdag illat, megismételhetetlen hatósugárral és tartóssággal. Elég egy csepp és az ember (lánya) nem győzi begyűjteni a bókokat. Merthogy engem lépten-nyomon megállítottak, leszólítottak, hogy nagyon finom illatom van, mestermű van rajtam, ritkán lehet érezni ilyen jó illatot…és nem voltak túlzóak a vélemények.

Az illat megalkotásában nem csak a varsói hölgyek stílusa, maga Varsó gazdag múltja nyújtott ihletet, hanem Chopin csodálatos zenéje, valamint David Bowie Warszawa száma, amelyet évekkel ezelőtt hallott a márka alapítója Jan Ewoud Vos. Egy komplex illathoz komplex ihletforrás jár, nem? 🙂 Antoine Lie parfümőr alkotta meg (a Black és a White parfümöket szintén) melybe besegédkezett egy nagy múltú illatszergyártó lengyel család is. Az illat, mint ahogy a megjelenése is mutatja zöldes illatjegyű, de teljesen más értelemben, mint ahogy általában ismerjük. A zöld itt a virágos jegyek sokrétűségét mutatja, benne spanyol rekettye, ibolyalevél és galbanum. A virágoknak azt a fajta nyers, intenzív illatát idézi, amely oly jellemző volt a 80-as évek illataira. Ezt a nyers zöldességet teríti be a jázmin ultra erős jegye: érzéki, narkotikus és finoman krémes. Nagyon domináns karakterű. Bár látszólag ellentmondásos, de nagyon meleg, száraz akkordokkal emelték ki a zöld és fehér virágos jegyeket. A vetiver eleganciája és erőteljes fanyarsága jól áll a styrax balzsamossága mellett. Szépen válogatott elegáns, klasszicista jegy csillan fel, az írisz jellegzetes földessége, tiszta jellege bár nem kapott főszerepet, mégis szépen támogatja a virágos-zöldes akkordokat.  Mély, élénk illattá válik, amely bársonyként terül el a bőrön. Illat, amely öltöztet, amely tartást ad és megkövetel. Nagybetűs PARFÜM. Cseppet sem bánkódok, mert ez az illat rólunk is szól, rólunk Közép-európaiakról, hiszen egy a múltunk, egy a szívünk és egy a stílusunk. Varsó és Budapest mindig is két jó barátként tekintett egymásra, így örömmel és büszkeséggel viselem azt a parfümöt, amelyet Varsó ihletett.

Összetevők: grapefruit, rekettye, ibolyalevél, galbanum, jázmin, írisz, pacsuli, styrax, vetiver

Sillage: 5* – Ez kérem a 5* sillage! Tökéletes!

Tartósság: 5* – szerintem kitart vagy két napig, felülmúlhatatlan!

Szexifaktor: 3/4 – nem szexi, nem démoni, hanem olyan szinten elegáns, és kiforrott illat, hogy ha ezt viseled, mindenki utánad fordul

Elegancia: 5* – maga a megtestesült elegancia, csupa nagybetűs NŐ

Korosztály: ehhez az illathoz tartás kell! Nem mondom, hogy talpig Chanelt igényel, de nem ebben ugrunk le a sarki boltba kinyúlt melegítőben. Ehhez meg kell érni, én 30-on túl ajánlanám!

Árkategória/árérték: Most mondjam azt, hogy 17,5 ml 49.000 Ft, hogy megéri?! Mert meg! Ennek a parfümnek 1 cseppje felér bármelyik designer parfüm 20 cseppjével. Szóval megéri.

Már kapható Budapesten Zsólyomi Zsolt parfümériájában, a Le Parfum-ben, valamint megrendelhető a Puredistance weboldaláról.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter