Néhány tipp, hogy ne a húsvéti locsolkodás áldozatának tűnj!

Nagy szakértelem nem kell a parfümök helyes használatához, szerintem a legtöbben megbírkózunk vele, de még él pár, helytelenül berögzült szokás a parfümhasználattal kapcsolatban.

Az az elfogadott, hogy az illatunk az intim zónánkhoz tartozik, ezért azt csak az érezheti, akit ide beengedünk. Ez az intim zóna egyénenként változik, de kb a testtől 0,5-1 m körüli zónát jelenti. Tehát, ha egy tömött buszon nem csak a nyakunkba lihegő utas érzi az aznapi parfümünket, hanem a buszsofőr is, akkor biztos, hogy túllőttünk a célon.

Bevallom, én is elkövettem már párszor azt a hibát, hogy a kelleténél többet locsoltam magamra az aktuális üvegből, ami szó szerint rosszullétig vezetett részemről (meg még ki tudja ki dőlt ki mellettem a buszon:). A helyes arányra az erőteljes, fűszeres vagy édes parfümöknél különösen figyelni kell. Ha már régóta használja valaki ugyanazt az illatot, akkor kevésbé érzi intenzívnek az illatot, ezért egyre többet fúj magára. Én a Givenchy Hot Couture edp-től lettem rosszul, mikor 3-4x fújtam magamra, biztos ami biztos alapon, és még este is tömény csíkot húztam magam után. Az, hogy kin milyen intenzív egy illat, nagyban függ az illető bőrétől (száraz vagy zsíros). Száraz bőrön kevésbé tartósak a parfümök.

A parfümöt olyan helyre érdemes fújni, ahol melegebb a bőr, pl a nyak két oldalán, ahol az artériák futnak, vagy csuklóra, könyök-vagy térdhajlatra. Én hajra is szeretek fújni (hosszú hajnál nyilván előnyösebb). A profik szerint a levegőbe kell fújni egy illatfelhőt és belesétálni. Ha csuklóra teszed a parfümöt, tilos összedörzsölni, mert így csak sérülnek az összetevők, az illatanyagok. Ezt főleg löttyintős parfümnél nehéz megállni, főleg, ha már folyik mindenfelé.

Egy biztos: ruhára tilos fújni! Egyrészt nyomot hagy a ruhán, másrészt az illatjegyek nem tudnak megfelelően kibontakozni. Láttam olyan ismerőst, aki a hónaljára fújta a parfümöt, mint egy deót:x

Nyáron, erős napsütésben a mellkasra sem tanácsos a parfümöt fújni, mert a bőr foltosodhat tőle. Éppen ezért napozás, strandolás alatt nem szabad parfümöt használni. Erre találták ki az úgynevezett testpermeteket vagy eau fraiche típusokat. Ezeket lehet locsolni, mert nagyon gyengék, és általában nincs bennük alkohol.

Sok helyen a parfümöket úgy is csoportosítják, hogy téli vagy nyári illat-e, napközben vagy estére ajánlott a használata. Ez szerintem nagyon egyéni, hogy ki mit tart pl inkább téli parfümnek. Általában az édes, fűszeres, orientális vagy gourmand illatokat télen használják, a könnyed virágos, gyümölcsös vagy aquás illatokat pedig nyárra. Ugyanígy napközben sokan inkább semlegesebb, kevésbé hivalkodó parfümöt használnak, esti programra pedig előveszik a “dögös” illatukat. Nyáron én sem tudok orientális, erős illatokat használni:)



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter