Mutasd be a parfümgardróbodat – Adrienn

Adrienn vérprofi, nagypályás parfümrajongó – és használó, akitől a környezete sokat tanul(hat) a parfümökről. Közös korai kedvencünk az Avon Millenia pedig engem röpített vissza a 18-19 éves kis életembe…jó volt olvasni, tegyétek ti is! 😉


12696519_10154161431704311_904460759_o

Mióta tart parfümszenvedélyed és honnan jött?

Az illatok iránti szenvedélyem amióta csak az eszemet tudom. A parfümök iránti pedig azóta, mióta megtudtam, hogy léteznek parfümök. 🙂

Melyek a legkorábbi illatemlékeid, mik voltak azok?

Egészen pici koromból is vannak illatemlékeim, elsősorban virágillatok, illetve bizonyos helyekhez, történésekhez kötődő illatok. Az én esetemben különös jelentőséggel bírnak ezek a korai emlékek, hiszen javarészt ezek „okolhatóak” a jelenleg is fennálló parfümmániámért. A szívemnek egyik legkedvesebb illat a mai napig az estike virágának illata, amely egészen pici gyerekkoromig repít vissza ma is – egy pillanat alatt.

Emlékszel még az első parfümödre?

Az első, saját jogon birtokolt üveges parfümöm az Avon Millennia nevű illata volt, amelyet az általános iskolai ballagásomra kaptam. Emlékszem, valahogy szert tettem belőle egy illatmintára, és teljesen belezúgtam abban a pillanatban…. azonban keserű volt a felismerés, hogy számomra túl tömény, és ha „túladagoltam”, durva fejfájást tudott okozni. Imádtam, ennek ellenére is. Amúgy teljesen egyedi módon nem a szüleimtől vagy a barátnőmtől kaptam, hanem a Nagybátyámtól, aki különösen jó szívvel, előre megfontoltan választotta ezt az ajándékot nekem.

12695125_10154161431744311_346072259_o

A gyűjteményed hány darabot számlál és melyik a kedvenced belőle? 

Pontosan nem tudom megmondani a létszámot. Nagyságrendileg úgy 50-60 db lehet. Én az életem minden „helyszínén” igyekszem parfümöt tartani. Természetesen otthon van a parfümbázisom, de a szüleimnél is van egy külön polc nekik, illetve a munkahelyemen is szokásom több darabot tartani, ahogy a táskám is állandóan csörömpöl a benne lévő üvegcsék miatt. Ez néha kissé komikus, de nekem a parfüm tényleg olyan fontos tartozék, mint másnak pl. hogy legyen a lábán cipő. Nem tudok illat nélkül meglenni, mindenhol kéznél kell lennie egy-egy üvegcsének, vagy legalább egy krémparfümnek. A munkahelyemen is észrevették már ezt a fétisemet, lévén a sok kipakolt üveg ott virít a munkaterületem egyik polcán. Mivel sok férfival dolgozom együtt, így egészen egyedi és érdekes véleményeket, észrevételeket, pozitív és negatív kritikát is kapni szoktak az éppen ott tartott/használt illataim, mert a férfiak ám nem jópofiznak, ha parfümökről van szó; kőkeményen belemondják az arcodba, ha valamelyik illattal a világba kergeted őket. De azt is megmondják, ha valami nagyon tetszik nekik, és mindez teljesen független vélemény, ami nagyon értékessé teszi. 🙂

Van-e olyan parfümöd, amelyhez különös emlék, élmény kötődik.

Na, az én szenvedélyemnek az emlékek adják a szívét!  Hogy miért mondom ezt? Kicsit furcsa lehet, de elmagyarázom. A kezdetekben én is, mint mindenki más, azért kezdtem el illatokat gyűjtögetni, hogy megtaláljam azt, ami a legjobban illik hozzám; a személyiségemhez, az ízlésemhez, az alkalomhoz, és a többi. Megismerkedtem a nagy klasszikusokkal, nézegettem a minden évben megújuló kínálatot, próbálgattam és kísérletezgettem. Aztán idővel kialakítottam magamnak egy illat-etalont: „én a fás, citrusosabb, kicsit aldehides illatokat szeretem!” „Én az XY divatház illatait szeretem!” Egy ideig ennek próbáltam megfelelni, ezt csiszolgattam. Olyan illatokat kerestem, amelyek a leginkább passzoltak ebbe a képbe.

Később elgondolkoztam, hogy a már használt parfümjeim mennyi-mennyi emléket tárolnak el a színes kis üvegcséikben a folyadékkal együtt. Hogy egy-egy illat, amelyet egy-egy alkalommal viseltem, mennyire élénken megőrzi nekem azt a pillanatot, azt az órát, amelyet akkor megéltem. Csodás és kevésbé csodás érzéseket, képeket hoz vissza egyetlen szippantás…mint egy valódi instant emlékkönyv, olyanná vált nekem a parfümpolc! És ezt imádom.

Egy ideje azonban megfordítottam a dolgot. Rájöttem, hogy nem CSAK a fás illatokat szeretem. Nem CSAK a bergamottot. Régebben alapból félretoltam volna egy rózsás illatot. Ma már nem biztos, hogy nem szeretek belé, ha megszagolom. Újra nyitott lettem. Bármilyen illat érdekel. Nincsenek előítéleteim. És a lényeg: most már, ha megtetszik egy parfüm, tudatosan fújom magamra egy-egy emlékezetesnek ígérkező esemény előtt. Így alkotok belőle magamnak illatemléket, amely örökre az enyém marad. Szép példa volt erre az esküvőm tavaly; az utolsó előtti napon betértem a parfümériába, és teljesen random módon kiválasztottam egy parfümöt, amelyet aztán aznap viseltem először. És azóta, amikor megérzem az illatát, visszarepít az esküvő napjára, visszahoz rengeteg csodaszép érzést és emléket, amely számomra felbecsülhetetlen.

A szaglás a legelemibb, legösztönösebb érzékelésünk, amelyet nem lehet szavakba önteni, mégis végtelen mélységig hatol. Képek, ízek, színek, érzések, hangulatok ezrei várnak minden üvegcsében. Hihetetlen birodalom, amelynek kapuját sokan bekötött szemmel lépik át, és bár ma már mindenki használ parfümöket, a kendő mégis sok emberen fent marad, és csupán a márkanevek és a reklámok határozzák meg, hogy mit fújnak magukra.

12696471_10154161431764311_1406386010_o

Vásároltál már hirtelen felindulásból parfümöt, vagy rendeltél ismeretlenül? 

Egy időben az illatjegyek alapján bátran vásároltam ismeretlenül parfümöket. Többnyire jó tapasztalataim voltak ezzel, mert viszonylag letisztultabb illatokat kerestem, így kisebb volt a hiba lehetősége. Egy illattal nagyon befürödtem, a Calvin Klein Eternity Purple Orchid-ot anno gyorsan tovább is adtam, mert a korábbi elképzelésemmel ellentétben nem bírtam elviselni magamon – egy pillanatra sem.

Ha visszatekintesz a parfümökre, melyeket valaha ismertél, melyik/melyek a kedvenceid?

Az első (és talán örök) szerelmem a Givenchy Hot Couture EDP volt, imádom azt a számomra semmi máshoz nem hasonlítható, füstös-málnás-elegáns-ártatlan jellegét. Évekkel megelőzte a „rózsaszín illatok”korát, valódi, tartós és multifunkcionális illat, csupán adagolással lehet egyaránt nappali és esti is. Nagy kedvenc még a Calvin Klein Eternity, a nagybetűs ELEGANCIA számomra, ha virágillatról van szó. Mély illatemlék Carolina Herrera Black Cashmere-ja, páratlan, puha, mély, fás- szerecsendiós csoda!  Illetve nem hagyhatom ki a Chanel Chance-et sem, amely pedig örök jolly jokere a parfümgardróbomnak, most is van belőle a polcomon.

12695539_10154161431759311_1292244490_o

Mit szól a családod, barátaid, környezeted a parfümszenvedélyedhez? 

Mindenki, aki valóban ismer, az tisztában van eme mániámmal és gyakran kérnek is tőlem parfümökkel kapcsolatban tanácsot, ötleteket. Két húgom van, velük rendszeres a cserebere, ami hát, szintén örömteli tény. 🙂 Volt egy idő, amikor megpróbáltam kifejleszteni azt a készséget, hogy meg tudjam mondani, hogy ki milyen parfümöt visel. Nem volt nagy kihívás, mert nem különösebben parfümszakértő közegben éltem akkoriban, főiskolás voltam. A lányok fele Avonos parfümöket használt, engem a többi érdekelt. Gyakran megtörtént, hogy random ismerősöktől megkérdeztem, hogy „ez XY parfüm rajtad, ugye?” Gyakran eltaláltam és teljesen el voltak hűlve hogy én ugyan ezt honnan tudhattam….

12696519_10154161431704311_904460759_o

Hogyan választod ki a parfümjeidet, hogyan bukkansz rájuk? 

A vadászatnak is megvan a maga rituáléja nálam: először csak nézelődök, olvasgatok (nagy kedvencem ebben a stádiumban a Fragrantica és a TheScentedSalamander -http://www.mimifroufrou.com/scentedsalamander/), aztán ha adódik alkalom, megillatozom egy parfümériában, és a végén meghozom a döntést. De előfordul, hogy belefutok impulzív vásárlásba is –lásd pl. az esküvős illatom.

Hol szoktál parfümöt vásárolni? Volt már, hogy belefutottál hamis parfümbe? Mi a véleményed a parfümcseréről?

Jó pár illatomat csereberéltem már parfümimádókkal. Szerintem ez az egyik legjobb módja a beszerzésnek, mert egyrészt a hangzatos gyártói parfümleírásoknál sokkal jobban el tudja „mesélni” nekem a parfümmániás sorstársam, hogy milyen egy adott illat, illetve annak is kisebb az esélye, hogy ilyen „szakmai” közegben hamis parfümökbe futunk bele, hiszen azok az igazi parfümmániások számára szentségtörésnek számítanának. Ami még előnye, hogy ez egy bizalmasabb kör, és itt a parfüm nem elsősorban árucikk, hanem valódi kis műalkotás; ennek megfelelően áll hozzá mindenki.

Vannak olyan parfümök, amelyeket kifejezetten nem szeretsz, kerülöd, nem bírod elviselni az illatát?

Nincsenek. Mindenféle illat érdekel, de tényleg, még a Nagyapám harminc éves húsvéti kölnivize is.

Mi a parfümvágyad, mi lesz a következő darab, amit beszerzel?

Jelen pillanatban a Dior Poison Girl-je a kíváncsiságom legfőbb tárgya, személyesen még nem találkoztunk, de remélem, nem kell már sokáig várnom. 🙂

12669852_10154161431769311_1540485889_o

Parfümgardrób tulajdonosa: Adrienn

Itt pedig még több parfümgardróbba leshettek be, megéri, ki ne hagyjátok!!!

Mi pedig továbbra is várjuk olvasóink jelentkezését, ha kedvet kaptak ahhoz, hogy meséljenek parfümkollekciójukról. Jelentkezni az info@parfumblog.hu címen lehet. Bárkit szívesen várunk!

Andrea



2 thoughts on “Mutasd be a parfümgardróbodat – Adrienn”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter