Levendulás illatok a Tihanyi levendulafesztivál jegyében

Idén is eljött a levendula szezonja, itthon számos helyen találtok szebbnek szebb levendulamezőket, a legnépszerűbbek a pannonhalmi, hőgyészi és a tihanyi. A környéket ilyenkor áthathatja a levendula megnyugtató illata és a szedd magad levendulamezőkön túl rendezvények és fesztiválok is ünneplik a levendula virágzását. Én természetesen idén sem hagytam ki a Tihanyi Fesztivált. Nagy álmom pedig, hogy egyszer a Provence-i levendulamezőket is bejárhassam. A levendula apropóján pedig összegyűjtöttem a legkülönfélébb levendulás illatokat, melyek közt a hölgyek, urak, levendularajongók és levendulát kevésbé kedvelők is bizonyára találnak olyan parfümöt, ami elnyeri tetszésüket.

decouverte_1_001

A legnőiesebb levendulás illatot a Histoires de Parfum alkotta meg, hisz az 1873 csupa gyöngéd lágyság, nem a megszokott erősen aromás levendulás illat. Ezzel az illattal egy igazi kuriózumnak számít. A fejjegyben citrusok teljes palettája vonul fel, a limetól a grapefruiton át és bergamotton át, a narancsig, ám a hűsítő citrus koktél egészen hamar átadja helyét a főszereplő levendulának, mely igazán szép virágkoszorút kapott maga köré, hiszen vadvirágok, ibolya, gyöngyvirág és narancsvirág alkotta csokorban jelenik meg. Izgalmas nőiességét az édes karamella és vanília adja. A végeredmény pedig egy igazi ínyencség: levendula gourmand köntösben.

A reggel illata: Maison Francis Kurkdjian Pour le Matin parfümje, melyet direkt ehhez a napszakhoz készített a Mester. Mélyen beleszippantva az üvegbe a harmat áztatta kert jut eszünkbe, ezernyi virággal. A reggel illata ismét új arcát mutatja a levendulának, hisz jelen esetben csupa pihe-puha, bársonyosan púderes összetevőt kapott társául, így az ibolya és az írisz is főszerepet kaptak. A hajnal frissességét narancsvirág, citrom és a fűszeres kakukkfű biztosítják. Minden kétséget kizáróan ez lett a létező legpúderesebb levendula illat.

o.26457

Természetesen a Diptyque is megalkotta az ő levendulás illatát, mely a lista legférfiasabb darabja és az Eau de Lavande névre hallgat. Karakteres, markáns, aromás illata a száraz, forró nyári levegőn érvényesül a legjobban. Ez bizony színtiszta levendula szerecsendióval, fahéjjal és korianderrel fűszerezve. Az egészet áthatja a végtelen levendulamezők illata és a szabadság érzése.

$_35

A firenzei Lorenzo Villoresi neve biztosan nem ismeretlen a parfümrajongók körében, alkotásai között több kedvencem is szerepel. A levendularajongók pedig egy abszolút unisex illatra lelehetnek, mely Wild Lavender néven található meg. Jó kis komplex illat melyben a citrom és bergamott frissessége találkozik a levendula aromás illatával, a rozmaring, koriander, bors, szegfűszeg, babérlevél, boróka és zsálya fűszeres, határozott illatával. A tonkabab és az írisz a balzsamos galbanummal pedig igazán egyedi és merész hatást kölcsönöz a Wild Lavender-nek. Nevéhez hűen tényleg vad és zabolázatlan, ez az illat a nyári, szabadtéri programok elengedhetetlen kelléke, mely nem hiányozhat az idei Levendulafesztiválról sem.

Th?me Lavandes
Th?me Lavandes

Végül pedig essen néhány szó a legfelsőbb kategóriát képviselő Amouage ház Opus II. illatáról, mely gazdag, telt és igazán férfias. Kirobbanó fűszeressége, mely a borsnak, fahéjnak, kardamomnak köszönhető, valamint az üröm és levendula határozott aromás, friss illata, rózsa és jázmin köntösbe burkolózva, igazi eleganciát és luxust fejeznek ki. A tömjénbe olvadó cédrus, pacsuli és ámbra olyan füstös-fás hatással egészíti ki a levendulát, hogy ez az illat egyszerűen nem hiányozhat az igényes, stílusos férfiak polcáról.

És hogy hol lelhetők fel ezek a fantasztikus illatok? Budapesten a Neroli Parfümériában.

Szylwy



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter