Hermés Terre d’Hermés Eau Intense Vetiver – parfümkritika

Vetiver, ez az indiai fűféle, amelynek szárított gyökereiből nyert illóolaj visszaadja az eső áztatta erő és föld illatát. Vetiver, amely az egyik legkeresettebb, eleganciát sugárzó férfi parfümösszetevő, s amely már egyre inkább felüti a fejét a nőknek szánt darabok között is, ha feltétlenül ragaszkodunk a tender tipológiához. Mert szerintem a fás összetevők pont azok, amelyek bár anno erős koncentrációban valóban a férfi kölnikben jelentek meg, egyáltalán nem férfias jegyek, annál inkább természetesek, natúr hatásúak. No, persze attól függően, hogy mivel társítják. Az új Hermés Terre d’Hermés Eau Intense Vetiver ékes példája annak, hogyan kell a vetiverből kihozni a legjobbat.

Egy csipetnyi „terre”, ami új horizontot nyit. Christine Nagel parfüm kreátor úgy közelítette meg az eredeti Terre illatot, mint órakészítő az általa csodált mechanizmust. Óvatosan megvizsgálta minden oldalról, hogy felfedje legbensőbb titkait. Ezután lebontotta egyesével összetevőire, majd újra összerakta azt, kissé átrendezve és megváltoztatva legfőbb nyersanyagait.
“Terre d’Hermès… Egy erőteljes kézjegy, ahol az anyagok alkímiája erőteljesen kifejezi önmagát föld és ég között. Szerettem volna egy új oldalát megmutatni a Terre-nek: egy másik Terre egy másik világból.” – Christine Nagel
Ez az életteli, energikus eau de parfum az eredeti üvegbe került, melynek színei és szimbólumai kifejezik az inspiráció forrását, a Föld elemeit.
⎯ Vetiver, mely a Terre illatok alap összetevője a kezdetek óta, az új kreáció középpontjában áll. Lágy és meleg, érzéki és élénkítő. Rögtön megérezzük ezt a jegyet, amint kifújjuk, mintha a napfény melegétől életre kelne.
⎯ Fekete bors, a Terre egy másik eleme, mely az új illatban szecsuáni borssá válik: ragyogó zöld, enyhén citrusos felhanggal, mely felerősíti a formulát és lehetővé teszi az összetevők még jobb elegyedését.
⎯ A bergamot narancs, a Hesperida kert királynője, melyet különleges kérésre még megérése előtt leszüreteltek, ezzel meglepő ragyogást és élt hoz a kreációba.
Ezzel a kompozícióval, az eredeti fásásványos alkotás egy fás-növényi illattá válik.
Valami változik. A horizont felderül. Egy csillag ragyog fel. Az embert egy új föld hívja…

Elképesztően intenzív, meleg vetiver bontakozik ki az illatból, kifejezetten uralja a kompozíciót. Élmény megtapasztalni, ahogy leszárad ez az akkord, és ahogy szépen elsimul a bőrön. Szecsuáni bors és a pacsuli valami isteni párost alkotnak, bizsergető, élénk akkord, amely éppen annyira pikáns, mint amennyire természetes. Minden olyan természetes ebben az illatban, minden kerek és harmonikus. A citrusok éppen akkor csendülnek fel s majd halkulnak el, amikor kell, a gyantás akkord melegsége még jobban erősíti a fás karaktert, és a muskátli fanyarkás levele az, amely a vetiverrel ellenpontban állva megadja azt az egyensúlyt, amelytől a fás jegyek élessége, szárazsága kissé kerekebb, zöldebb, élettel telibb. Finom, halk szavú parfüm, nem tolakodó és a legkevésbé sem harsány, viszont természetes mivolta kapcsán olyan embereken tudom elképzelni, akik nem fehér ing-öltönyben feszítenek egész nap. Nekik ez az illat túl natúr lenne, a szó átvitt értelmében. Én odavagyok nyugalmat árasztó illatáért, “földisten” karakteréért, és persze a Hermés minőségét. Abszolút ajánlott kategória.

Összetevők: bergamott, grapefruit, citrom, muskátli, bors, vetiver, pacsuli, ámbrafa, olibanum

Sillage: 2/3 –  lágy, visszafogott, testközeli illat

Tartósság: 3 – bár intenzív az elnevezése kapcsán (itt inkább a vetiver intenzív jellegére utal), nem tart sajnos egy egész napig

Szexifaktor: 2 – nem szexi, de nem is akar az lenni

Elegancia: 3 – nem fehér inges illat, de nem is akar az lenni

Korosztály: fiúnak, lánynak, férfinek és nőnek egyaránt ajánlom, aki kedveli a friss, fás, természetes illatokat

Már kapható a nagyobb parfümériákban, 50 ml 26.500 Ft, 100 ml 35.700 Ft



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter