Guerlain Aqua Allegoria Passiflora

“Allegória az egyik legtermészetesebb módja a költészetnek.” – Charles Baudelaire

Allegória, talán ez a szó nem cseng idegennek számotokra, gyakorlatilag szóképet jelent, amely egy elfont fogalmat jelenít meg (ha röviden, érthetően akarom leírni). A Guerlain ház 1999 óta 43(!) illatosított verset tárt elénk, melyet a természet ihletett, és melynek ereje és nagyszerűsége a frissességben és az összetevők nagyszerűségében rejlik. Az Aqua Allegoria (Víz Allegóriája, kvázi utal arra, hogy kölni jellegű a parfüm) sorozat minden évben egy új illattal jelentkezik, amely kifejezetten nyárra tervezett illat, és amely egy központi jegy köré épül, kvázi allegorikusan bemutatva azt parfümként. Ma már igazi klasszikusként tartjuk számon több darabját, amelyek még kaphatóak, de sajnos a legtöbb Aqua Allegoria parfüm 1-2 nyár erejéig kapható, éppen ezért sietni kell a megvásárlásukkal, mert elkapkodják.

Az idei nyár allegóriája igazi trópusi hangulatot ígér, talán kissé rendhagyó módon, mint ahogy az elmúlt években tapasztalhattuk a Guerlain-től. Az AA sorozat legújabb darabja Passiflora néven jelent meg, kis szójátékkal a passionfruit (maracuja) és a flora (virág) angol szavakból, és nem mellesleg a golgotavirág latin neve. A Passiflora a maracuja trópusi karakterére épült, körülötte gyöngyöző citrusok, de jó nagy adagban. Egyszerre fanyarkás és zamatos, mint egy frissítő nyári koktél. Nagyon minimális aldehides jegyeket vélek felfedezni benne, ami viszont különlegessé teszi az illatot, a vizes akkord zöld jegyekkel támogatva. Bevallom, a vizes jegyekkel bajban vagyok, túl nagy adagban szétnyomja a többi összetevőt, lefojtja az illatjegyeket. A Passiflora-ban egyértelműen a trópusi/dzsungel hangulatért felel. Mintha egy esőerdőben lennénk, a vad és buja természet ontja magából virágokból, zöld növényekből kipárolgó illatát, melyet a pára, a folyton csordogáló víz mos körbe. Kifejezetten rajongok a Guerlain citrusos kompozícióét, nagyon értenek hozzá (talán emlékeztek rá, hogy nagy kedvencem a Mandarine Basilic), s az utóbbi években számos citrusos interpretációt ismerhettünk meg tőlük (Pamplelune, Bergamote Calabria, Limon Verde, Teazzurra), és a rózsa ezer arcát (Rosa Pop, Rosa Fizz, Rosa Rossa, Flora Rosa), de gyümölcsöset keveset (oké, kivétel a tavaly előtti Pera Granita körtés illata). A Passiflora-ban is ez a gyöngyöző citrusos akkord az, amely izgalomban tart. A maracuja már-már escada-s hangulatot idéz, de a citrusos akkordok szerencsére megtartják az egyensúlyt, a vizes tónus pedig kerekít az egészen. Az ylang-ylang és a narancsvirág együttese másodhegedűs a gyümölcsös akkordok mellett, nem kifejezetten hangsúlyosak, sőt!

Játékos, könnyed, tényleg frissítő illat, fiatalos illat, ami nem azt jelenti, hogy idősebb hölgyeknek ne állja jól. Abszolút hozza a beach hangulatot. Nem egy komoly darab, így nem is kell komolyan venni, egyszerűen csak dobjuk fel a forró nyári napokat egy kis vízparti illattal, legyünk akár irodában akár a tengerparton.

Összetevők: citrom, grapefruit, maracuja, bergamott, aldehidek, vizes jegyek, narancsvirág, ylang-ylang, zöld jegyek, pézsma

Sillage: 3 –  edt töménység, vizes jegyű, szóval nem egy sillage bomba, de azért érezhetően ott van a bőrön

Tartósság: 3/4 – az AA sorozat mindegyik tagja (ahhoz képest, hogy edt) meglepően tartósak

Szexifaktor: 3/4 – hát kinek mi, ez nem a bujaság mintaszobra (számomra)

Elegancia: 3/4 – azért nem ezt fújnám kiskosztümhöz, de irodába elegáns nyári szetthez akár

Korosztály: fiatalos, de ettől függetlenül bárki fújhatja. Viszont számomra inkább női mint férfi.

Kapható a nagyobb parfümériákban, 75 ml 23.990 Ft körül van.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter