10 gyöngyvirág illatú parfüm, amelyet érdemes kipróbálnod!

A törékeny kis gyöngyvirág szerte a világban ünnepelt növény, többek között Finnország nemzeti virága, a franciák pedig május elsején egy csokor gyöngyvirággal kívánnak egymásnak szerencsét (majális szavunk egyébként a virág latin nevéből ered, amelynek jelentése “májusban virágzó”). Tiszta, élénk és zöldes karakterű illata van, de illata oly törékeny, hogy virágból természetes módon nem lehet kinyerni, csak és kizárólag szintetikus úton, illatos vegyületekkel tudják illatát megidézni. Azt kell, hogy mondjam, ma már cseppet sem divatos parfümösszetevő, tévesen nagymamás illatnak gondolják (lévén, hogy az 1950-60-es években volt igazán divatban), pedig ha szép körítést kap, és nem túl hangsúlyosan van kiemelve, kifejezetten üde akkord tud lenni.

Már legendának számít az első (népszerű és ismert) gyöngyvirágos parfüm megszületése: Dior szeretett volna az 1950-es években a ház ikonikus virágának illatából egy parfümöt, és Edmond Roudnitska-t, a híres parfümőrt kérte fel erre a nem egyszerű feladatra. Roudnitska a saját kertjében nyíló virágok által megihletve alkotta meg a gyöngyvirág összetevőt, s készítette el a ma már klasszikusnak számító Diorissimo illatot, amely igencsak különbözött a kor ízlésétől (édes virágos illatok voltak divatban). Természetesen divatot teremtett, és ma már tudjuk, hogy a zöld-virágos illat utat nyitott a friss illatoknak. Ma már sajnos az eredeti, 1950-es években megjelent parfümöt nem lehet kapni, de a Dior Les Creations de Monsieur Dior Diorissimo limitált kiadásában (reformulálva igaz), de újra kipróbálhatjuk a gyöngyvirágos parfümök anyját.

A szintén francia Guerlain minden év május elsején kiad egy limitált, gyöngyvirágos illatot Muguet (gyöngyvirág) néven, ez olyannyira exkluzív, hogy csak 1-2 Guerlain shopban kapható és rettenetesen kis darabszámban. A nagyközönség számára pedig megalkották az Aqua Allegoria sorozaton belül a Lilia Bella parfümöt, amelyben az orgona erősíti a gyöngyvirág illatát. Sajnos ez is már megszűnt, ha valahol rábukkantok, érdemes rá lecsapni 🙁

Tudom, nem az egyik legnépszerűbb Byredo illat az Inflorescence, én mégis totálisan függővé váltam, tavasszal egyszerűen nincs jobb az átütően gyöngyvirágos-zöld illatánál. Tiszta, mint a jéghideg patakvíz, üdítően friss, mint az erdő levegője, és valahogy olyan kerek, sima, mint a kő, amelyet a patak vize simogatott sok száz éven át oly gömbölyűvé. Imádatos!

Annick Goutal legendásan légies illatokat kreál, (bár egyesek szerint túlontúl légiesek), a Le Muguet egy nagyon izgalmas gyöngyvirágos illat, gyantával és rózsával megvadítva, s amelyben a gyöngyvirág lényegi eleme, a különleges zöld felhangja nem veszik el. Klasszikus! Itt egész jó áron be tudod szerezni, katt a linkre!

Stella McCartney L.I.L.Y parfümje mondhatni, hogy szinte visszhang nélkül merült feledésbe, pedig az illat mögötti tartalom is szívet melengető: Lily édesanyja beceneve (Linda I Love You – Paul McCartney szájából), s az illat Stella gyermekkorának emlékeiből lett kreálva. Földes, nyers gyöngyvirág erőteljes fűszerekkel.

Hosszan kellett barátkoznunk, végül nem lett szerelem köztem és a Kenzo Parfum d’Ete között, de elismerem, hogy egy nagyon szép zöld-friss-tiszta illat. Minimalista rajongóknak kötelező!

Csak kiváltságosok tudják beszerezni, kipróbálni a Hermés Hermessence sorozatát (csak Hermés butikokban kaphatóak), kár, mert egytől egyik kifogástalan illatok (abszolút niche kategória). A Hermés Hermessence Muguet Porcelain, mint ahogy a nevéből is kikövetkeztethető, a gyöngyvirág előtt tiszteleg, s porcelán tisztaságú illatot kínál. Nekem mindig a gésák jutnak eszembe róla, a hófehér babaarcuk, a kifinomultság és a látszólagos egyszerűség.

Tudjátok, hogy nagyon szeretem a L’Erbolario illatait, ritkán okoznak csalódást. A Lily of the Valley maga a gyöngyvirág illat, kis édeskés, pikáns virágos akkorddal feldobva. Remélem, hogy még kapható!

Santa Maria Novella a világ legrégebbi “patikája”, 1612-ben nyitott meg Firenzében. Ma már parfümjeiről (is) híres, de még mennyire, iszonyú nagy kultusz övezi a márkát. A Mughetto egy az egyben puritán gyöngyvirág illat, erősen hajazva a Diorissimora. Aki szereti a mono illatokat, annak kötelező! Szerencsére itthon a Madison parfümériában megtaláljátok a márkát.

 

Mint fentebb olvashattátok, ma egyáltalán nem divat a gyöngyvirág…Miucca Prada viszont pont tesz arra, hogy mi trendi, hiszen ő maga teremti a trendet, ezért történhetett meg, hogy a Prada kismárkájának első illata, a Miu Miu Miu Miu épp egy izgalmas virágos-zöld-gyöngyvirágos parfüm lett. Totál retro, totál stílus és totál más, mint bármi, ami ma kapható! Rajongok érte!

+

És néhány ajánlás olyan illatokhoz, amelyekben nem a gyöngyvirágé a főszerep, de megtalálható bennük, és szívből tudom őket ajánlani (a teljessség igénye nélkül):

Chloe Eau de Parfum

Dior J’Adore

Lalique Fleur de Crystal

Betty Barclay Pretty Butterfly

Etat Libre d’Orange Yes I do

Nektek  melyik a kedvencetek, egyáltalán hogy álltok a gyöngyvirággal?

 



2 thoughts on “10 gyöngyvirág illatú parfüm, amelyet érdemes kipróbálnod!”

  • Sajnos én is épp ezért váltam meg a L’Erbolario Mandorla-tól, túl szintetikus volt számomra is. Sajnos a gyöngyvirágot nem próbáltam. A Myropoliumban nézted?

  • L’Erbolario Mughettoval szemezgetek (gyöngyviragillat), az amazonon lehet kapni. A problemam, hogy nem tudom, hogy hatna a börömön, es nem tudom, hol lehetne kiprobalni. Mivel a masik favorit illatom a mandula, ezert megrendeltem szinten a L’Erbolario-tol a Mandorla-t, ami nekem egy kicsit szintetikus illat, bar igazi mandula bomba. Mivel a Mandorlaval ez a tapasztalatom, kisse felek, hogy a Mughettonal is erezni fogom a szintetikus illatot. Tapasztalatok?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter