Beauty és környezetvédelem

Ez a poszt már régóta érlelődik bennem, különösen azóta, amióta gyerekem van, és a prioritások átrendeződtek, és azt látom, hogy a gyerek tőlünk tanul, rólunk vesz mintát, szóval azt akarom elérni, hogy nálunk ne csak szlogen legyen a “Te neveled a jövő nemzedékét, tedd ezt felelősséggel!”, hanem valóban így is tegyünk.

IMG_1377
Meddig tart, amíg felbomlik? (years=évek, never=soha)

Emlékszem, hogy amikor a fenti képre bukkantam, teljesen elborzadtam. Hogy egy party-lufi soha nem bomlik el?! Hogy egy műanyag homokozólapát és más műanyag csetreszek 20-1000 évig bomlanak?! Szörnyű! Több, mint 7 milliárdan (!) élünk a Földön, és milliárdnyi tonna szemetet taposunk…Nagyon elgondolkodtató, hogy hogyan csökkenthetnénk ökológiai lábnyomunkat (rövid összefoglaló itt), magam részéről mindent elkövetek, hogy a lehető leginkább környezettudatos legyek, és ez nem merül ki abban, hogy nem szemetelek az utcán. Így került képbe a környezettudatos kozmetikumok kérdése is, hiszen ezeket nap mint nap használja a család, a szelektív hulladékgyűjtésen és vízgazdálkodáson kívül ezen a területen tudok még jó példával élni a gyerekem előtt.

more-recycling

Napjainkban már valóban komoly probléma a környezetszennyezés, mely (vagy melyre) kihatással van egy csomó dolog, lásd klímaváltozás, természetes nyersanyagkészletek apadása, állatfajok eltűnése stb, dicséretes, hogy Leonardo DiCaprio is fontosnak tartotta megemlíteni köszönőbeszédében, amikor végre valahára nyert egy Oscar-díjat! A nulladik órában vagyunk, és a környezetvédelemre igaz a mondás: sok kicsi sokra megy, sok apró lépéssel is messze lehet eljutni. Éppen ezért a magam kis lépései mellé olyan kozmetikai márkákat kerestem, akik elkötelezettek a környezetvédelem iránt. Sokan összekeverik az öko – bio és natúr kozmetikumokat  a környezettudatossággal: ez utóbbiak az összetevők termesztésére, természetességére utalnak. A természetes alapanyagok nem tartalmaznak szintetikus anyagokat, ez is kíméli a környezetet, hiszen például egy szintetikus tisztítószer a vízbe, földbe kerülve súlyosan szennyezi a környezetet, addig egy természetes alapanyag a maga természetes módján lebomlik, egyesül az anyatermészettel. Tehát helyes az út annak, aki a természetes kozmetikumokra esküszik, de sajnos ez még kevés, ennél többet kell tenni.

prada refill

A parfümök világában a parfümöt magába foglaló üveg és a csomagolás legalább olyan fontos, mint maga a parfüm: a küllem, a külcsín hozzátartozik az adott illat arculatához, hangulatához. Szeretem én is a szép üvegeket, de az utóbbi időben azon kaptam magam, hogy bizony arra szavazok, hogy menjünk vissza az időben, és vásároljunk úgy parfümöt, hogy a kis üvegünket újratöltetjük. A Prada, Chanel és a Hermés már forgalmaznak olyan parfümös üvegeket, melyek utánatölthetőek, legutóbb a 4711 márka kapcsán találkoztam ilyen utánatölthető üvegekkel, helyes kis fémtölcsérrel, mellyel a fújófej nélküli nagy üvegből át tudunk tölteni a kis fújós üvegünkbe. (ezeket refill néven érdemes keresni)

IMG_1835

A Lush termékeibe akkor szerettem bele végleg és menthetetlenül, amikor áttanulmányoztam a márka környezetvédelmi elveit. Először is minimális a csomagolás! Kezdő környezettudatos vásárlónak furcsák lehetnek a csupasz termékek, a nem előre, celofánba becsomagolt szappanok, a kimért krémek, a csupasz fürdőgolyók. Én odavagyok ezért! Rosszul vagyok a csupa nejlontól, amikor minden vásárlásnál minimum 10 zacskóval megyünk haza, amikor minden egyes vásárlásnál veszünk nejlon szatyrot, amikor a szőlő is szőlőszemenként van becsomagolva… Nálam mindig van textiltáska, nagyon vagány darabokat lehet kapni (például a Lush-nál is), sehol nem fogadok el szatyrot, ha nagyon muszáj, akkor papírba csomagolom, amit kell, és a hulladék papírt szépen a szelektív gyűjtőbe dobom, hogy legyen esélye újrahasznosulni.

IMG_1652

Aztán azért is szeretem a Lush-t, mert a kis műanyag, újrahasznosított fekete tégelyeiket a legkülönfélébb módon tudom felhasználni, ha kifogyott belőle a kedvenc testkondicionálóm vagy kézkrémem: először is a világon a legjobb homokozós játékok! Pont a kis kezekbe illő méretű “vödrök”, melyekből csodás várakat lehet építeni a homokozóban. Erre nem csak én figyeltem fel, hanem a játszótér összes gyereke, mert ahogy kipakolunk, tuti, hogy ezek a Lush tégelyekre csapnak le a gyerekek elsőnek! (úgyhogy itt bíztatok minden anyukát, hogy mossa ki szépen, és vigye le a játszótérre őket, felesleges újabb műanyag, 1000 évig lebomló műanyag vödröt vásárolni külön!). Aztán ceruzatartósnak sem utolsó a Lush tégely, a nagy alakú. Színes matricákkal feldobjuk, máris sorakozhatnak benne a zsírkréták vagy ceruzák. Végül apró kincsek rejtekhelyévé válnak, és szépen egymásra sorakoztatva kevés helyet foglalnak. Természetesen a Lush gondolt azokra is, akik nem látnak fantáziát a tégelyek felhasználásában, ők gyűjtsenek össze 5 tégelyt, vigyék be a legközelebbi Lush üzletbe és cserébe friss arctisztítót kap ajándékba. IMG_1653A Lush csomagolóanyaginak 90%-a újrahasznosításból származik. Például a csomagolókendőik 2 db fél literes műanyag palackból készülnek, klassz nem? Ja, és az újrahasznosítás újrahasznosítása, amikor a csomagolóanyagokat szépen feldobjuk a nyakunkba és kendőként viseljük. A kislányom kedvence a papagájos (Riós, ahogy ő mondja) és a békás. Az újrahasznosítással rengeteg energiát lehet megspórolni, és csökkenteni lehet a szén-dioxid kibocsátást.

IMG_1655

Olyan kisvárosban élek, amely valaha az egyik legszennyezettebb levegőjű város volt, úgyhogy a levegőszennyezettség csökkentése érdekében bármire képes vagyok! (itt jegyzem meg, hogy téli időszakban a családi házas környéken nálunk képtelenség kora esti órákban a levegőn tartózkodni, mert ilyenkor aki teheti befűt a vegyes tüzelésű kazánjába, azaz eléget mindent, ami éghető, a műanyagtól kezdve a festékkel lekezelt ablaklécekig, ajtókig…)

Polett recycling
Polett recycling

Sokszor ki kell magunkat zökkenteni a megszokott kereteink közül. Például ki mondta, hogy egy sampon csak folyékony lehet? Senki! A Lush szilárd samponjával csodásan lehet hajat tisztítani, ráadásul tovább tartanak, mint egy tégely sampon, és minimum 3 felesleges műanyag flakont spórolhatunk meg velük. Magam részéről a Fun kis mindenes szappanra esküszöm, azzal tusolunk, veszünk habfürdőt, és mosunk is hajat. Igazi kis családi kedvenc. Legújabb felfedezésem pedig a fogtabletta és fogpor. Zseniális termékek! Emlékszem, gyerekkoromban egyszer kaptunk egy tégely fogport, maga volt a borzalom, a Lush Tooth Fairy fogporával alig várom, hogy fogat moshassak: elképesztően finom, epres íz, jól habzó állag és csajosság. A kislányom is imádja, ő csak Tündérpornak hívja! 🙂 A fogtabletták igazán innovatív termékek: szilárd anyaguk miatt nem kell a gyártásukhoz víz, műanyag dobozuk újrahasznosítható, és nem utolsósorban tartósítószer-mentesek. Én a Miles of Smile mentolos tablettát szeretem használni, ha hiányzik a megszokott mentás íz. Ha pedig szó szerint ragyogó mosolyt szeretnék villantani, akkor szétrágok egy Bling tablettát, és nedves fogkefével jó alaposan megmosom a fogam, isteni narancsolaj aromája van.

IMG_1866

Végül a kis addikcióim: az ajakbalzsamok amióta világ a világ, a neszesszerem alapdarabjait képezik. Persze kezdetben volt a klasszikus szőlőszír, aztán minimális hagyományos ajakápoló korszak, mert hamar felismertem, hogy a kőolajszármazékokkal és szilikonnal teletömködött ajakírek csak addig adnak puha ajkakat, amíg az ajkunkon vannak, ahogy lenyaljuk őket, jön a durva kiszáradás, hiányérzet, és kezdhetjük újra vadul kenegetni a szánkat. Nos, a Lush csak természetes alapanyagokat tartalmazó (lásd shea vaj, brazildió-olaj, kókuszviasz, stb,) ajakbalzsamjai valóban hidratálják az ajkakat, elég reggel használni őket, nem kell félóránként újrazsírozni. A helyes kis fém tégelyeket pedig félre szoktam tenni, ha kifogy a balzsam, és ha elutazunk pár napra, akkor éppen pár napra elegendő arckrém fér bele.

“Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” Bár nem a környzetvédelem kontextusában hangzott el ez a legendás mondat, mégis valahogy így gondolkodom a környezettudatossággal. Ha csak én mindent megteszek azért, hogy magam után csökkentsem a “szemetet” és erre tanítom a gyerekem, családom, környezetem, már sokat tettem azért, hogy jobb legyen a világ. Örülök, hogy a Lush segítségével bűntudat nélkül kényeztethetem magam, sőt büszke lehetek magamra, hogy tettem valami jót: a Lush-t választottam.

Ha van tippetek, megosztanátok velünk, hogy hogyan lehetnénk még környezettudatosabbak?

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter