Amit minden parfümistának ki kell próbálnia: a parfümtörténelem ikonikus darabjai

Ó, hogy én hány és hány ilyen listát nyálaztam át, megvettem a magyar nyelven elérhető összes parfümös könyvet, mert imádok az illatokról olvasni (is), és szenvedélyesen kutatom a szent grált, azt az illatot, ami a nagy Ő! Ebben a kutatásban nem lehet lemenni a legikonikusabb parfümök mellett, amelyek nélkül nem tartana ott a parfümipar, ahol most tart.

gucci rush parfüm

Gucci Rush

Egy kábítószerről elnevezett, videókazetta formájú, műanyag dobozú parfüm, gondolom, senki sem csodálkozik, hogy már a megjelenése évében (1999) vihart kavart. Emellett olyan addiktív, virágos-ciprusos illata van, amelyet nem könnyen felejt el az ember. Imádom! Ráadásul most 10.000 ft alatt lecsaphatsz rá itt!

angel

Thierry Mugler Angel

Nincs nála megosztóbb parfüm, csakis gyűlölni vagy imádni lehet. Én imádom, nagyon jó viselni, a gourmand parfümök ősanyja, alfája és omegája, azóta minden ilyen jellegű parfüm valamit leutánoz az Angel utánozhatatlan karakteréből. Nem könnyű illat, de minden cseppje igazi kult! Hozzá kell tenni, a megjelenésekor nem volt igazán népszerű, évekig alig-alig fogyott, míg végül egymáson megérezve az emberek rákaptak.

anais anais

Cacharel Anais Anais

Szívem szerint e a Lou Lou-t tettem volna a listába, de az Anais Anais ha lehet, még formabontóbb, mint a merész barátnője. Törékeny szépségű virágos parfüm amellett, hogy rendkívül komplex. 1978-ban jelent meg, a márka első illataként, kifejezetten a fiatalokat megcélozva. 1978, a korszak nem éppen tiszta, áttetsző, törékeny parfümdivatról híres, abszolút újító volt a maga korában.

Kenzo-Jungle-LElephant

Kenzo Jungle Elephant

Itt is elsírom, hogy életem illata a Kenzo Jungle Tigre volt…igen múlt időben, mert naná, hogy megszűnt. Érdekes, hogy az Elephant maradt a kínálatban, sokkal népszerűbb, mint Tigris testvére. Ha a legintenzívebb, legerősebb orientális parfümöt keressük, akkor megtaláltuk az Elephant képében. Istenien fűszerezett nagyágyú, egy csepp is napokig illatozik, ultra dögös és nagyon Kenzo. Ha hinni lehet a pletykáknak, akkor meg fog szűnni, úgyhogy most szerezze be mindenki az utolsó darabokat. Már 15.000 Ft-ért kapható itt!

guerlain2

Guerlain Shalimar

Kihagyhatatlan bárminemű parfümista listáról! A közel 100 éves Shalimar legendája nem csak magával ragadó, hanem igazi kuriózum is. Nincs még egy olyan parfüm, amely ennyi “leget” megnyert volna, és még mindig ostromolja az eladási slágerlistákat. A világ első orientális illata, a világ legnépszerűbb parfümje, és a francia parfümgyártás megtestesítője kifogástalan minőségben. Ha nem is mindenkinek áll jól, azért érdemes vele barátkozni.

dune

Christian Dior Dune

Dűne…meleg, száraz, puha, perszelő. Dior díjnyertes illata a Poison mellett a másik legnépszerűbb darab. Szinte kicsattan belőle a napsugaras nyár. Fás-balzsamos-ámbrás jegyei második bőrként izzanak a bőrön, elegáns, kényelmes és komfortos egyszerre.

eaum_us

Hermes Eau des Merveilles

Van az úgy, hogy kezdőként az embernek nem áll rá az orra a szépségre. Amikor először próbáltam az Eau des Merveilles-t, túlságosan maszkulinnak éreztem magamon, mondhatni, “nem jött át” az, amit annyira imád benne mindenki. Aztán szépen beérett hozzá az orrom, vagy én. Szó szerint egy ragyogó, finoman fűszerezett illat, citrusos-fás -fűszeres jegyei könnyedek, légiesek, aromásak, és különlegesek. Imádom, hogy olyan letisztult, mint minden Hermes.

Prada-Infusion-dIris-Eau-de-Parfum-Absolue2

Prada Infusion d’Iris

Van e sikkesebb, sallangoktól mentes, ultra sikkes márka, mint a Prada? Nincs! Rajongok minden egyed darabért, ami Prada, imádom ezt a fajta végletekig átgondolt, minimalista koncepciót. Parfümök terén a Prada ritkán jelentkezik, de ha mégis, akkor az nagyot szól! Legnagyobb dobásuk a Candy mellett a szupersikkes Infusion d’Iris! Megteremtődött általa az íriszes parfümök reneszánsza. Csodálatosan tiszta és elegáns illat, élmény viselni. Magam részéről az Infusion d’Iris Absolue-ra szavazok, de sima edp is tökéletes kezdésnek.

be-delicious

Donna Karan Be Delicious

Magam részéről elmodnhatom, hogy elfogyasztottam belőle két üveggel, amelyeket egy amszterdami útom során szereztem be, és itt véget is ért a szerelem, túlságosan tele lett vele az orrom. Másokon viszont imádom szagolni. Hogy mitől kultikus? A Be Delicious megmutatta, hogy egy “egyszerű” gyümölcsös parfüm, jó köntösbe öltöztetve, persze kellő háttértámogatással micsoda karriert tud befutni, másrészt az almát ezidáig egyetlen parfüm sem emelte így piedesztára, mint a Be Delicious, amelynek illata olyan, mint egy rekesz almáé.

Andrea

 

 



2 thoughts on “Amit minden parfümistának ki kell próbálnia: a parfümtörténelem ikonikus darabjai”

  • Kedves Ilona! A blog jobb oldalán lévő LINKAJÁNLÓ dobozba gyűjtöttem azokat a parfümériákat, amelyeket szívből ajánlok. Anyósom is nagy Opium használó és sajnos azt tapasztaltam, hogy a mostani változatok nagyon gyengék a régihez képest:(

  • Nagyon szeretem nyáron Cacharel :Éden parfümjét.
    Télre Ópium parfümöt keresek, klasszikus eredetit, tartós dögös illattal, de eddig csak drágát és gyenge minőséget találtam. Hol tudok biztonsággal venni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter