4711 Wunderwasser – az új kölni!

Van egy klasszikus illat, melynek története egészen az 1790-es évekig nyúlik vissza, parfümmérföldkő és időtlen klasszis egyszerre. Hatalmas rajongótábora van, és mindenki életében egyszer biztos, hogy próbálta vagy használta: ez pedig a 4711 Cologne! Most megújult a nagy klasszikus illat 4711 Wunderwasser néven, és igazi fiatalos, modern külsőt kapott, maga az illat pedig ugyanúgy friss, és energiával telt, mint a nagy előd, csak a mai korhoz igazítva.

4711 kölni parfümblog

A kölnivíz története

1792-ben Wilhelm Mühlens, sikeres üzletember, feleségül vette a császári jegyző lányát. Meghívottként egy karhauzi szerzetes, Franz Marina Farina is részt vett az esküvő szertartásán. A szerzetes ajándéka egy pergament-tekercs volt, amely az „Aqua Mirabilis“ titkos receptúráját tartalmazta. Wilhelm Mühlens azonnal felismerte az ajándék értékét és megalapította a kölni Glockgasséban lévő főzdéjét. Bár sok kísérlet volt a titok felfedésére, az eredeti receptúra a mai napig titkos maradt. A csodavíz neve „Eau de Cologne“ a francia katonáktól származik, akik az ajándékot szuvenírként küldték hazájukba.

4711 napóleon

1794-ben Napoleon megparancsolta tábornokainak, hogy vezessenek rendszert a kölni utcák házai között és számozzák be őket egytől egyig. Mühlens háza teljesen véletlenül 4711-es számot kapta. Később 1807-től az alapító ezt a számot reklámként használta, hogy a kölnivizet a többi utánzattól megkülönböztesse. Az Aqua Mirabilis névre hallgató receptúrát egy ideig tisztán, vagy borral keverve megitták. Összetevőinek gyógyító erőket tulajdonítottak. Amikor Napóleon 1810-ben elrendelte az összes orvosi recept nyilvánosságra hozatalát, Muelhens – titkos receptje védelmében – az Eredeti Kölnivizet külsőleg alkalmazandó illatszernek minősítette. Maga Napóleon is a törzsvásárlók közé tartozott…

Megkezdődött egy márka diadalmenete, mely világszenzáció lett. Bécsben és New Yorkban megnyíltak a képviseletek és a leányvállalatok behálózták a világot. A 4711 az első vállalat ebben a korban, mely átállt a csak fekve tárolható Rosoli-palackról a híres Molanus- palackra. Ez hatszögletű formájával megkönnyítette a szállítást és nagy felületű címkét lehetett rá elhelyezni, mely máig is használt kék-arany megjelenésével először lett akkoriban színes címke.

4711 vintage plakát parfümblog

4711 „Echt Kölnisch Wasser“ – Eredeti Kölnivíz a világ egyik legrégebbi és legelismertebb márkái közé tartozik. A Mäurer & Wirtz parfümház először 2006-ban vette át a terjesztést, biztosítva a parfüm elkészítését a titkos receptúra alapján. A 4711 Eredeti Kölnivíz titkos kompozíciójához alaposan kiválasztott összetevők tartoznak, mint például olyan könnyed olajok melyek különös aromaterapikus hatással rendelkeznek.  A kölnivíz frissítő mégis karakteres illata a különböző citrusfélék illatának összeállításában lelhető, melyek a fej jegyben találhatóak. A levendula és a fűszeres rozmarin ellazító és mégis vitalizáló hatást kölcsönöznek az illatnak. Az értékes neroli, keserűnarancs-virág kivonat, pedig nyugtató és pozitív kisugárzást ad a kölnivíznek.

4711_Wunderwasser
Az új illat pedig már megérkezett a parfümériák polcaira, igazi tavaszt hozva ebbe a szürke télbe.  A 4711 Wunderwasser üvegcséjében valódi csoda lakozik. Minden egyes cseppje elrepít a váratlan csodák világába. A női illat a harmatos lótusz virág gyengédségét idézi elő, míg a férfi illat maga az élettel teli markánsság. A fej jegy, mint egy citrus-koktél robban be az érzékek világába és egészen a lótusz virág könnyedségéig repít. A női csodavíz szív jegyét a dinamikus rózsabors és érzéki méz – írisz keverék kontrasztja adja, míg a férfi páros dinamikusságát a madagaszkári fekete bors fűszeres illata biztosítja a kezdetektől fogva. Erős karakterét egyesíti a levendula, csillagánizs és íriszlevél összjátéka az alap jegyben.
Kaphatóak a parfümériákban!
Andrea


4 thoughts on “4711 Wunderwasser – az új kölni!”

  • “Szóval akkor a Nouveau jött be, és ez pedig nem (mármint a Wunder Wasser?)”

    Így van. A Nouveau viszont kárpótol mindenért, fantasztikus illat. 🙂

  • :(ismerem ezt az érzést, voltam már vele így én is…
    Szóval akkor a Nouveau jött be, és ez pedig nem (mármint a Wunder Wasser?)

  • Én sajnos nagyon befürödtem ezzel a parfümmel. Hirtelen felindulásból vettem meg karácsony előtt a dm-ben, mert új 4711, mert citrusos, mert akciós, mert papírcsíkon baromi jó az illata. (Már tele volt a kezem más teszterekkel, ezért vettem meg úgy, hogy nem próbáltam ki a saját bőrömön, de soha többé nem csinálok ilyet.) Aztán rajtam kijött belőle valami émelyítő habfürdőszag, ami lemászott a torkomba, és egész nap ingerelt. Szerencsére sikerült eladnom, de a törzsvásárlói pontjaimat még mindig sajnálom, amiket elvitt.

    A Nouveau Cologne-nyal viszont teljesen más a helyzet! 2012-ben kaptam a mintáját egy dm csomagban, és azonnal megtetszett. Azelőtt nem nagyon találkoztam ilyen citrusos parfümmel, de rögtön egymásra találtunk, azóta is magaménak érzem az ilyen jellegű illatokat, és még kellemes emlékem is kötődött hozzá végül. Sajnos nem vettem meg, amikor még lett volna rá lehetőségem, de már nem kapható Magyarországon, ezért Németországból szereztem be (azaz hozattam a férjemmel, mert pont kinn volt két hétig :D). Nagyon jó érzés, hogy újra együtt vagyunk (igen, a férjemmel is, de most a parfümre gondolok :D), Top 5 kedvenc közé egyértelműen bekerült. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter