Wallpaper Steidl Paper Passion – parfümkritika

Idén (is) a Jézuska nagyon elkényeztet, sőt, megsajnált és megengedte, hogy kipróbáljam az ajándékát: az utóbbi idők egyik legeredetibb parfümjét, a Paper Passiont Geza Schoen parfümőr, Karl Lagerfeld designer és a Wallpaper Steidl kiadó koprodukciójából.

“Parfüm könyvbolondoknak” Tökéletes konstelláció: imádom a parfümöket és imádom a könyveket, szóval ezt a parfümöt nekem találták ki. Karl Lagerfeld, Geza Schoen és a Wallpaper Steidl kiadó nagyon izgalmas koncepcióval álltak elő: alkossuk  meg a könyv illatát. Nem nevezhetném ennek ellenére eredetinek, hiszen a CB I Hate Perfumes In the Library és a Tokyo Milk Paper & Cotton parfümje már megpróbálkozott vele. Mégis azt kell mondanom, hogy ennyire eltalált tálalású, ennyire megnyerő és erősen addiktív parfümöt kihozni a könyv illatából eddig még senkinek nem sikerült.

A frissen nyomott könyv illata – elvileg. Merthogy engem nem emlékeztet annyira arra az illatra, amit érzek minden alkalommal, amikor az orromat bedugva egy könyv lapjai közé jó mélyen beszippantva érzek. Geza Schoen koncepciója az volt, hogy fás akkordokkal eleveníti fel tulajdonképpen a lapok illatát, lévén mégiscsak farostokból áll, és ha érzünk valamit, az csak az lehet. Másrészt viszont nem szabad elfeledkeznünk a ragasztó, a tinta illatáról sem, mely óhatatlanul hozzáadódik egy könyv illatához. Így inkább hasonlít a papír illatára, mint egy könyvére a Paper Passion illata. Mindezek ellenére, imádom minden cseppjét, minden porcikáját! Az egész koncepció zseniális, le a kalappal Lagerfeld előtt, ért a mester a designhoz kétség kívül. A nyers kartondobozból egy bordó anyaggal becsomagolt kis könyv kerül elő, melynek csodásan vörös lapjai között – mint egy börtönregényben – előbukkan maga a parfüm. Puritán, letisztult üveg – igen, jól látjátok, löttyintős, még fújókája sincs, ezzel is erősítve az egyszerű de nagyszerű hatást. Hihetetlen, hogy tényleg egy csepp kell belőle, és rendkívül tartósan illatozik a bőrön.

Maga az illat az, amit Geza Schoen most nagyon tud: szinte puritán módra leegyszerűsített, kliséktől mentes fás illat, melyben épp úgy lehet érezni a cédrus kissé citrusos akkordját, mint a szantál meleg puhaságát vagy egy uszadékfa vizes aromáját. Pontosan azt nyújtja, amint Schoen Escentric Molecules parfümjeitől elvárnék: diszkréten, de számomra is érezhetően, egész nap kitartva valami nagyon meghitt, nyugodt, mégis rendkívül aromás és orrcsalogató illatot adjon. A Paper Passion éppen ezért nem egy hivalkodó, erős illat, sokkal inkább második bőrként viselkedve egyfajta éteri aromát kölcsönöz viselőjének. Parfümös fórumokon Juliette Has a Gun Not A Perfume és a Molecule 02 parfümökhöz hasonlítják, és valóban felfedezhető hasonlóság, azzal a különbséggel, hogy a Paper Passion valóban úgy viselkedik, mint egy parfüm: illatozik, mely mindenki számára érezhető!

Sajnos megint azt kell mondanom, hogy a Paper Passion jelenleg Magyarországon nem kapható, de a bookdepository.co.uk weboldalról kedvezőbb áron (kb 80 Euro postaköltséggel együtt) meg lehet rendelni, mint az Amazonról, ahol van képe sok eladónak horror áron adni.

Kipróbálnád? 1 ml-s illatminta itt!



2 thoughts on “Wallpaper Steidl Paper Passion – parfümkritika”

  • Kedves Andrea!

    Szeretném megkérdezni, hogy van-e még mintád a Wallpaper Steidl Paper Passion parfümből? Nagyon felkeltette az érdeklődésemet.

    Köszönöm,
    Kovács Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter