Van kifejezetten nyári parfüm?

Nem is olyan régen azt mondta nekem valaki, hogy micsoda hülyeség, hogy nyári meg téli parfüm. Kicsit értetlenkedve álltam előtte, mert én markánsan elkülönítem személyes parfümgyűjteményemben a tavaszi-nyári és az őszi-téli illatokat. Egyszerűen nem esik jól nekem a nagy melegben erős, fűszeres, szirupos illatokat viselni. Egyrészt pillanatok alatt leolvadnak rólam, másrészt fullasztónak érzem őket. Viszont télen nem kívánom egy cseppet sem a citrusos, légies és friss vagy éppen vizes jellegű illatokat, ilyenkor jöhetnek a nehézbombázók. Elfogadom, ha valaki nem így látja, de a parfümipar kifejezetten kínál a melegebb időkre “könnyített” illatokat, mert azért az emberek többsége nyáron a frissítő, szikrázóan élénk illatokat kívánja. Lássuk tehát, hogy mire figyeljünk, ha a parfümériában nyárra keresünk magunknak illatot.

Figyelj az elnevezésekre! A L’Eau (ejtsd “ló”), az Eau Fraiche (ejtsd “ó fres”) mindig valami könnyedre utal, és azokat a parfümöket, amelyek ilyen név alatt futnak, kifejezetten a tavaszi-nyári időszakra ajánlja a márka. Ma már szinte majd minden népszerűbb parfümnek van minimum L’Eau változata. Például a nagyon kedvelt és általam is imádott Chloe Eau de Parfum számtalan változata közül van L’Eau de Chloe, amely színében is utal a frissességre (halványzöld).

l'eau de chloe

A friss “ó fres” azaz eau fraiche egyre népszerűbb, lásd a pár éve megjelent Guerlain La Petite Robe Noire Eau Fraiche is ezt az elnevezést kapta, színe szintén zöld (erre majd visszatérünk!), és valóban sokkal frissebb jellegű az illata, mint a cseresznyés-mandulás-vaníliás La Petite Robe Noire-nak. A Chanel Chance sorozatának egyik legnépszerűbb darabja az Eau Tendre mellett a Chance Eau Fraiche. Szintén halvány zöld juice látható az üvegben, és üdébb, frissebb, mint az anyaillat. Az aqua vagy acqua elnevezés vizes jegyekre utal, ezek az illatok szinte mindig azt jelzik, hogy maga a töménység rendkívül könnyed (kölni jellegű) vagy olyan összetevők találhatóak meg benne, amelyek frissítenek (akár egy jóleső zuhany a nagy melegben). Giorgio Armani Acqua di Gio parfümje az ékes példa erre vagy éppen a Guerlain Aqua Allegoria sorozata vagy a 4711 Acqua Colonia sorozata.

chance eau fraiche

 

Figyelj a színre! A fenti példákból remekül látszik, hogy bizony a parfüm színéből azért jó eséllyel lehet következtetni az illat karakterére. Elmondható, hogy a zöld színű parfüm általában friss, élénk illatot takar. A kék üveg vagy juice nagy eséllyel valamilyen vizes, aromás parfümöt rejt, amely szintén kifejezetten nyári jellegű illat. Ilyen tipikusan kék és nyári illat a Davidoff Cool Water, amely minden idők legnépszerűbb vizes akkordú parfümje. A férfi változata szerintem kifejezetten jó kis nyári darab! A Hermés legújabb illata, a Les Merveilles Bleue már nevében is utal az illat hangulatára, melyet az üveg színe is hűen tükröz (kék üveg). Egy az egyben a tenger illata.

hermés eau des merveilles bleue parfümblog2

 

Figyelj a parfümjegyekre! Ahogy már említettem, általában a citrusos és a vizes, aromás jegyek frissítő, könnyed illatokat rejtenek, de nem mindig! Ha egy parfüm sok citrusos jegyet, gyömbért és mentát tartalmaz, az tuti, hogy egy jó kis friss illat. Ha bármilyen vizes (aqua) jegy található egy illatban, akkor az garantáltan frissítő zuhanyként fog feldobni. A levendula jelenléte általában az aromás akkordért felelős, gyakran társul citrusokkal, gyömbérrel vagy más friss jegyekkel, de mostanában reneszánszát éli a jegy és már erősebb akkordokhoz is alkalmazzák.

Nektek van még más tippetek? Melyik a kedvenc nyári parfümötök?

Andrea

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter