Hermés Eau des Merveilles Bleue – parfümújdonság és parfümkritika

Még a legelvakultabb és legfanatikusabb niche/indie parfümrajongók is egyetértenek abban, hogy a Hermés (helyes kiejtése kb úgy hangzik, hogy ‘ermé’ néma h-val és s-sel, de én simán ‘hermész’nek mondom 😀 ) bár mainstream/fashion brand divatmárkának számít, és nagyon nem független bárminemű piaci kényszertől, mégis széles e piacon az egyik legkiválóbb parfümök kerülnek ki a kezeik alól. Persze ez annak is köszönhető, hogy adnak arra, hogy saját parfümőrt foglalkoztassanak, azaz a márkának egy parfümőr dolgozik, aki érti, átérzi a márka lényegét (csakúgy, mint a Chanel vagy a Guerlain esetén). Az illatok kreálása nem egy parfümkonszern óriásnak van kiszervezve, ahol teamek rakják azt össze rendelésre, hanem egy (vagy két) ember dolgozik az illatokon, illatvonalakon hosszú-hosszú évekig. A Hermés esetében ez a zseniális parfümőr Jean-Claude Ellena volt, aki nem is olyan rég átadta a stafétabotot annak a Christine Nagelnek, aki valami zseniális tehetséggel érez arra rá, hogyan teremtsen új parfümdivatot (lásd Narciso Rodrigues for Her, Armani Si, Jesus del Pozo Black, Jimmy Choo Flash, és a 2005-ös Miss Dior Cherie, ami azóta is felülmúlhatatlan). Christine kezdetben együtt dolgozott Ellena-val, gondolom magába szívta a Hermés szellemiséget, és aztán simán megalkotta a Galop d’Hermés-t, amiért a kritikus közönség rajong.

hermés eau des merveilles bleue parfümblog

A Hermés ikonikus sorozataiból van több is, lásd Caleche, Jardin, 24 Fauborg, Terre d’, és Merveilles. A Merveilles (Csodák) sorozat 2004-ben indult útjára az Eau des Merveilles darabbal (ejtsd nagyjából: ‘ó dö mervejj’)és valóban megtörtént a csoda! Mindenki imádja friss, élénk, vibráló illattal, amely igazán uniszex jellegű, egyformán jól működik férfiakon és nőkön egyaránt. Hogy mennyire változik az ember ízlése, preferenciája, nekem úgy 10 éve túl maszkulin volt, nem tetszett, ma már meg tudnék fürdeni benne, annyira feldob! Fanyarkás, száraz és fűszeres fás hangulatú, sok-sok frissítő, gyöngyöző citrussal, halvány balzsamos púderességgel. A sorozat népszerűségét mutatja, hogy a Hermés életében a legtöbb változat a Merveilles-ből került a parfümériák polcaira. Személyes kedvencem a L’Ambre des Merveilles, melyre Zürichben, a Hermés butikban bukkantam rá, akkor jelent meg, és olyan fajta bizonyossággal tudtam, hogy szerelmem lett, ami csak egyszer van az ember életében. Csodálatos darab! Idén pedig egy igen izgalmas darabbal bővül a sorozat, amely egészen új utat nyit illatjegyeivel, színével és mondanivalójával.

“Az Hermés Csodája a gyermekkori emlékekből táplálkozik. Amikor a szemünk nyitott a világ összes csodájára. Az én gyerekkoromban a tengerparti nedves kavicsok maguk voltak a csodák, annyira különlegesen szép volt a színük és a ragyogásuk, és felfedeztem bennük egy ásványos sós ízt is…” – Cristine Nagel”

hermés eau des merveilles bleue parfümblog2Ha van parfüm, amely hűen visszaadja az izzó napsütés alatt a tengervíz sós aromáját magán hordozó kő illatát, ha van vizes-aromás parfüm, amely valóban a víz, tenger és só semmihez sem fogható hangulatát visszaadni úgy, hogy az valóban élvezetes és hordható legyen, akkor az az Eau des Merveilles Bleue (‘Ó dő Mervejj Blő’)! Ahol a tenger és az ég összeér, nem tudni, hogy a csodás azúrkék szín a horizonton a vízé vagy az égbolté. Valami szigeten vagyunk, ahol kristálytiszta a víz, ahol a víz simára csiszolt köveket nyaldos, a bőrünk íze kellemesen sós, a nap szinte felszívja a bőrünkről a naptejet, hajunk a reggeli samponillatot árasztja magából, ahogy szívja a sós víz, a vízen táncol a fény, vakít, ragyog, minden csillog, minden szinte túlexponáltan fényes. Na, ekkor érezzük ezt az illatot, amelyet az Eau de Merveilles Bleue áraszt magából! Végtelenül friss, ugyanakkor meglepően testes illat, éppen csak annyira, hogy ne egy szétfolyó, túl gyorsan leszárazó kölni érzetét keltse. Más de mégis hasonló, mint a Merveilles alapillatok, igazából a kulcsszó, amely a Csodák lényege, a frissesség. Milyen érdekes, lehet úgy is friss egy illat, hogy közben nem kell asszociálnom wc sprayre, mert pontosan ezért kerültem eddig a vizes-aromás parfümöket…meg amúgy sem működ(t)nek rajtam. Az Eau des Merveilles Bleues is kissé megijesztett a kifújás utáni pár pillanatban. Inkább gondoltam maszkulin mintsem feminin illatnak, talán az erős fás-vizes nyitánynak köszönhetően, de a leszáradás után nyilvánvalóvá vált, hogy a pacsulival olyan karaktert kap az illat, amely túlmutat a férfi kölnik világán.

Az Eau des Merveilles Bleue ha kép lenne :)
Az Eau des Merveilles Bleue ha kép lenne 🙂

Kifejezetten izgalomban tartja az orromat a sós-fás akkord, (Mintha egyre jobban divatba jönnének a sós akkordok, nem?) egyszerűen nem lehet másra gondolni, mint a sós víz nyaldosta sziklákra, kövekre. Alig várom, hogy a nyaralás alatt használhassam. Ha van számomra “egy hibája” az illatnak, akkor az az, hogy túlságosan kötöm a vízhez, tengerparthoz, nyaraláshoz, de én nem vagyok mérvadó ebben az esetben, mert nincs gyakorlatom a vizes illatok viselésében 🙂 Bár női illatként jelent meg a piacon, én abszolút uniszexnek mondanám, ez az a parfüm, amit nyugodtan megoszthatnak a párok egymással. Érdemes bőrpróbát tenni vele, ne elégedjetek meg a papírcsíkos teszteléssel. Könyörögni fogtok érte a hőségben! 🙂

Összetevők: tengervizes akkordok, fás akkordok, pacsuli

Sillage: 4 – Halló, egy vizes parfüm tud ilyen erős hatósugárral rendelkezni, akkor a brutál erős virágos vagy fűszeres illatok miért nem?! Költői kérdés volt…

Tartósság: 4 – és ráadásul tartós is!

Elegancia: 4 – kérem szépen, így lehet kifinomult egy frissítő “víz” kifinomult

Szexifaktor: 2 – ez nem az ördögi csábítás illata, na 🙂

Korosztály: bárkinek, kortalan, nemtelen illat, vegye bátran aki szeretne egy nagyon jó kis élénkítő, frissítő, aromás parfümöt.

Árkategória/árérték: Közép árkategória felső határa, 30 ml (19.250 Ft), 50 ml (29.250 Ft) és 100 ml (40.800 Ft) kiszerelésben kapható

Imádom/tetszik/nem tetszik: – Kifejezetten egyre jobban szeretem, de én kívánom hozzá a hőséget, a nyarat, a meleget

És ha mégis úgy alakul, hogy nem a Seychelle szigeteken töltitek az egész nyarat, akkor egy kis inspiráció ahhoz, hogy egy nagyvárosban is lehet vibrálóan élénk egy ilyen illat, no persze egy kis luxussal megspékelve:

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter