Terítéken a tubarózsa!

Bár virága nagyon szép, nekem nagyon nem tartozik a kedvenc parfüm nyersanyagaim közé, de mivel nagy rajongótábora van, ezért úgy döntöttem írok erről az összetevőről pár sort, és a szemléletesség kedvéért 2 parfümöt is bemutatok nektek. A tubarózsa Mexikóból származik, különleges, édes illata miatt illóolaját a parfümgyártásban használják. Bársonyos, krémes, intenzív illata van. Az általunk is ismert rózsához semmi köze. Illatát leginkább azok szokták szeretni, akik a narancsvirágot és a gardéniát is előnyben részesítik a parfümökben. Ezt a gyönyörű fehér virágot a parfümgyártás fellegvárában a Dél-franciaországi Grasse-ban már a 17. század óta termesztik. A nyers tubarózsa kivonat előállítása rendkívül drága, így a hétköznapibb parfümökben szintetikus összetevőkkel helyettesítik és csak egyes niche parfümökbe teszik bele az eredeti kivonatot.

tubarózsa parfümökben

Első választottam: Honoré des Prés Vamp á Ny. Nyáron már írtam egy másik illatukról a Love coconut-ról. Nos, a Vamp á Ny is olyan hamisítatlan Honoré des Prés-s, van benne valami kis hasonlóság a Love Coconut-hoz, mégis teljesen más. Itt a főszerepet a tubarózsa játssza. Ugyan a fejjegyben van a rummal együtt, mégis olyan illatokkal lett kiegészítve, mely egyre jobban felerősítik a tubarózsa hatását. A szívjegy vaníliája is erőteljesen található meg benne, krémessé teszi az egész hatást. Amitől annyira ?ütős? az összhatás az az alapjegyben kibontakozó benzoin, tolu balzsam és peru balzsam, ezek olyannyira felerősítik a többi összetevő hatását, hogy a végeredmény olyan lesz, mint egy-egy zeneszám, ami szépen ?belemászik? a fülünkben és nem tudunk szabadulni tőle. Érdekessége, hogy a tubarózsának egy fiatalos, kifejezetten vagány oldalát mutatja meg.

vamp

A végeredmény, ahogy a név is mutatja, igazi ?vamp?-os, egy magabiztos, határozott, önálló nőt jelenít meg, aki az éjszakát járja, aki vad, megszelídíthetetlen, aki mindig eléri amit akar, jobban mondva elveszi, ha kell, mindent és mindenkit saját céljai elérésére használ. A krémes, meleg összehatás elhúzza a mézesmadzagot, megmutatja az elérhetőség illúzióját, de a ?Vamp á Ny? típusú nő szívéhez-lelkéhez soha nem lehet közel férkőzni. Nekem túl rámenős és erőszakos illat, túlságosan elnyomó, nem hagy teret.  Mindazonáltal akik szeretik a krémes, már-már túlzottan vaníliás tubarózsa illatot, nekik bizonyára nagyon fog tetszeni. A tipikus Honoré des Prés csomagolás itt is megvan, ahogy a többi illatnál, és természetesen ez is 100%-osan természetes nyersanyagokból készült, ami nem túl gyakori a mai parfümiparban. A természetes összetevők ellenére igazi ?bomba?ként robban, olyannyira maradandó és intenzív az illata.

Második alanyunk pedig Miller Harris Noix de Tubéreuse. Stílusos üvegbe rejtett tubarózsa illat, mely érthetetlen módon világos rózsaszín csomagolást kapott. Itt a tubarózsa egy teljesen más oldalát mutatja. Dívás, dámás illat, remekül illene pl. Gina Lollobrigidához, Liza Minnellihez vagy Claudia Cardinale-hez. Nagyasszonyos, kissé nehéz illat, de érződnek rajta a minőségi összetevők és a hozzáértő ?kéz?, aki ezekből a nyersanyagokból a teljes egészet létrehozta. Nos ezek miatt kakukktojás a rózsaszín doboz. Talán egy borostyánszínű vagy bordó csomagolás jobban tükrözte volna a tartalmát. De lényeg a lényeg, ne lepődjünk meg, ha nem azt kapjuk, amit a rózsaszín csomagolás mögött sejtünk.

noix de tubereuse

Ha röviden akarnám jellemezni, azt mondanám, hogy a brit arisztokrácia illata. Komoly, és összetevőinek kibontakozása pontosan, precízen megtervezett. Az ibolyás, mimózás kezdésből én leginkább a mimózát érzem. Emellé lép be a szívjegy tubarózsája határozottan és tekintélyt parancsolóan. Az alapjegyben lévő ámbra, gyanta és tonkabab meleg, púderes, krémes, hosszantartó illatot varázsol belőle. Méltóságteljes, de közel sem rideg, a színházba és operába járó parfümkedvelők gyakran érezhetik ezt és ehhez hasonló illatokat. Talán előttetek van a kép, ahogy hosszú szőrmebundában, erőteljesen sminkelve, látványos ékszerekkel megérkeznek a hölgyek az előadás helyszínére?.és most képzeljétek hozzá, hogy milyen illatot is viselnek. Szerintem jó néhányatoknak fog egy ehhez hasonló illat beugrani. Szinte biztos vagyok benne, hogy a fiatalabb korosztályból nem sok követőre talál ez az illat, de a megfelelő helyen a megfelelő személyen tökéletesen kijön a karaktere.

Kipróbálhatjátok illatmintaként itt!

Ti szeretitek a tubarózsa illatát? Ismertek tubarózsás parfümöket?

Szylwy



1 thought on “Terítéken a tubarózsa!”

  • Kedves Szylwy!

    megtetszett a leírás alapján ez a vamp a ny parfüm, de nem találom sehol. hol lehet kapni?
    illetve ez a gucci bloommal összehasonlítva milyen? Nagyon szeretem a tubarózsát, már a virágot és az illatát is hogy olyan tömény.

    köszönöm: Szilvi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter