Prada Infusion d’Iris Eau de Parfum Absolue – parfümkritika

Az úgy volt, hogy egy nagyon kedves olvasónk, Évi – akivel elképesztően hasonló az ízlésünk és akivel nagyon jókat diskurálunk illatokról – ódákat zengett egy parfümről, mellyel egyszerűen nem tud betelni, ez pedig a Prada Infusion d’Iris Eau de Parfum Absolue És bizony sikerült a bogarat beleültetni a fejembe, nem volt nehéz dolga, ugyanis imádom az íriszes illatokat, és a 2007-ben debütált Infusion d’Iris csodálatos illat, hatalmas népszerűségnek örvend a parfümrajongók táborában, már-már élő legenda. Én is nagyon szeretem, van is egy üveggel, amiben már épp csak pár csepp van, így kapóra jött, hogy a Luxoryshop.com oldalán nagyon jó áron tudtam beszerezni egy óriási üveggel az Absolu változatból, és milyen jól tettem, mert most egy élménnyel lennék szegényebb!

infusin d'iris absolue2

Aki próbált már Prada parfümöt, az tudja, hogy a letisztult elegancia, és klasszikus nőiesség elevenedik meg minden illatukban, legfőképp az Infusion d’Iris sorozatban. Az Infusion d’Iris sikere a fás-füstös-orientális jegyekkel kiemelt írisz, rendkívül elegáns, nagyvilági és exkluzív illat lett, mely egyúttal tiszta, élénk és friss akkordokat is tartalmaz. No és mint minden Prada, kiváló sillage-zsal rendelkezik. 2010-ben kijött a könnyedebb, éteribb eau de toilette változat, majd 2012-ben az intenzívebb, gazdagabb aromájú, és jóval orientálisabb Absolue.

Gyönyörű, a szivárvány minden színében pompázó íriszek Van Gogh-ot is megihlették, melyek nevüket is a szivárvány görög istennőjéről, Irisről kapták. Tavasztól nyárig virágzó írisz, vagy ahogy itthon hívjuk, nőszirom igen közkedvelt kerti növény, hiszen szaporítása meglehetősen egyszerű, a gumós változata pedig kifejezetten jól tűri a hűvösebb időket is. Firenzében található a legnagyobb íriszkert.

A parfümkészítők már igen korán felfedezték az íriszben lévő lehetőségeket, hiszen nem csak a virágjából nyert illóolaj használható fel aromaterápia céljából, hanem az írisz gyökere, gumója is igen intenzív illóolajakat tartalmaz. A viktoriánus korban a porrá őrölt gyökeret, gumót édességekbe keverték jellegzetes aromája miatt, valamint gyógyászati, aromaterápiás terápiák egyik közkedvelt eleme volt. Napjainkban a kozmetikai ipar használja, a parfümökön kívül a púderek, dezodorok illatosítását is íriszporral végzik. A parfümöknél kifejezetten jó illatrögzítő hatása van, valamint intenzív tartóssága és illata miatt gyakran megtalálhatjuk az íriszgyökeret a parfüm alapjegyei között. Meglehetősen idő ? és munkaigényes folyamat a gyökérből kinyerni az alapanyagot: csak hosszú szárítás után lehet alkoholos desztillációval vagy áztatással kinyerni ezt a törékeny és elegáns illatot.

parfüm összetevők-írisz

Illata igen jellegzetes, egyszerre finoman púderes, enyhén zöldes és földes jellegű, általában tiszta, elegáns, törékeny illatként írják le, mely egyszerre szimbolizálja a szeretetet, hitet és bölcsességet.

Mint az egyik legnépszerűbb parfümösszetevő, nem meglepő. hogy számtalan parfümőr és parfümcég megalkotta a maga ?íriszes parfümjét?, melyekben az írisz legkülönfélébb illatkompozícióival találkozhatunk.

Tudom, sokan felkapják a fejüket most, hogy kell nekünk az x. változat? Nos, az Absolue kell! Főleg most ősszel és  majd télen. Képzeljétek el az Infusion d’Irist a száraz-fás jegyek és a füstös tömjén nélkül, helyette az izgató vanília és tonkabab öleli körbe a mastic-ba mártott írisz illatát. Mindezt úgy, hogy megőrizte az eredeti illat (Infusion d’Iris) esszenciáját, lényegét, melyet egy melegebb, picit puhább, krémesebb körítéssel tálal. És lányok, ez a csodás illat bizony ott trónol a bőrünkön órákig, sőt én még napok után is érzem a hajamon, rendkívül jó a tartóssága. Egy szóval ez az az illat, ami minden parfümista polcán kötelező darab!

Prada-pre-fall-2014

Istennőnek érzem magam, ha ezt az illatot viselem, nem kell hozzá kiskosztüm meg nagyestélyi, ennyi luxus jár a hétköznapoknak is. Legyetek ti is sikkesek és ultra nőiesek ősszel is, próbáljátok ki a Prada Infusion d’Iris Eau de Parfum Absolue-t nagyon baráti áron a Luxoryshop.com-tól!



2 thoughts on “Prada Infusion d’Iris Eau de Parfum Absolue – parfümkritika”

  • Szia, en csak a sajat tapasztalatomrol tudok beszelni, nekem eddig nem volt semmi problemam. Igazabol 12.500 ft ar teljesen realis ezert az illatert, persze ha netes parfumeriak kinalatat vesszuk figyelembe. Elore utalni meg soha nem szabad! 🙂

  • Én a Luxoryshop-ról csak rosszat olvastam. Biztosan megbízható cég? Eredeti termékekkel? Neten rákerestem, mert eddig nem volt hozzájuk bizodalmam. Annyival olcsóbban adják a parfümöket, hogy az már gyanakvásra ad okot. Akik meg előre elutalták a parfüm árát, meg sem kapták eddig a csomagot. Rendelnék én is, de egyelőre nem mertem. Az iParfumeria volt eddig a kedvenc, viszont amit kinéztem szállítással együtt még ott is 3000 forinttal drágább..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter