Írisz, a tiszta és törékeny elegancia illata

van gogh íriszek

 

Gyönyörű, a szivárvány minden színében pompázó íriszek Van Gogh-ot is megihlették, melyek nevüket is a szivárvány görög istennőjéről, Irisről kapták. Tavasztól nyárig virágzó írisz, vagy ahogy itthon hívjuk, nőszirom igen közkedvelt kerti növény, hiszen szaporítása meglehetősen egyszerű, a gumós változata pedig kifejezetten jól tűri a hűvösebb időket is. Firenzében található a legnagyobb íriszkert.

A parfümkészítők már igen korán felfedezték az íriszben lévő lehetőségeket, hiszen nem csak a virágjából nyert illóolaj használható fel aromaterápia céljából, hanem az írisz gyökere, gumója is igen intenzív illóolajakat tartalmaz. A viktoriánus korban a porrá őrölt gyökeret, gumót édességekbe keverték jellegzetes aromája miatt, valamint gyógyászati, aromaterápiás terápiák egyik közkedvelt eleme volt. Napjainkban a kozmetikai ipar használja, a parfümökön kívül a púderek, dezodorok illatosítását is íriszporral végzik. A parfümöknél kifejezetten jó illatrögzítő hatása van, valamint intenzív tartóssága és illata miatt gyakran megtalálhatjuk az íriszgyökeret a parfüm alapjegyei között. Meglehetősen idő – és munkaigényes folyamat a gyökérből kinyerni az alapanyagot: csak hosszú szárítás után lehet alkoholos desztillációval vagy áztatással kinyerni ezt a törékeny és elegáns illatot.

Illata igen jellegzetes, egyszerre finoman púderes, enyhén zöldes és földes jellegű, általában tiszta, elegáns, törékeny illatként írják le, mely egyszerre szimbolizálja a szeretetet, hitet és bölcsességet.

Mint az egyik legnépszerűbb parfümösszetevő, nem meglepő. hogy számtalan parfümőr és parfümcég megalkotta a maga “íriszes parfümjét”, melyekben az írisz legkülönfélébb illatkompozícióival találkozhatunk. Mivel megszámlálhatatlan parfümben megtalálható összetevőként az írisz, most csak azokra a parfümökre koncentráltam, melyekben kifejezetten az írisz kapta a főszerepet.

Prada Infusion d’Iris

Ezt az írást éppen ez a parfüm ihlette, napok óta Infusion d’Iris lázban égek, nagyon jól esik viselni ezt a fás és füstös jegyekbe csomagolt tiszta írisz illatot. Nagyon sikeres és népszerű parfümnek számít.

Acqua di Parma Iris Nobile

Lehet, hogy unjátok már, hogy ódákat zengek az Acqua di Parma márkáról, de egyszerűen beleszerettem az illataikba, főként az Iris Nobile parfümbe (a Magnolia Nobile után), mely Francoise Caron és Francis Kurkdjian mesterműve. Tökéletesen kiemelték az írisz törékeny, púderes kegyét, köré könnyed citrusokat és enyhén fűszeres aromákat építettek, ettől lett ez a parfüm roppant elegáns és nőies tipikusan könnyed olasz módra.

Serge Lutens Iris Silver Mist

Olyan gyönyörűen kifejezi az Iris Silver Mist neve az írisz lényegét: megfoghatatlan, éteri, szinte ezüstös füst, jelen esetben fás és balzsamos jegyek közé helyezve. Igazi legenda.

Hermes Hiris

Az írisz virágos oldalát erősíti a Hermes Hiris, tiszta, száraz, enyhén karcos íriszes illat, pedig az alapjegy mézes és vaníliás jegye egy kis krémességet csempész az elegáns virágos jegyek közé.

Le Labo Iris 39

Izgalmas párosítás az ibolyával, kardamommal és pacsulival, mely által a púderes hatás érvényesül enyhe friss-zöldes beütéssel.

L’Erbolario Iris

A természetes alapanyagairól híres L’Erbolario írisze igen izgalmas összetevők köré épült: cukor, dohány, galagonya, aldehidek, vanília.

Narciso Rodriguez Essence

Pézsma, írisz, rózsa és benzoá szerelme, mely hatalmas siker lett. Istenien friss, tiszta és egyben elegánsan érzéki illat.

The Different Company Bois d’Iris

Jean-Claude Ellena csodálatos íriszes költeménye bőrrel, fás jegyekkel, és fanyar muskátlival. Nagyon kifinomult.

Ramon Monegal Impossible Iris

Izgalmas ötvözete a bájos mimóza, az érzéki ylang-ylang és az éterien tiszta írisznek, egy csipet málnával és puha cédrussal. Nagyon modern és komfortos illat. Hamarosan bővebben olvashattok a márkáról és az illatról is.

Donna Karan Iris

Donna Karan klasszikus kollekciójának része az Iris, mely sajnos már alig kapható. Az ibolyával, vetiverrel, magnóliával és rózsával púderezett írisz kifejezetten egy szép, nőies illattá alakul.

Természetesen a lista a teljesség igénye nélkül készült, bátran írjatok még csodás íriszes parfümöket, mindig tanul az ember! 😉



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter