Parfümök a Lush-tól

Nemrégiben, amikor a kamillaszüretről és az illóolajok feldolgozásról írtam Nektek, ígértem, hogy nemsokára a Lush parfümjeit is bemutatjuk. Nos, erre is sor került, én pedig teljesen le vagyok nyűgözve, mert nagyon finom és különleges illatokat ismerhettem meg.

A Lush miután ismertté vált természetes alapanyagú szépségápolási termékeivel, mint pl. szappanok, habfürdők, samponok, testápolók stb., ezt követően az alapító Mark Constantine fia, Simon belekezdett a Lush parfümjeinek megalkotásába. Simon nem parfümőr, de rendkívül érdeklődött a parfümök iránt, így egyre jobban beletanult azok készítésébe.

A parfümök is nagyrészt természetes alapanyagokból készültek, csak olyan esetben van bennük szintetikus összetevő, amiből a természetes összetevő állati nyersanyag lenne, mint pl. a pézsma. De mivel a Lush abszolút elkötelezettje az állatvédelemnek, és harcol az állatkísérletek ellen is, így természetesen nem jöhet szóba olyan összetevő, amit állatokból nyernek.

 A Lush a parfümök közül először egy klasszikus szériával jelent meg. Igyekeztek klasszikus illatokat és nyersanyagokat parfümjeikbe rejteni, de azért mindegyikben van egy kis ?csavar?, ami miatt rendhagyó és különleges az illat. A parfümök megalkotásakor a cél az volt, hogy a vásárlók érzékeire hagyatkozzanak, abból az irányból közelítik meg a vevőt, hogy mit is szeretne megélni. Igyekeznek emlékeket megragadni, és ezzel segíteni a vásárlót a megfelelő illat kiválasztásában. Az Egyesült Királyságban a vevők egy kis tölcsér alakú üvegből tudták megszagolni az illatot, így semmi nem befolyásolta őket döntéshozatalukban. A másik nagy előny, hogy egyszerű, minimalista fekete csomagolásban kaphatóak a parfümök (bár nem sokáig, mert hamarosan új csomagolást kapnak majd), így egy-egy szín vagy forma miatt nem lesz más a képzettársítás, és nem kezdjük el előre gondolatban meghatározni, hogy milyennek is kellene lenni az adott illatnak. A klasszikus parfümjeik 30 ml-es edp, 100 ml-es edt és jojobaolaj alapú krémparfüm változatban vásárolhatóak meg. Most pedig jöjjenek az illatok.

karma-perfume_img-back

Az első, amivel megismerkedtem, az a Karma volt, a Lush legrégebbi illata. Lehengerlően finom, nagyon karizmatikus, meleg illatról van szó, mely unisex, és rendkívül jól (és teljesen máshogy) bontakozik a férfi illetve a női bőrön. Nagyon tetszik a friss indítás, naranccsal, citromfűvel és nagy kedvencemmel, a levendulával, melyektől kifejezetten könnyednek hat. A szívjegyben a citrom és fenyő fokozza a friss, üdítő unisex hatást. Igazi különlegessége az alapjegy összetevőiben rejlik, a pacsuli, fahéj, elemi gyanta és a fenyőolaj fantasztikusan emeli ki a már említett összetevőket, velük együtt egy kifejezetten klasszikus illatot létrehozva. Persze azért ne gondoljunk túlzottan a tipikus klasszikusokra, mert a Karma-ban van valami, amitől nem olyan merev, rideg és mesterkélt, mint sok más klasszikus illat. Talán az a jó szó rá, hogy a Karma-t viselő személy kiegyensúlyozott, higgadt, de azért nem veszi túl komolyan saját magát.

 A szintén nálunk is kapható illatok közül az Imogen Rose volt a második, amit megismerhettem. A parfüm, megalkotójának kislányáról Imogen-ről kapta a nevét. Ártatlan, nagyon finom illattal örvendeztet meg minket ez a parfüm. Nem a megszokott rózsaillatot kapjuk, hanem annál egy sokkal könnyedebb és sokkal viselhetőbb rózsát. Benne van a török rózsa fűszeressége, a szokásos édes rózsás illat helyett, itt egy nagyon finom, száraz, üde, tavaszi rózsaillatot kapunk. A rózsa mellett persze íriszgyökér, tonkabab, bergamott, vetiver, bazsalikom és ambrette is található benne. Romantikus, kifinomult, igazi tavaszi újjáéledés.

 Következő illat, az előző ártatlanságnak a szöges ellentéte, ugyanis a Lust nem más, mint 100% bujaság. Lényegesen nehezebb illat, de valami elképesztően finom, csábító, merész, szexi és nagyon nőies. Ellentmondást nem tűrően provokál, itt bizony nincs menekvés. A Lust-ban a jázmin a főszereplő, más összetevőknek alig hagyva helyet, épp csak egy kis ylang-ylang, rózsa, vanília és szantálfa érződik mellette. Érzékiségének titka természetesen a jázmin, mely a legerőteljesebb természetben előforduló afrodiziákum.

breath-of-god

Mindezek után jöjjön egy nagyágyú a Breath of God. Bár unisex illat, mégis rendkívül férfias és nagyon finom. A Breath of God-ban igazi orientális-fás-füstös illatra leltem. Tömjén, cédrus, szantálfa, citrom, grapefruit, vetiver, fekete bors, rózsa, sárgadinnye, jázmin és neroli az alapja, melyek együtt egy markáns, klasszikus, nagyon jól hordható illattá olvadtak össze. A legenda úgy tartja, hogy ez az illat úgy született meg, hogy a korábbi férfi Exhale parfümolaj és a női Inhale egy szállítás során kiborult és a 2 olaj összekeveredve egy mesésesen finom illattá érett össze, és ez lett a Breath of God.

lush---vanillary-2

Utolsónak jöjjön a kedvencem, számomra a klasszikus Lush illatok közül a legeslegfinomabb, ez pedig a Vanillary. A Vanillary-ról egyszerűen csak legekben tudok beszélni, rendhagyó, nem a szokásos, édes, tömény vaníliaillat, hanem egy igazán egyedi, krémes finomság, mely leginkább a fülledt nyári estékre emlékezteti az embert. A Vanillaryban a nevével ellentétben nem a vaníliáé a főszerep ? ő csak másodhegedűs ? az abszolút meghatározó a tonkabab. Amúgy is nagy tonkabab rajongó vagyok, de ennek az illatnak abszolút rabja lettem, 20 perc elteltével még finomabb, mint kifújáskor, enyhén fűszeres, marcipános, enyhén édes – a női bőrön inkább az édes, míg a férfibőrön a fűszeres hatás érvényesül jobban. A tonkabab pedig tarol, illata hosszantartó és nagyon finom.

Az itt felsorolt parfümöket a Lush magyarországi üzleteiben tudjátok megvásárolni.

Ti ismeritek a Lush parfümöket?

Szylwy

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter