Nemesek harca – avagy írisz kontra jázmin az Acqua di Parma tolmácsolásában

Olaszország, az olasz stílusérzék és minden, ami olasz fontos szerepet tölt be az életemben. Szeretem a divatot, a természetet, az olasz városokat, a virágokat, a Dolomitokat, a tengert, a kultúrát, az egész ország hangulatát, a temperamentumot, mindent, ami mediterrán és természetesen az olasz parfümöket. Legnagyobb kedvencem Olaszország niche parfümházai közül az Acqua di Parma (itt már olvashattok róla a blogon). Külön-külön már jó pár példa született a jázminos és íriszes illatokról, ám most úgy döntöttem, egyik kedvenc parfümházam termékeit hasonlítom össze, avagy mi is hozható ki ezekből az erőteljes illatú virágokból.

Acqua-di-Parma-Gelsomino-Nobile

Nézzük először is a jázmin létező legszebb bemutatkozását, a Gelsomino Nobile-t. Én ebbe a parfümbe beleszerettem, annyira ízlésesen és harmonikusan állították össze, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni. Egy olyan előkelő illattal állunk szemben, amihez foghatót nem sokat ismerek. A jázmin illatát virágként nagyon szeretem, ám parfümben megoszlik a véleményem a jázminnal kapcsolatban. Így hihetetlenül megörültem, amikor erre az illatra rátaláltam. Nem tolakodó, nem hivalkodó, mégis mindenki észreveszi és csodálja, stílusos, elegáns és tökéletes. Nemesi, ahogy a neve is mutatja. Elegáns az üvege is, a benne lévő illat pedig mind kifújáskor, mind később fantasztikus érzést kelt az emberben. A rózsaszín bors és olasz mandarin, a narancsvirág kivonattal és calabriai jázmin kivonattal szinte egyszerre jelenik meg, amit a cédrus esszencia és pézsma koronáz meg. Se nem sok, se nem kevés benne a jázmin, és a többi összetevővel is csodálatos összhangban van. Igazi alkalmi tavaszi illat. Rendkívül nőies, finom, az igazi nagybetűs NŐ illata. A tartóssága is 10 pontot érdemel.

acqua di parma iris

A másik nemesi illat mi lehetne más, mint az Iris Nobile. A Gelsomino-nál kicsit teltebb, mélyebb az illata. Ugyan ez a parfüm is a virágokról szól, mégis ezt kifejezetten őszi-téli-nek érzem az erőteljes összhatás miatt, virágossága viszont a tavaszt vetíti előre.  Míg a Gelsomino ünnepibb, addig az Iris Nobile egy igazi klasszikus, elegáns, a hétköznapokban is remekül helyt álló illat. A citusos, mandarinos, bergamotos kezdést egy kis csillagánizzsal és az egészet végig kísérő írisszel egészítették ki, mely után szépen egyenletesen bontakozik ki a hibiszkusz, ylang-ylang, mimóza, tubarózsa, cédrus és a narancsvirág, melyek csupa intenzív összetevők. A már amúgy is hosszantartó összetevőkhöz, alapjegynek még egy kis vaníliát, pacsulit, tölgyfamohát és ámbrát is adtak, így bombabiztos a hatás egész napra. Erőteljes, impresszív, púderes, nagyon virágos, kissé birtokló, de közel sem a megszokott íriszes illat, hanem sokkal több. Amolyan tipikusan Acqua di Parma-s. Míg a Gelsomino az ártatlan, tiszta nőiességet képviseli, addig az Iris Nobile sokkal sötétebb, dívásabb.

Mindkettő fantasztikus alkotás, mégis mindent összevetve nálam a Gelsomino Nobile nyert.

Nektek van kedvenc Acqua di Parma parfümötök? Ismeritek ezt a parfümházat?

Szylwy

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter