Narancs, narancs, narancs…

Nem csak karácsonykor ragad magával a friss narancs illata, hanem a jó idő közeledtével legszívesebben narancsillatban tobzódnék:)

Minap azzal a gondolattal játszottam, hogy milyen is lenne számomra az ideális narancsos parfüm. Karácsonykor az édes és fűszeres párosítással szeretem (mint a szegfűszeg vagy a fahéj), nyár közeledtével pedig a fanyarabb, frissebb változatát tudnám viselni. Ahogy eddig tapasztaltam, a “narancsos” parfümök inkább ez utóbbi kategóriába tartoznak. A citrusok számos fajtáját hasznosítja a parfümipar: vérnarancs, mandarin, grapefruit, citrom, lime, tangerie és bergamott szerepel a leggyakrabban az összetevők között. Én mégis szeretem, ha narancs édes illata is előtérbe kerül, és nem a megszokott fanyar (vetiveres) vagy aldehides jegyekkel párosítják.

Természetesen számos illatban szerepel a narancs, mint alkotórész, én itt most azokat próbáltam összegyűjteni, melyekben nagyobb hangsúlyt kap, vagy kifejezetten e köré építették fel az illatot.

Hermés Eau D’Orange Verte és Contentre

Az Eau D’Orange Verte a citrusok Mekkája, telis tele friss jegyekkel és narancsvirággal, melytől nekem egy kicsit karakteresebb az illat, mint amilyenről álmodozom. A Concentre változatot sajnos még nem tudtam kipróbálni, de azzal biztattak, hogy azt szeretni fogom:)

 

Masaki Matsushima Mat; Orange

A japán divattervező formabontó parfümjei között találtam ezt a citrusos-aromás energiabombát. Telis-tele édes, lédús gyümölcsös jegyekkel és lótusszal.

 

Guerlain L’Instant Fleur de Mandarine

Ha kapható lenne nálunk, biztos beszereztem volna már egy üveggel, olyan ígéretesnek hangzik az összetevői által. Ha már csak fele annyira jó, mint a L’Instant sorozat, már megéri az árát…a citrusok mellett magnólia, jácint, mandarinvirág, vanília, cédrus, és pézsma alkotja a Fleur de Mandarine-t.

 

Casharel Amor Amor Summer 2011

Ha nem is kifejezetten narancsos parfüm, mégis figyelemfelkeltő: a vérnarancs mellett gránátalma, osmanthus és ámbra szerepel az alkotóelemek között. Én édesebb narancsos illatra számítok, reméljük hamarosan a parfümériák polcain találjuk!

 

Prada Infusion de Fleur d’Oranger

Az Ephemeral Infusion Collection részekénnt jelent meg, limitált kiadásban (szerencsére még kapható internetes parfümériákban). Az illat a Prada Fleur d’Orange által ihletett, kicsit átkomponálva, hogy illeszkedjen az Infusion sorozatba. Narancsos illat narancs nélkül, azaz egészen pontosan a főszerepet itt a narancsvirág játssza, melyhez a jázmin és a tubarózsa asszisztál. Egy biztos, ízig-vérig nőies illat!

Neked melyik a kedvenc narancsos illatod?

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter