Mutasd be a parfümgardróbodat! – Anna

Elindult új sorozatunk, a Mutasd be a parfümgardróbodat! melyben olvasóink osztják meg velünk parfümgyűjteményüket, és mesélnek arról, hogyan lettek parfümrajongók. Ma Anna csodálatos gyűjteményét ismerhetitek meg, fogadjátok szeretettel!

Anna gyűjteménye
Anna gyűjteménye

Mesélnél nekünk arról, hogy mióta tart parfümszenvedélyed?

A szenvedély az illatok, és főleg a parfümök iránt három évvel ezelőtt hatalmasodott el rajtam. Addig is szerettem a fincsi illatokat, és fiatalasszony korom óta voltak parfümjeim, melyek száma mindig gyorsabban gyarapodott, mint ahogy fogyott a pipereasztalomon.

Ám három évvel ezelőtt gyanútlanul vettem három darab Palmolive Damasc Rose & Musk tusfürdőt. Nem is én használtam először, hanem a lányom, és mikor kijött a fürdőszobából, majdnem beleájultam a nyakába!

És akkor elkezdtem keresni ezt a tusfürdőt, és kiderült, hogy kifutó termék, soha többé nem lesz. Ekkor elkezdtem felvásárolni a még boltokban, webáruházakban található darabokat. És ekkor kezdtem el keresni rózsa olajat, rózsavizet és rózsaillatú parfümöket. Egészen idáig azokból a parfümökből válogattam, amelyek a parfümériákban kipróbálhatók és megvehetők voltak. Az új helyzet miatt viszont felfedeztem az internet nyújtotta lehetőségeket, és először bátortalanul, aztán egyre rámenősebben kezdtem gyűjteni rózsás, később mindenféle illatokat.

Biztos voltak korai illatemlékeid, illatélményeid!

Az egyik általános iskolai tanárnőnk használt intenzíven parfümöt, de kis, külső kerületi pesti suliba jártam, a gyerekek mindig gúnyolódtak rajta, hogy a fejére borított egy egész üveg pacsulit. Később jöttem rá, hogy csak a birkaszellem miatt nem engedtem meg magamnak, hogy elbűvöljön az illata. Amúgy ráadásul csinos, attraktív, középkorú,  ápolt nő volt, puccos névvel, tudat alatt nagyon irigykedtem.

 Emlékszel még az első parfümödre?

Az első parfümömet a férjem vette nekem, de nem úgy, hogy megvette, hanem a kereskedőt -Amway – elküldte hozzám, az akkori munkahelyemre, és én csodálkozva, hogy mi történik, azért választottam egyet. A nevére már nem emlékszem, de virágos kifinomult illat volt.

A gyűjteményed hány darabot számlál és melyik a kedvenced belőle? Miért éppen az? 

Most 130 darab körül van, nem pontos a szám, mivel mindig vannak folyamatban beszerzések és sajnos néhány selejtezés is előfordul.

Montale Deep Roses, Roses&Musc illetve Ferragamo Incanto, Emozione a kedvenceim, plusz az összes rózsaillat. A rózsától semmiképpen nem tudok szabadulni. Szeretem a Cartier illatokat is, bár ezek nehezebb, régi típusú illatok. Montale Deep Roses a kedvencem a tömény rózsaillat miatt. Még sose használtam dolgozni, és az oud is emiatt a parfüm miatt tett kíváncsivá, ebben kedveltem meg.

Van-e olyan parfümöd, amelyhez különös emlék, élmény kötődik?

Egy olyan emlékem van, ami még ma is feszültté tesz. Egy parfümériába menet az ajtóban jött ki egy vásárló, valami elbűvölő isteni illatban. Gondoltam majd megkérdezem az eladókat, hogy mit próbált ki előttem két perccel a hölgy. Persze nem tudták, és én azóta sem tudtam beazonosítani, hogy mi lehetett ez az illat. És sajnos azóta sok év eltelt, az emlékeim is megcsalhatnak. Soha többé nem hagytam annyiban, ha valakin finom, elbűvölő illatot éreztem, és azonnal megkérdeztem, hogy mit visel.

Vásároltál már hirtelen felindulásból parfümöt, vagy rendeltél ismeretlenül? Később szeretted használni őket?

Vettem már hirtelen, kipróbálás után azonnal parfümöt, és vettem próba nélkül is, ez utóbbi sokszor előfordult. A legtöbbször nincs jó vége az ilyen ügyleteknek. Még a vakon vásároltakkal több szerencsével jártam. Azokat hamarabb beüzemeltem. Egyetlen kivétel a Lancome Hipnose Senses, már három üveggel vettem, és ez is egy hirtelen vásárlás volt. Carolina Herrera Chic parfümjére az eladó beszélt rá, és várakozáson felül jó volt, ezt az üveget is teljesen elhasználtam.

Megosztanád velünk parfümhasználati szokásaidat? 

Minden reggel használok parfümöt, mióta ez a láz rajtam van. Már este elalvás előtt gondolkodom rajta, hogy mit válasszak. Vannak illatok, melyeket munkába járáshoz használok. mivel kötetlen a munkaidőm, és sokszor itthon is dolgozom, nem kell minden nap szigorúan konszolidált illatot választanom. Itthonra, vagy délutáni egyéb programokra jöhetnek a vadabb darabok!

Oud illatú parfümben például sose mentem dolgozni, kivétel az Alien Oud Majestouox. Nem literszámra, hanem finom mértékkel használtam, és nagyon kielégítő volt. Élveztem az illatot, de nem nyomasztottam az ügyfelet vele.

WP_20160124_12_17_44_Pro
Anna gyűjteménye

Mit szól a családod, barátaid, környezeted a parfümszenvedélyedhez?  

Tulajdonképpen megszállottnak tart a család, csendes őrültnek, és titkon szánakoznak rajtam. Az a szerencsém, hogy a férjem szintén nagy illatbarát, rendszeresen használ parfümöt, csak nálam sokkal józanabbul gondolkodik. Ismerősökkel pont azon nevetgéltünk, hogy könnyű nekünk ajándékot venni, mert csak egy kész listáról kell választaniuk a hozzátartozóknak.

Általában hogyan választod ki a parfümjeidet, hogyan bukkansz rájuk? 

Mostanában, hogy ilyen sokféle illatra szert tettem, már tudok válogatni a különféle illatösszetevők között, illetve a parfümök jellege is ismertebb már. Ezek az információk és a többi parfümőrült véleménye alapján keresünk új parfümöket. Szoktam figyelni a reklámokat is és természetesen a netes blogok is sok régi vagy új parfümre hívják fel a figyelmemet.

Hol szoktál parfümöt vásárolni? Volt már, hogy belefutottál hamis parfümbe? Mi a véleményed a parfümcseréről?

Sajnálattal kellett tudomásul vennem, hogy a beszerezhető illatok töredéke lelhető fel hivatalos üzletben, úgy értem, hogy nyitva álló parfümériákban, ahol fizikai valójukban lehet megnézni, kipróbálni egy illatot.  Jóval szélesebb a webáruházak kínálata, így nyilván a legtöbb parfümöt itt szerzem be. Nem olyan hosszú ideje- fél éve- vagyok egy Facebook csoport tagja, akik egymás között csereberélnek illatot, információt, kinek mi kell. Ez a fajta interakció nagyon bevált, még sosem ért semmi rossz tapasztalat. Sokkal több illatot tudunk így megfizethető áron, kis rizikóval megismerni, mint enélkül a lehetőség nélkül. Eddig összesen két alkalommal vettem hamis terméket, az egyiket egy weboldalon, de nem volt hivatalos webáruház, csak egy kis magánzó csaló oldala, illetve a Vaterán. Csak magamat okolhatom, jó előre figyelmeztettek a parfümcsoportos társaim, hogy nem fogok eredeti terméket kapni, és így is lett. Viszont a gyanús körülményeket nagyon megjegyeztem: csak nagy kiszerelés, nagyon alacsony ár, egyen termékár! Biztos, hogy hamis!!

Észrevehető a gyűjteményedben, hogy szereted az úgynevezett niche parfümöket is. Hogyan ismerkedtél meg velük? Mennyire váltak be ezek az illatok? Valóban érzed a különbséget egy niche és egy mainstream illat között, vagy csak hype?

A niche parfümökről sem hallottam semmit addig, amíg az interneten el nem kezdtem keresgélni, kutakodni. A Montale termékek voltak a számolatlan rózsaillatú parfümjeik miatt az elsődleges célpont. A Neroli kínálatának feltérképezése, kipróbálgatása már egy új világot mutatott be nekem. A Montale illatok után egyenesen következtek a Mancera család tagjai, és legféltettebb kincsem Kurkdjian Oud Satin Moodja.

Vannak olyan parfümök, amelyeket kifejezetten nem szeretsz, kerülöd, nem bírod elviselni az illatát?

Nem szeretem a túlságosan édes, kifejezetten cukros illatokat. Szeretem a különleges darabokat, de képes vagyok elcsábulni egy egyszerű Bruno Banani-tól is. Régebben nem szerettem Thierry Mugler illatait. Az Oud Majestouox óta megváltozott a véleményem. Az Alien sorozatot ki fogom próbálni. Összességében elmondhatom, hogy már semmiféle illatról nem merem kijelenteni, hogy soha nem fog tetszeni, mert aztán a kisördögök kajánul kinevetnek engem!

Mi a parfümvágyad, mi lesz a következő darab, amit beszerzel?

Nagyon szeretném a csillapíthatatlan rózsa imádatom miatt beszerezni Kurkdjian A la rose illatát, és Mancera Roses greedy-jét, továbbá Villoresi Donna-ja is vágyott darab.

Köszönöm, hogy mesélhettem magamról, örömmel tettem! – Anna

Várjuk azon kedves olvasóink jelentkezését, akik kedvet kaptak ahhoz, hogy bemutassák saját parfümgardróbjukat! Jelentkezni az info@parfumblog.hu címen lehet!

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter