Mendittorosa Odori d’Anima

Nem kevés bátorság kell ahhoz, hogy valaki egy parfümmárkát a Lélek Illatainak kereszteljen el! De a Mendittorosa alapítója, Stefania Squeglia jól tette, hogy merészen belevágott abba, ami szíve legmélyén a legtitkosabb vágya, álma volt, és megszületett a márka 2012-ben.

logo mendittorosa1

Egy 2011-es nyaralás alatt keltek életre kislánykori illatemlékei, amikor nagymamája befőttes üvegeiben próbálta a virágok illatait megőrizni, kombinálni. Az elfelejtett álom végül valóság lett, Róma és Párizs lett a márka két fő bázisa, Stefania álmait Amelie Bourgeois és Anne-Sophie Behaghel parfümőrök öntötték illatokba.

Stefania
Stefania

“A lélek illatai, nem parfümök”

Nagyon egyedi koncepciót álmodott meg Stefania: az illatokat egyfajta talizmánként értelmezi, melyek a lélek kivetülései, melyek igazából minket választanak, nem mi őket. (érdekes, pont a napokban teljesen más kontextusban, de ezt hallottam, hogy bizonyos parfümök maguk választják, hogy kinek a bőrén bontakoznak ki a legszebben) Minden illatnak konkrét jelentése van, külön személyisége, melyek különféle érzeteket idéznek fel bennünk. Maguk a parfümök uniszexek, magas minőségűek és olasz kivitelezésűek.

Megmondom őszintén ennyire jól megkreált kollekciót régen próbáltam. Hogy visszakanyarodjak a bevezető mondatomra, örülök, hogy Stefania volt olyan bátor, hogy létrehozta a lélek illatait, mert a Mendittorosa illatai egytől egyig valóban léleksimogató, őszinte illatok. Csodálatos, egyedi, semmihez sem hasonlítható üvegeket álmodtak meg a kollekcióhoz, csupa természetes, rafináltan felhasznált alapanyag.

north

North & South kollekció

Az egyik legizgalmasabb parfümpáros, amit valaha próbáltam. Észak és Dél, a két ellenpólus, mely együtt egy egész, melyek a Föld két végpontja. Mindannyiunkban vagy ilyen két ellenpólus, sőt, az életünket átszövik ezek a szálak, hiszen egyiktől a másikig mozgunk. North és South spirituális esszenciák, melyeket hordhatjuk külön-külön, de akár együtt is. Sőt, úgy, ahogy én teszteltem: a szerelmünkkel közösen. North (Észak) maga a csodás, aranyló fa-illat. Az a fajta, amit egy asztalos műhelyben érezhetünk, amikor belemarkolunk a faforgácsba. Vagy mikor a finn szauna gőzben edzett szikár fáira ráheveredünk, és hagyjuk, hogy a testünket átjárja a meleg, közben a lelkünk is “kienged”, kalandozik, ábrándozik. Végtelen nyugalom, harmónia és béke ez az illat, csodálatos! Földöntúli boldogság fog el, és béke tölt el ha viselem.

south

A szappanosabb, puhább, finoman virágos South (Dél) igazi átváltozó, ezerarcú nimfa, mely egy erőteljes fás kezdés után syringa (szagos jázmin) és ciklámen édeskés, kissé vizes, tiszta illatává vált át, melyben a bazsalikom mint “balance” kap szerepet. Imádok ezzel a két illattal játszani, keverni őket, egyszerre hordani, adagolni, mikor melyik kapjon nagyobb hangsúlyt. Teljesen beleszerettem, valahogy úgy érzem, ezek mi vagyunk a párommal…a két ellenpólus, ő a nyugalom szobra én meg az örök változó.

le mat

Le Mat

“Hagyj hátra mindent és kövesd igaz valódat!”

A szabadság illata, az a fajta, amely bátorságot ad ahhoz, hogy kilépjünk a megszokott sémáinkból, változásra inspirál bennünket. Érdekes élmény viselni, kezdetben szinte azt éreztem, hogy túl erőszakosan akar rám telepedni, pedig csak az történt, hogy a komfortzónámból kizökkentett, és szinte beleordította az arcomba: helló, ilyen egy igazi ütős orientális illat, melynek isteni gyógynövényes felhangja van. Mély, sokrétű illat, nemhiába rajonganak érte annyian!

sogno reale

Sogno Reale (Igazi Álom)

“Volt egy álmom, megvalósítottam, egy parfümöt álmodtam.”

A Nap, a Föld és a Víz trilógiája ez az illat. Mind egy mandala, örök kapcsolódásban, szentségben, körforgásban. látszólag egymáshoz nem illő alapanyagok mesteri ötvözete, melytől a bőrünkön csupa izgalmas illatjáték játszódik le: animális és fás jegyek keverednek a vizes jegyekkel, melyekhez csatlakoznak friss citrusok, ezt pedig jól felpezsdíti egy kis rum. Minden benne van, ami kell. Komplex illat igazi kalandoroknak!

Mendittorosa-Odori-dAnima1

Alfa, Omega, Id

“Minden dolognak az életben van kezdete és vége. De a vég egy új kezdetet is jelenthet.”

Alfa a meztelen Vénusz, aki éppen kiemelkedik a tiszta kék tengerből. Ravensara és kakukkfű, rendkívül intenzív, zöld, naturális kezdést okoz, melyet a sáfrány jázminnal édesített akkordja követ (bőrös felhangok mindenütt). Csupa balzsamos, fás puhaságú alapjegy, micsoda ellentétek egy parfümön belül. Mint maga az anyatermészet. És vajon ha ilyen az Alfa, milyen az Omega? Az Omega egy nyugodt, nyugalmat árasztó illat, holott csak úgy izzanak benne az összetevők: ugyanúgy kissé földesnek érzem, és bőrösnek, csak sokkal édesebb (köszönhetően a vaníliának), finomabban fűszerezett. Az Id pedig pezseg, nyugtalan, mély és gazdag illatú, csakúgy mint az ihletadó Stromboli vulkán.Gyakorlatilag az Id az Alfa és Omega násza, benne mindkét illat esszenciája, lényege, egy kis csípős fahéjjal fűszerezve, élmény viselni.

“Hallgass az orrodra. Mindig.”

Azt hiszem, a fenti idézet mindent elmond a Mendittorosa parfümházról, és alapítójáról Stefania Squeglia-ról. Nem akar mást, csak rávenni bennünket arra, hogy egy illatot ne közönséges parfümként kezeljünk, hanem engedjük, hogy elkezdjen velünk élni, hozzánk tartozni, majd rólunk mesélni. Nagyon élveztem a parfümök tesztelését, számomra valóban szinte holisztikus módon működtek: az aznapi lelki állapotomra jótékony hatással voltak, különlegesnek éreztem magam, ha ezeket az illatokat viseltem.

Valódi művészi parfümök, a szó nemes értelmében. Grasse-i alapanyagok, olasz kézműves üvegeket, díszítések, egyedi, kis szériájú illatok, mindez a legmagasabb, parfum extrait töménységben. Hamarosan bővebben olvashattok az egyes illatokról!

IMG_1108

Érdemes a márka weblapját nézegetni, sok inspirációt, infót tudhattok meg, sőt, megrendelhetitek a mintakollekciót (discovery kit), mellyel garantáltan izgalmas olfaktív utazásban lesz részetek.

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter