Locsolókölnik illatfelhőjében…

A húsvéti locsolás igazi hungarikum. De milyen út vezetett a vízzel hintéstől a locsolókölnik illatfelhőéig?

Vízbevető hétfőt, azaz Húsvét hétfőt egyesek a termékenységkultuszra vezetik vissza, míg mások szerint a kereszténység vízzel való megtisztulás rituáléja e szokás eredete. Jó pár évvel ezelőtt (és még egyes vidékeken) a lányokat itatóvályúba dobták, vagy egy vödör vízzel öntötték nyakon, míg a városokban elterjedt az illatos kölnik használata, megkímélve a finom hölgyeket a folyamatos ruhacserétől:)

Személy szerint a locsolókölnik két változatát fedeztem fel hosszú évek tapasztalatai alapján: vagy a legismertebb parfümöket próbálják utánozni (mint Poison vagy Opium), vagy egyszerűen csak egy komponensű, általában 1 virág illatát alkoholba fojtva illatosít és bódít (szó szerint).

Egyes modern locsolók már a kedves vagy a mama parfümjével indulnak útnak (már ha útnak indulnak), és a mai lányok legtöbbje már eleve a saját parfümjével várja a locsolókat, ami nem is rossz megoldás, de a haj – és ruhamosás így is elkerülhetetlen.

Bevallom, évek óta nem tartom/tartjuk ezt a hagyományt, kislányként izgatottan vártam a locsolókat, örömmel festegettem tojásokat, és kínáltam a vendégeket, mára már inkább egy jó programmal ünneplünk.

Nektek volt extrém illatélményetek a locsolással kapcsolatban?



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter