Le Galion

Le Galion…hallottatok már róluk? Egy csodálatos francia niche parfümház, mely az idén 9 illattal rukkolt elő. Parfümőrük Thomas Fontaine, aki az 1900-as évek korszakait felölelő illatok, napjainkban csodásan viselhető változatát készítette el. Minden illatnak története van, mindegyik a század fontos momentumai köré épül.

le-galion-sortilege-logo-bottle-header-cafleurebon

A Sortilége egy ikonikus illat újraértelmezése, mely az 1930-as évek New York-ját és a híres Stork Jazz Club-ot idézi, hűen tükrözve az eredetileg létrejött illatot. Virágos-aldechides illatával igazi klasszikus női illat. Drámai és kacéran játékos egyszerre, olyan, mint Waldeck Memories című száma, ezt hallgatva tökéletesen bele tudom élni magam abba a korba, a jazz igazi korszakába, a szesztilalom Amrikájába. A Sortilége szinte él, olyan valóságos, nőies, szofisztikált, előkelő, misztikus, rafinált?.az öntudatos Nő illata. Fejjegyében gyöngyvirág, orgona, ylang-ylang, és a korszakra annyira jellemző aldechidek hódítanak. Majd csupa virágos összetevő érkezik, írisz, mimóza, rózsa, nárcisz és jázmin. Illatának telt, mély gazdagságáról az alapjegy pézsmája, ámbrája, vetivere, labdanum virága és szantálfája gondoskodik. A parfüm 1965-ös hirdetésének szövege pedig kifejezi a parfüm igazi lényét: ?A Sortilége az a parfüm, ami a nőt hűségessé teszi?a parfümjéhez.? 🙂

Le Galion Ház életében a hidat a múlt és jelen között a 222 jelenti. 1930-35 között egy kis üveg jelöletlen parfümöt találtak egy dobozban. Ezt a formulát aztán újraértelmezték és így jött létre a fás, balzsamos, enyhén púderes, kissé orientális jellegű, mégis könnyed, unisex 222. Nekem kicsit cologne jellegű az összhatás, nagyon tetszik, ahogy az ibolya mellé szépen fokozatosan lép be a geránium, levendula, styrax gyanta, kasmír fa, pézsma és mirha. Erőteljesen aromás jellege számomra sokkal inkább férfias illatot jelenít meg, mint unisex-et, köszönhetően az alapjegyben felbukkanó cédrusnak, tölgymohának, bőrös jegyeknek, szantálnak, melyek kíséretként kaptak egy kis vaníliát és coumarin-t is.

o.26030

1937-ben Paul Vacher kiadta a kifejezetten egy virágot a központba helyező első illatát, az Iris-t. Ennek az eredeti formulának az elegáns, napjainkban is helytálló interpretációja a 2014-es Iris, mely az art deco stílus jegyében született. A púderes jegyek királynője az írisz ennek az illatnak a főszereplője, mely a szívjegyben bontakozik ki igazán, de már a fejjegyben rögtön a kifújáskor is felbukkan, hasonló púderes összetevők kíséretében, mint pl. a mimóza, mely citromos, hibiszkuszos, bergamottos kíséretet kapott. Ezt követően ?érik meg? igazán az írisz, liliommal, rózsával és galbanummal, melyeknek köszönhetően egy izgalmas, rendhagyó írisz illatot kapunk, mely vizes-földes jellegű. Nem is tudok még egy olyan íriszes illatot mondani, ami ennyire földes lenne (talán egy kicsit az Impossible Iris-hez tudnám hasonlítani, de annál sokkal jobban tetszik nekem). A pézsma, ámbra és cédrus nem hiányozhat kissé fássá téve ezt a szép és elegáns, nőiességet előkelően kifejező illatot.

1937?.Le Galion nem hagyhatta ki, hogy a legnarkotikusabb, őrülten szexi, nőiességben dúskáló tubarózsából is parfümöt készítsem, mely a Tubereuse névre hallgat. Bódító, csábításra született, kéjes illata megbabonáz mindenkit, aki mellett csak elhalad a Tubereuse-t viselő hölgy. Kezdetben lüktetést, csillogó nagyvilágiságot érzünk rózsaszín borssal, körtével, galbanummal és naranccsal. Ezt követi az a meghatározó bujaság, ami teljes kirobbanó erejével tör a felszínre tubarózsa, málna, narancsvirág és rózsa formájában. Ezt az ultranőies illatot még egy nagy adag pézsmával, ámbrával és cédrussal is megspékelték. Le Galion újraértelmezte a tubarózsát.

Ahogy haladunk előre az időben elérkezünk 1947-hez és a Special for Gentlemen-hez. Ebben az időszakban egyre inkább megfogalmazódik a francia emberekben a luxus iránti vágy, ami ebben a parfümben is megjelenik. Friss, aromás illatával, markáns, mégis könnyed, eleganciát sugárzó férfiasságával mindenkit levesz a lábáról. Klasszikus, elegáns mivolta a luxus és gazdagság világába repít minket, a parfümkészítés legrégebbi tradícióiig juttatva használóját. Citromos, bergamottos kezdése egy frissítő nyári szellőre emlékeztet. A szívillat már csupa előkelőséget sugárzó jegyet hordoz magában, az ámbra, labdanum, fahéj és levendula egy érzéki, határozott férfiasságot sugároz. Az alapjegy összetevői még jobban felerősítik a minőséget, és luxust, a férfiasság még mélyebben és ellenállhatatlanabbul jelenik meg benne. Birs, castoreum, oppoponax, vanília, pacsuli és tölgymoha adják mágneses vonzerejét.

1950…Le Galion megalkotta a legcsodálatosabb illatát, mely La Rose névre hallgat. Paul Vacher biztosra ment…évente több, mint 70 rózsafajt szagolt meg, hogy a legmegfelelőbbet választhassa. Az eredmény egy kiemelkedően nőies illat lett, szerintem a világ egyik legfinomabb rózsás parfümje született meg a La Rose személyében. Titka abban rejlik, hogy az illat nem kizárólag a rózsát helyezi a középpontba, hanem csodálatos összhangot alkot a többi összetevővel. Friss indítása a bergamottnak és a krémes, púderes ibolyalevél illatának köszönhető. A rózsa, ylang-ylang, őszibarack, liliom és az acquás jegyek elegáns, finom nőiessége, olyan törékenyen és lágyan jelennek meg, mint egy balerina. Az alapjegyben a cédrus, vanília, pézsma és pacsuli előkelő, hosszantartó illatot varázsolnak belőle.

o.29048

Az 1950-es években a divatfotókon és magazinokban egyre “hűvösebb, keményebb” megjelenésű hölgyek jelentek meg. Rideg, sznobos kinézet, felhőkarcolók tetején pózoló jeges tekintetű szépségek. Ez a korszak ihlette Paul Vacher-t a Snob megalkotásában. Egy fényűző és trendi, virágos-gyümölcsös illat a felső tízezer party-jain megjelenő modern nőknek. A narancs, zöldalma, sáfrány és bergamott egy valóban hűvös illatot teremt. A bársonyvirág, jázmin, írisz, narancsvirág és rózsa a luxust és pompát képviseli. Az alapillatban pézsma, cédrus és szantálfa teszi igazán előkelővé a gyümölcsös-virágos kompozíciót.

1953, II. Erzsébet királynő megkoronázásának az éve, New York-ban megnyitják a Guggenheim Múzeumot, csupa jeles esemény, Le Galionnak pedig megjelenik a citrusos, fiatalos Whip nevű illata. Egy időtlenséget sugárzó, mégis modern, cologne, friss, férfias indítással, citrommal, bergamottal, kardamommal és galbanummal. Aromás, kissé fűszeres jellegét a tárkonynak, levendulának és gerániumnak köszönheti. Az alapjegy tölgymohája, bőrös jegyei, pacsulija és vetiverje ellenére Le Galion legnyáriasabb, legletisztultabb, legfrissebb és legcitrusosabb illata. Ha pasi lennék, biztosan  használnám.

1972-ben Európa fontos szociológiai fordulóponthoz érkezett. A nőknél már elfogadott, hogy nadrágot viselnek, férfias parfümöket használnak és ebben az időszakban már javában zajlott a szexuális forradalom, az emberek szabadabban kezdek gondolkodni, végre kiléphettek a skatulyákból és átléphették a korlátaikat. Erről szól az Eau Noble is, mely teljesen unisex illatként jelent, meg citrusos, férfias jegyeket hordozva. Az életigenlő vagányság titka a friss, sportos citromos, mandarinos, narancsos illat egy kis kamillával és galbanummal. Letisztult illat, tele talpraesettséggel, azoknak, akik tudják mit akarnak. A korra oly jellemző férfias jegyek előbukkannak a szívjegyben, így találjuk meg benne a levendulát, cédrust, gerániumot, majoránnát, de van benne narancsvirág és jázmin is. Fás, száraz, már-már gyógynövényes jellege pedig a pacsulinak, tölgymohának, szantálnak, zsályának, labdanumnak és pézsmának köszönhető.

Szylwy



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter