Jázmin, te csodás!

A parfümösszetevők közül az egyik legkedveltebb, legszebb és legtörékenyebb a jázmin. Talán aki látta a Parfüm: Egy gyilkos története című filmet, emlékszik arra, hogyan “fogják be” a jázmin illatát. A Távol-keletről származó jázmin kifejezetten könnyen termeszthető, tavasszal és kora nyáron nyíló kúszónövény, melynek jellegzetesen édes illata van. Akár otthon is nevelhetünk jázmint, cserépben (állítólag az a titka, hogy télen bent kell teleltetni a lakásban, nyáron pedig kint lehet a balkonon).

Napjainkban is igen értékes és megbecsült alapanyag, mivel elég nehéz szüretelni, törékenysége miatt: 8000, gondosan kézzel szedett jázmin virágból 1 ml abszolút illóolaj lesz.

Parfümosztályozás szerint a fehér virágok csoportjába tartozik (mint a narancsvirág, gardénia, liliom, tubarózsa és frangipáni etc.), melyek a tipikusan fényűző, nőies és buja felhangokért felelősek.

Mivel rengeteg jobbnál jobb parfümben szerepel a jázmin, mint összetevő, a következő válogatás 10 olyan parfümöt mutat be, melyek kifejezetten a jázmin meseszép illatát emelték a központba.

Thierry Mugler Alien

No, igen, ha jázminos parfüm, akkor mindenkinek elsőre Thierry Mugler “földönkívüli” illata, az Alien jut eszébe, hiszen ez az illat nem más, mint színtiszta jázmin ámbrás és fás jegyek fürdőjében. Az Angel után egy másik korszakalkotó parfüm.

Bvlgari Jasmin Noir

A visszafogottan elegáns Bvlgari bár sötét, azaz erőteljes jázmint ígért, meg is kapjuk, de Bvlgari módra. Diszkréten, de határozottan jelenlévő, szépen megkomponált jázmin édes és krémes tonkabab, mandula és édesgyökér kíséretében.

Dior Pure Poison

Hajaj…anno vettem egy üveggel, mert annyira megfogott az illata. Aztán rá pár hónapra meg is váltam tőle, mert azt vettem észre, hogy egyre ritkábban nyúlok utána reggel, izgalmas illata akkor túl sok volt nekem. Megbántam, de még hogy! Lehet, hogy hangulat kell a Pure Poisonhoz, de ha az megvan, akkor egy szuperszexi, ultramodern dög illatot kapunk cserébe. (ha valakinek van egy fölös üveggel, jelentkezzen:)

Jo Malone White Jasmine & Mint

Egy kis niche parfüm, méghozzá a természetközeli változatból. A reggeli napsütötte angol kert ihlette illat az, aminek mondja magát, istenien édes jázmin frissítő mentával, közreműködve a friss citrusokkal, fehér virágokkal, teával és karakteres fás alapokkal. Üdítő parfüm!

Chanel Allure

A Chanel ház kedvelt, bár kevésbé ikonikus parfümje (mint pl a No.5 vagy a Cuir de Russie) orientális-vaníliás jegyeivel az egyik legkrémesebb jázminos illat. Igazi “nagyasszonyos”, összetett és komplex alkotás, kinek az edt kinek az edp változat jön be, kétségkívül roppant keresett illat még most is.

Burberry London

Engem kísértetiesen Pure Poisonra emlékeztető London egy fényűző virágcsokor, eleven virágoskert érzékien füstös pacsulival. Erőteljes, intenzív illat, mely hétköznapi eleganciát kölcsönöz.

Keiko Mecheri Jasmine

A Japánban született kaliforniai niche parfümőr (később bővebben a márkáról a niche parfümházak oldal alatt) saját márkája 40 izgalmas parfümöt tartalmaz (közöttük a legnépszerűbb Loukhoum), melyek újraértelmezik az eddig ismert illatanyagok megszokott párosításait, akkordjait. A Jasmine puritán módon színtiszta jázminból áll, melynek a petitgrain ad zöldes-testes alapot.

Lanvin Arpege

Kicsit kakukktojás az Arpege, hiszen nem tisztán a jázminról szól, mivel az aldehides parfümök legjobbjai közé tartozik. Talán ezért izgalmas ez a kortalan parfüm, hiszen a ma már ódivatúnak mondott aldehidek mellett a jázmin gyönyörűen domborít, körülötte pedig csupán mellékszereplő a lonc, gyöngyvirág, írisz, geránium (és még sorolhatnám a virágokat…). Tény és való, nem a mai kor illata, de aki szereti a vintage stílust, és értékeli az időtlen klasszikusokat, az biztos szeretni fogja az Arpege-t.

Montale Jasmin Full

A francia niche Montale Szaúd-Arábiában szívta magába a különleges illatokat, így nem csoda, hogy a távol-kelet legkedveltebb illatából megalkotta saját jázminos parfümjét.  Montale fehér virágok közé helyezi a jázmint: lonc és narancsvirág hol mézes hol karcos párosa izgalmas hátteret biztosítanak a tiszta jázminnak.

Acqua di Parma Gelsomino Nobile

Nem is ragoznám feleslegesen: a Gelsomino Nobile (bővebben az Acqua di Parma niche parfümházról) teljesen levett a lábamról, kifinomult és luxust sugárzó illata egy ing-farmer összeállítást is a legutolsó hot-couture divat szintjére emel. Néha rácsodálkozom, hogyan létezhet ilyen szép illat.

És neked mi a kedvenc jázminos parfümöd?



2 thoughts on “Jázmin, te csodás!”

  • Alien.De csak azért,mert nem is érzem ki belőle a jázmint,inkább valami édes-mézes-enyhén füstös az összhatás rajtam.A Jasmin Noir-t nagyon rosszul viselem,pedig sokan szeretik.Chanel Allure szintén jöhet,minden mennyiségben,és bármikor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter