Hors La Monde

Anno, amikor belefogtam a Parfümblog írásába, az a cél (is) vezérelt, hogy a lehető legtöbb illatot, parfümöt, illatos műalkotást megismerjem és megismertethessem. Sajnos kis hazánkban igen csak korlátozottak a lehetőségei azoknak, akik szeretnének naprakészek lenni a parfümök világában, illetve egyedi, ritka illatokat, illatos műalkotásokat akarnak megismerni. A helyzet szerencsére egyre javul, köszönhetően 3 nagyszerű niche parfümériának Budapesten, de még így is számtalan jobbnál jobb parfüm marad “feltáratlanul” a magyar orrok számára. Éppen ezért nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a niche parfüm brandek egyik gyöngyszemének parfümjeit próbálhattam ki.

Orlamonde, vagy ahogy más néven ismerik, Palais Maeterlinck gyönyörű palotája, és az onnan látható szemet gyönyörködtető kilátás ihlette Symine Salimpourt, hogy megalkossa a szó szerint “mennyei” Hors La Monde niche parfümházat. “A parfüm egyszerre szól a természetről és a kultúráról, és valószínűleg ezért volt mindig is erős szenvedélyem.” 2007-ben találkozott Michel Roudnitska parfümőrrel (aki az egyik legelismertebb Orr jelenleg), felkérve őt arra, hogy alkossa meg a parfümház első illatát, a Shiloh-t, mely megnyitotta az utat egy izgalmas utazás előtt, ahol a Hors La Monde parfümökön keresztül elképesztő hangulatot és élményt ismerhetünk meg. A Shiloh 2007-es megjelenése után egy évvel Fabrice Olivieri parfümőr (aki számos Undergreen parfüm atyja is) megalkotta a Lady Shiloh parfümöt, majd 2011-ben jelent meg a Shiloh X.

A Hors La Monde tökéletes iskolapéldája annak, amit egy jó niche parfümháztól elvárhatunk: parfümjeik egyszerre időtállóan klasszikusok és kellőképp modern alkotások ahhoz, hogy egy mai stílusos nő viselje őket nap mint nap. A Hors La Monde parfümjei tökéletesen kiegészítik egymást, sőt, ha csak ez a három parfüm lenne a piperepolcomon, elegendő lenne, hiszen minden alkalomra, napszakra és hangulatra találnék közülük kedvemre valót.

A Shiloh már most klasszikusnak számít a maga nemében, bár magasra tette a mércét bemutatkozó illatként: gyengéden egyensúlyoz a nehéz ciprusos, a bombaként robbanó fűszeresen orientális és a metszően fás illatjegyek és akkordok között, hiszen mindháromból csupa jó oldalát mutatja. A citrusokkal támogatva a damaszkuszi rózsa az érzéki és erőteljes pacsulival szinte azonnal megmutatja a Shiloh erejét, melyet a tömjén támogat meg egy csipet éteri füstösséggel. A tölgymoha csendesen, de annál magabiztosabban egy enyhe zöldes jelleget jelez, melyet a zöld fű, mint illatjegy támogat, szinte észrevétlenül. A Shiloh nem tartogat meglepetéseket, hosszú órákig tartó illata ugyanazt az illatélményt nyújtja, mint a kifújás után, csupán a fás jegyek puha pézsmás akkordja erősödik fel, vagy törhet fel a lecsendesülő erőteljes füstös akkord után. Valódi klasszikus a szó minden értelmében.

Ha a Shiloh modern klasszikus, akkor a Lady Shiloh a kiismerhetetlen és titokzatos nő. Csupa meglepetés ez az illat. A vetiver itt igazán megmutatja, miért is szerethető egy jó fás illat: a citrusosan friss, enyhén pikáns első benyomás után előbukkan az illat lényege, a krémes virágillatba burkolt fanyarkás vetiver, melyhez fűszerként dukál egy kis pacsuli és egy kis érzéki pézsma. Hihetetlenül izgalmas illatot kapunk, hol “csajosan” bájos, hol pimaszul provokatív és dög.

A Shiloh X pedig egy igazi “jolly joker” illat a maga sziporkázóan friss és zamatos mandarinos-grapefruitos aromájával, mely képes megzabolázni és kordában tartani az olyan fűszerbombákat, mint a fahéj és a kardamom, valamint a fanyarkás babér, melyek sosem tapasztalt módon hihetetlenül szelíden adnak mélységet az amúgy roppant illanós citrusoknak. Csodás összhangban és egyensúlyban a citrusok köntöse alól előbújnak a bőr közeli fás jegyek a puha ámbrával és a nagyon visszafogottan fűszerező pacsulival és benzoával. Nők, férfiak, lányok, fiúk, mindegy ki a használója, ez az illat mindenkinek jól áll.

A Hors La Monde valóban túl mutat egy világon, legyen az a menny, vagy a megszokott parfümvilágunk: új utat, új horizontot tár fel előttünk egyedi, de mégis “fogyasztható” illataival, melyeket ízig-vérig áthat a francia sikk és elegancia. Egy baj van velük: képtelen vagyok választani közülük, mindegyik kell! 🙂

Sajnos Magyarországon nem kaphatóak. Megrendelhetitek a Hors La Monde hivatalos oldaláról (itt kapható 3 x 5 ml-s mintacsomag is), vagy a luckyscent.com oldalról.

Kipróbálnád? 1 ml-s illatminta itt!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter