Hódító heliotrope

Ez a csodás virág nálunk vaníliavirág néven ismert, és bármilyen hihetetlen vaníliás marcipán illata. Ránézésre egy kis fára hasonlít, ami tele van apró lila virágokkal. (És mint minden növénynek, ennek is rengeteg alfaja van.) Neve a görög “Helios” (Nap) és a “tropein” (esztergálás) szavakból ered, ez a virág is követi a Napot, így régen az angol és francia nyelvterületeken napraforgónak hívták. Virágában vanília illóolaj található, mely kinyerhető olaj és hő segítségével, valamint oldószerrel. Természetesen az olcsóbb, egyszerűbb illatokban szintetikusan állítják elő az illatot, a drágább, minőségi niche parfümökbe pedig a virágból kivont heliotropin kerül. Mivel egy nemzetközi szabályozás szerint nem kerülhet túl nagy arányban parfümökbe és szépségápolási termékekbe, ezért mandulával, vaníliával, tonkababbal szokták illatát kiemelni, de aki teheti, szagolja meg élőben is ezt a csodás virágot, higgyétek el, megéri!

Heliotrope-Sachet-Web1

Most pedig néhány parfümön keresztül mutatom be nektek a vaníliavirágot, hogy könnyebb legyen 1-1 kedvenc illathoz kötni.

Carner Barcelona Tardes nevű illata őszinte, tiszta, békét és harmóniát sugároz, a niche parfümökben megszokott minőséggel. Rózsafa, mandula, rózsa, geránium gazdag, telt illata már a kifújáskor berobban. Izgalmas, hogy a szívjegybe cédrus, szilva és zeller került, így egy picit zöld illatnak is érezhetjük. Az alapjegyben jelenik meg aztán a heliotrope, mely a tonkababbal és pézsmával nagyon hangsúlyos, kiemelt szerepe kap, ez a 2 összetevő adja az extra nőies, púderes jellegét. A parfüm megalkotója tökéletesen fogalmazza meg a Tardes lényegét: „Itt nem csak az illat megalkotásáról van szó, hanem emlékek felidézésről, tapasztalatok megosztásáról és érzelmek továbbításáról.” (Lelőhely: Madison Parfüméria)

tardes-bottle-and-background-1024x696

Lancome Tresor L’eau de parfum-je az az illat, amitől sokan nem szeretik a heliotrope-ot, nem tudom sajnos szebben mondani, de öregesnek, idejét múltnak titulálják. A probléma itt az, hogy mindent beletettek. Túl sok összetevő, túl nagy kavalkád lett az egész. (elnézést azoktól, akik szeretik). Már a fejjegyben is csupa nehéz illat tobzódik: édes őszibarack, rózsa, barackvirág, orgona, ananász, gyöngyvirág….na most ebbe a csokorba tették bele a jázminnal, írisszel, vaníliával, szantálfával, sárga és őszibarackkal körülvett heliotrope-ot. A lényeg elveszett, a töményből még töményebb lett és szegény heliotrope-ot ezért könyvelik el egy nehéz, tömény, fullasztó illatú virágnak.

Lacoste Pour Femme illata viszont éppen az ellenkezője. Itt láthatjuk, vagyis szagolhatjuk azt, amikor olyan ízlésesen állítanak össze egy parfümöt, hogy bárhol megjelenhetünk vele. A designer parfümök közül ennél fogták meg legjobban a heliotrope lényegét. Az alma, frézia és bors egy enyhén pikáns, nagyon szép nőies illatot sejtet. A szívjegyben itt meghagyták a heliotrope-ot főszereplőnek, nem adagolták túl a mellette lévő összetevőket, a rózsából, jázminból, hibiszkuszból és ibolyából is épp csak egész keveset tettek hozzá. A cédrusos, szantálfás és tömjénes lezárás pedig zseniálisra sikerült, hisz ez a fás, nagyon picit füstös utórezgés gyönyörűen kiemeli a heliotrope marcipánosságát, emellett szelíd, száraz és fás jelleggel ajándékoz meg, hogy ne legyen túl tömény, túl gejl.

lacoste_pour_femme_new

Gucci Guilty Intense-nél azt láthatjuk, hogy a heliotrope nem főszereplőként, hanem kísérőként jelenik meg, nagyon szépen kiegészítve a többi összetevőt. Míg az első Guilty a luxusról, fényűzésről szól, itt a heliotrope-nak köszönhetően, az érzékiség kerül előtérbe. A rózsaszín bors és narancs után a szívjegyben hódító orgona és ibolya mellé szegődött társul a heliotrope. Nem akarja a főszerepet birtokolni, hanem segíti a többi jegyet, hogy nőiesen, kissé buján, és ízlésesen szexisen bontakozhasson ki. A pacsuli és ámbra szintén kifejezetten jól működik együtt marcipán illatú virágunkkal, egy kis vizes földes-fás illatot csempészve az üvegbe.

Zólyomi Zsolt parfümériájában a Le Parfum-ben is találtam a témához megfelelő illatokat. Az egyik, Etro Heliotrope-ja, mely egy igazi marcipános csoda. A mandula, keserűnaranccsal történő találkozása segít a szívjegyben fellelhető rózsának és ylang-ylangnak, melyek a jázminnal együtt csodásan emelik ki a heliotrope marcipános jellegét. Nekem nagyon tetszik az alapillatba került vaníia és tonkabab, – melyek szintén megtalálhatók ennek a virágnak az illatában – ahogy a peru- és tolu balzsammal még krémesebbé, lágyabbá varázsolják ezt a tündérmesébe illő illatot. Szép, minőségi és elegánsan édes. (Lelőhely: Le Parfum Croisette)

perfume-reminiscence-heliotrope-discount

És ha már a Le Parfumben néztem szét, nem hagyhatom ki nagy kedvencemet, Reminiscence Heliotrope-ját (Les Notes Gourmandes néven találjátok meg), mely annyira finom, gourmand illat, hogy nem tudok betelni vele. Mondjuk szerintem a Reminiscence egyszerűen nem tud rosszat alkotni. Füge, szantálfa, mandula és pacsuli (csupa kedvencem) kíséretében érkezik meg a heliotrope, melynél a gourmand jelleg kerül előtérbe. Benzoegyanta, vanília és tonkabab édes, krémes ölelésében egészen belefeledkezünk ebbe a tündérmesébe. Én odavagyok érte, egyik kedvenc illatom. (Lelőhely: Le Parfum Croisette)

Nektek van kedvenc heliotrope-os illatotok?

Szylwy



1 thought on “Hódító heliotrope”

  • Kedvencem a heliotropos illatok közül a Love, Chloè eau intense. Valóban love!!!❤️ annyira édes-mámoros..andalító.. És néha sajnos pont ezért émelyítő . Hangulat kell hozzá, és jó hideg! Ami lassan itt is lesz!! ❄️

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter