Guerlain Shalimar Parfum Initial

A Shalimar Parfum Initial bevezet minket a Shalimar mesés világába.

1828: megszületik Pierre-Francois-Pascale Guerlain fiatal vegyész-orvos keze alatt az első Guerlain illat, és egyben az a kis manufaktúra, mely napjainkban közel 300 illatot tudhat magáénak, Európa uralkodóit illatosította, és mai napig egyedi, és többszörösen díjnyertes parfümöket alkotnak, melyek közül több a legkeresettebb parfümök közé tartozik. Jelenleg nem célom méltatni és bemutatni itt a Guerlain niche parfümház teljes munkásságát és produktumát (majd egyszer, vagy apránként), inkább legyen szó az egyik legismertebb Guerlain illat, a Shalimar újragondolt változatáról, a Shalimar Parfum Initialról.

Shalimar. Jacques Guerlain 1925-ben, laboratóriuma mélyén kísérletezgetve olyan illatot akart kreálni, mely a lehető legjobban adja vissza azt keleties hangulatot, és romantikát, melyet Mumtáz Mahal és Dzsahán sah szívszorító szerelme jelent. Dzsahán sah elhunyt szerelme emlékére építette a világ egyik csodáját, a Taj Mahalt (Tádzs Mahal:).

A Shalimar alapjai az akkor nagy sikerű Jicky volt, melyben a citrusos jegyeket felerősítette, a levendulát kivonta, és balzsamos felhőbe vonta a meleg vaníliát és a púderes jegyeket. A Shalimar minden idők legnépszerűbb keleties illata lett, gyakorlatilag a keleties parfümök ősanyja, mely időtálló, kortól függetlenül divatos és stílusos.

2011-ben úgy érezték a Guerlain-nál, hogy bár a mai napig az egyik legkeresettebb illat a Shalimar, egy újabb változattal (szám szerint a nyolcadikkal) a fiatalabb közönséget bevezethetik a Shalimar rejtelmes világába. Mert számomra a Shalimar Initial fiatalos(abb) és gyengédebben orientális, mint a Shalimar, így talán bátrabban viselhető a hétköznapokon, és ahogy a neve is utal rá, majdnem úgy kezdődik, mint a Shalimar, de egész máshogy fejeződik be:)

” Bevezetés Guerlain leglegendásabb illatába. Fénylő tolmácsolása az ámbrás virágos jegyeknek.”

A Shalimar Parfum Initial az anyaillattal ellentétben nem orientális virágos, hanem ciprusos virágos. A citrusos és zöld jegyek, melyek a fejillatban bontakoznak ki legelőször, kissé fanyar és fás illattá állnak össze a vetiverrel. A szívillatban lévő vetiver szinte azonnal előbújik, és rátelepszik az alapjegy akkordjaira. Nekem egy ódon szekrény illata jut eszembe róla, és sajnos számomra ez a mellékillat elrontja a kezdeti benyomásokat.

Szerencsére ez a vetiver-zöld jegy kompináció hamar lecseng, és a Shalimarban már megszokott púderes-pacsulis jegyek kerülnek előtérbe, mesésen lágy harmóniában. Rózsa és íriszrajongóként gyönyörűnek találom, ahogy e két akkord egymásba simul, a pacsuli olyan szépen dorombol mellettük, hogy a jázmin sem tudja elnyomni ezt az érzéki alkotást. Ehhez majdhogynem gourmand alapok társulnak, meleg vanília, karamell, mely meglepően visszafogott, tonkabab és pézsma. A lényeges eltérés az Initial és a sima Shalimar között az alapokban rejlik, hiszen a Shalimar orientális jellege az alapok tömény keleties fűszereiből adódott, melyeknek nyoma sincs az Initialban.

Jobb vagy rosszabb? Ízlés dolga. Inkább más! Az Initial talán könnyebben viselhető, a XXI. században jobban helytálló és fiatalokat vonzó, mint a Shalimar, személy szerint nekem nagyon tetszene, ha nem lenne a fejjegyben ez a vetiver-zöld jegy párosítás, melynek leszáradása után egy igazán érzéki és bőrre simuló illatot kapunk.

A parfüm orra Thierry Wasser, akinek többek között a következő illatokat köszönhetjük: Idylle, Hypnose, Addict, Aqaba illatait és Kylie Minogue Darling illatát.

A parfümöt Natalia Vodianova reklámozza, aki 3 gyerekes családanya, de még mindig úgy néz ki, mint egy tinilány:)

Köszönöm az illatot vanillenoire-nak<3:)



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter