Guerlain Shalimar Millésime Vanilla Planifolia – parfümújdonság

Négy évszázaddal ezelőtt Indiában Shah Jahan császár reménytelenül beleszeretett Mumtaz Mahal hercegnőbe. Neki építtette a varázslatos Shalimar-kerteket, és neki szentelte a Tádzs Mahalt is, a világ hét új csodájának egyikét. Ez a hihetetlen történet megmozgatta Jacques Guerlain fantáziáját, aki 1925-ben megalkotta a Shalimart, a történelem első keleties illatát. Az illat azóta bevonult a “halhatatlanok” illatcsarnokába, és közel 100 év múltán is töretlen népszerűségnek örvend. Nyilván ma már kell hozzá egyfajta elköteleződés és nyitottság, nem kifejezetten a fiatalok kedvence, de az első orientális illatként ismert Shalimar titokzatossága és sejtelmessége ma is hátborzongatóan szépnek tűnik.

Tudom, tudom, sok változatot megéltünk már (mondjuk a 100 év alatt nem annyit, mint a La Vie Est Belle 10 év alatt, haha…), a rajongókat pedig ezek a flankerek mindig két táborra osztják: vagy nagyon örülnek, vagy éppen keseregnek, hogy minek piszkálnak bele a régi, jól bevált receptbe, merthogy Shalimar csak egy van. Ez igaz, de az új Shalimar Millésime Vanilla Planifolia esetében tipikus “fanservice” esete áll fent: azaz pont a vintage Shalmiar rajongókat szeretnék megörvendeztetni ezzel a változattal.

“A Shalimar forradalmi sillage-jának sarokköve, a vanília most egy rendkívüli Millésime (vintage) kiadást ihletett. A Guerlain szeretetteljes tisztelgése a paletta egyik legikonikusabb és legluxusabb esszenciája előtt. A kompozícióban túladagolva a Guerlain jellegzetes vanília tinktúrája minden aspektusát feltárja, és fokozza az ikonikus orientális illat sillage-ját.

Részben tisztelgés, részben innováció, a Shalimar Millésime Vanilla Planifolia átveszi a Raymond Guerlain által 1925-ben megalkotott, talapzaton álló üveg grafikai kódjait. A híres “denevér” címke az Art Deco ihlette geometrikus vonalak tipográfiájával párosul. A nyakat bőr nyakkendő öleli körül: a Vanilla Planifolia tinktúra illatjegyeinek felidézése, amely megkülönbözteti ezt az egyedülálló kompozíciót.” (forrás: www.guerlain.com)

Orientális, keleties illat, szól a leírás. Éppen mostanában folyik diskurzus arról, hogy az “orientális” jelző ma már okafogyott, hiszen mást jelent egy franciának és mást egy távol-keleti fogyasztónak, a parfümpiac pedig globálissá vált, ma már nem különülnek el a szegmensek élesen. Mindenesetre Guerlain-nál még használják ezt a terminológiát.
Tehát az illat érzéki, finom, túladagolt. Tisztelgés a vanília előtt. A vanília a híres Guerlinade nélkülözhetetlen alapanyaga és a Shalimar legendás illatútvonalának kulcsjegye, a Guerlain kedvence. Ebben a limitált kiadásban a madagaszkári vanília planifóliát a parfümőrök eddig nem látott módon gyönyörűen feljavították: a vanília tinktúra fás, enyhén bőrös és fűszeres jegyeket áraszt. A Guerlain egyedülálló ősi know-how-ja lehetővé teszi a vanília illatmolekuláinak kivonását a bio gazdálkodásból származó alkoholban való macerálással. A vaníliakivonat érzéki, gourmand jegyeket áraszt. Ez a módszer lehetővé teszi az illatmolekulák kivonását a Madagaszkárról származó rügyek áztatásával és átszűrésével.

Remélem, hamarosan kapható lesz nálunk is, alig várom, hogy kipróbálhassam!

 

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter