Guerlain Shalimar legendája

Shalimar…van aki e nevet nem ismeri? Minden idők legkelendőbb és legkedveltebb parfümjei között tartják számon a ma már 91 éves francia illatot, amelyet Jacques Guerlain parfümőr alkotott, a legendás Guerlain ház örököse, akinek nevéhez a legkultikusabb Guerlain illatok tartoznak, mint a Mitsouko és a L’Heure Bleu. Csodaszép történet ihlette a Shalimart, amely maga is legendává vált az évek során.

“A legenda szerint a 25 éves Khurram herceg, későbbi Jahan sah megpillantott a bazárban egy csodálatos szépségű lányt, aki teljesen megbabonázta szépségével. Feleségül vette Mumtaz Mahalt,  akivel boldogságban éltek és szeretetben, szerelemben nevelték 13 gyermeküket, míg 14. gyermekük születésekor Mumtaz Mahal meg nem halt, a sah pedig emléket állítva szerelmüknek, megépítette a Taj Mahal-t, melynek ékköve Shalimar kertje.”

A Shalimar az első orientális parfüm volt a világon, melynek titka tökéletes egyensúly a citrusos-orientális-púderes-fás jegyek között. Meleg, balzsamos, luxust idéző, semmivel össze ne keverhető illata valóban időtálló, napjainkban is megállja a helyét, hiszen rendkívül komplex és harmonikus illata nélkül elképzelhetetlen az ősz és tél. Mindig megbizonyosodok arról, hogy a közel 100 éves illat még ma is helytálló, abszolút viselhető, mi több, szerethető illat, hiszen amikor épp a napokban viseltem, egy 12 éves fiú tanítványom jegyezte meg, milyen finom illat van, és hogy ő pont az ilyen fűszeres illatokat kedveli…elképesztő, nem? 🙂

Természetesen a Shalimar is számtalan verziót (flankert) megél(t), melyek nem csak a gyűjtők számára kuriózumok. Én is gyűjtöm őket, és még jó pár beszerzendő Shalimar darabom van, imádom váltogatni, próbálgatni őket. Az Eau de Shalimar bár neve alapján egy nyáriasabb, légiesebb és könnyedebb darab, mégis tökéletes választás akár most ősszel/télen is azok számára, akiknek az alap Shalimar túl erőteljes lenne. Az Ode a la Vanille sur la Route de Mexique különleges vaníliás aromájával varázsolt el, míg a Shalimar Parfum Initial az eredei illat púderességét és gyöngyöző citrusosságát emelte ki.

Shalimar parfümök
Shalimar parfümök

Bár maga Thierry Wasser, a Guerlain jelenlegi vezető parfümőre is beismerte, hogy a Shalimar egy és megismételhetetlen, azt is belátja, hogy szükség van az illat újabb és újabb interpretációjára, amellyel nem csak a fiatalabb parfümrajongókkal tudják megismertetni Shalimar legendáját, hanem újabb és újabb fejezetét tudják elmesélni Shalimar kertjének.

shalimar souffle de parfum

A 2014-ben megjelent Shalimar Souffle de Parfum “az extrém érzékiség lehelete”, Thierry Wasser, a Guerlain parfümház vezető parfümőre új életet lehelt a legendás illatba, az érzékiség magaslataiba emelve, mint egy lenyűgöző, ragyogó alkotást, mely mint egy ragyogó ékkő kel életre viselőjén. Souffle de parfum jelentése is a “parfüm lehelete” vagy “leheletnyi parfüm”, gyakorlatilag az ős Shalimar citrusosságát kelti életre fehér virágokkal és édes-pézsmás akkordokkal. A Shalimar lényege a balzsamos füstösség, melyben az élénk citrusos jegyek rendkívül szépen összesimulnak a fűszeres akkordokkal. A Souffle de Parfum ezzel szemben nem füstös, nem fűszeres, hanem erőteljesen citrusos és vaníliás, melyet rendkívül intenzív és érzéki pézsmás jeggyel házasították. Rendkívül izgalmas érezni azt, hogy a bergamott, citrom és mandarin milyen csodálatosan nőies és érzéki illatot eredményez, melynek köze sincs a frissességhez, kölnikhez, pedig azt gondolnánk, hogy a sok citrus jelenléte egy, a citrusoktól megszokott friss jelenlétet idéz majd.

shalimar-valtozatok

Tavaly óta az egyik legkedvesebb parfümöm a Shalimar Souffle de Parfum, imádom benne azt, ahogyan a vanília mély, fűszeres oldala simul össze a citrusos jegyekkel, se nem édeskés, se nem friss, hanem egy tiszta, elegáns (ropogós fehér inges) illat, virágos-citrusos-pézsmás hangsúllyal. Nagyon intenzív és tartós illat, igen jó sillage-zsal, már ezért is plusz pont jár neki. Hamisítatlan Guerlain minőség, kívül-belül.

Sillage: 4/5 – elég belőle bőven 2 fújás

Tartósság: 4/5 – remek, akár 2 napig is kitart. Sálon hetekig is érezhető!

Szexifaktor: 4 – habár nem kifejezetten a csábítás a fő profilja, szerintem szeretik a férfiak

Elegancia: 4 – a már megszokott francia sikk a la Guerlain

Korosztály: Bárkinek szívből ajánlom!

Árkategória/árérték: 4/5 – a Guerlain az egyik legkeresettebb niche márka, amelyet hagyományos parfümériákban is megvásárolhatunk. A minősége kifogástalan, megéri minden cseppje!

Imádom/tetszik/nem tetszik: – egyértelműen imádom! 🙂

Összetevők

Fejjegy: bergamott, citrom, mandarin,

Szívjegy: narancsvirág, sambac jázmin

Alapjegy: fehér pézsma, indiai vanília, tahiti vanília



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter