Exkluzív interjú az 1000 Flowers niche parfümház megálmodójával!

Aki valóban szereti a parfümök világát, az tudja, micsoda élmény felfedezni újabb és újabb illatokat, keresve az a bizonyos “tökéletes parfümöt”. Szerencsére napjainkban a felfedezés élménye kimeríthetetlen az egyre több parfümház, niche parfümök jelenléte és megjelenése miatt. Merő véletlenségből akadtam rá 1 éve az 1000 Flowers nevű kis kanadai niche parfümházra, beleszeretve első, Reglisse Noir nevű hihetetlenül izgalmas parfümjébe. Jessica Buchanan, az 1000 Flowers megálmodója és parfümőre rendkívül nyitott és kedves személyiség, örömmel vállalta az interjút is velem, amit most Ti olvashattok először!

Önéletrajzodban olvashattunk, hogy a Grasse-i tanulmányaid előtt illóolajakkal foglalkoztál. Valamilyen gyermekkori emléked fűz az illatokhoz, hogy már ilyen korán az illatoknál kötöttél ki?

Igen, 1991 óta dolgozom illóolajokkal, mikor a nagyapám adott egy cikket az aromaterápiáról, melyet úgy tépett ki egy magazinból. Előtte még soha nem hallottam az illóolajokról, kipróbáltam, és teljesen magával ragadott. 1994-re összeállítottam masszázsolaj kollekciót, aztán 1998-ban egy sor illóolajat és natúr kozmetikumot készítettem.  Aztán lépésről lépésre haladtam a természetes parfümök felé, egyre jobban kezdett érdekelni e terület, és 2002 és 2006 között 3 természetes parfümöt alkottam. Szintén 2006-ben, épp mielőtt Grasse-ban megkezdtem volna tanulmányaimat, elvégeztem egy 1 éves klinikai aromaterápiáról szóló programot.

Gyermekkoromra visszatérve, tisztán emlékszem, hogy a házunk mögött volt egy kicsiny, sötét lugas közepén egy tisztás, melyet vastag törzsű fenyőfák fogtak közre. Bent a csupasz teret fű borította, elrejtve mindentől. Nyáron, ebben a kis szobányi térben volt egy nehéz, édeskés virágos, gyantás illat. Erre mindig emlékezni fogok!

Parfümjeid a tisztaságot, természetességet, eredetiséget képviselik. Ez köszönhető a Grasse-ban töltött éveknek? Mi hatott rád ott a leginkább?

Azt mondanám, hogy az én parfümökben megjelenő stílusomat inkább a azok a helyek inspirálták, melyeket Kanada szerte gyermekként megismertem, valamint az édesanyám, aki meglehetősen puritán a táplálkozás és az életvitel terén. Ő és mindkét nagyanyám művészek olyan területen, mint a festészet, szövés, agyag és a természetes közegek, így ez valószínűleg hatással volt rám is. Apám fotós volt, elsősorban fekete-fehér fotókat készített, tudom, hogy örököltem tőle egyfajta kompozícióra való érzékenységet.  Abban nőttem, fel, hogy hogyan találhatjuk meg a szépséget és az eleganciát az egyszerűségben.

2010-ben jelent meg Reglisse Noir parfümöd, mely nagyon népszerű lett a niche parfümök kedvelői körében. Az édesgyökér illatát  igen különleges módon mutatod be. Mi inspirált a Reglisse Noir megalkotásánál?

A Reglisse Noirt az angol édesgyökér cukorka ihlette A nagyanyámnál mindig volt egy nagy kristálytálban, amikor kisgyerek voltam. Mivel otthon nem tartottunk édességet, mindig nagyon élveztem a nagyinál tett látogatásokat, különleges élvezet volt mindegy egyes darab édesgyökér cukorka. Azóta is szeretem.

Ezzel a parfümmel szintén szerettem volna megtalálni az egyensúlyt az új érdeklődési területemben a szintetikus alapanyagok terén, melyet a parfümiskolában először tanultam. Kiválasztottam egy szintetikus összetevőt, mely képviseli a high-tech világban a modern vegyészetet (Helional), aztán létrehoztam egy parfümöt, melyben a harmónia és az egyensúly két ellentétben nyilvánul meg: a természet és a technológia. Kutattam még a sötétség és fény, a férfias és nőies, valamint a hideg-meleg, külső-belső világ ötleteit is.

 

Parfümjeidben teljesen természetes alapanyagokat használsz. Miért tartod fontosnak, hogy organikus alapanyagokat vagy éppen biológiailag lebomló pézsmát  használj?

Úgy gondolom, hogy az ökológiai gazdálkodás egész koncepciója rendkívül fontos, mert romboljuk a talajt a vegyi anyagokkal, amelyek dömpingszerűen árasztanak el minket különösen nagy gyári gazdaságoknál, ahol élelmiszert termelnek. Ha találok organikus alternatíváját annak a néhány olajnak, melyeket használok, vagy egy természetes izolátumot szintetizált molekula helyett, akkor azokat fogom választani.

Ami a biológiailag lebomló pézsmát illeti – makrociklusos pézsma – ezt egyszerűen azért használom, mert a biológiailag nem lebomló pézsma – mint a Galaxolide – vannak tonnaszám pumpálva a természetes vizeinkbe a mosószerek és más mindennapos vegyszeren keresztül, és senki sem tudja, milyen hosszú távú hatása lesz ennek a bioakkumuláció révén. Különben is, én a makrociklikus pézsmát sokkal finomabbnak találom és kellemes a saját illata is.

Van személyes kedvenc illatod, parfümöd?

Nehéz erre a kérdésre válaszolni. Nem hordok gyakran parfümöt, mivel parfümökön dolgozom, de élvezni tudom a Chanel Exclusifs, mint klasszikus és gyönyörűen felépített illatok. A Chanel 19 is elég szép illat. Az egyetlen illat, amit gyakran viselek, Frederik Malle egy illata, melyet Jean-Claude Ellena tervezett, a  l’Eau d’Hiver.

Ha szeretnéd kipróbálni az 1000 Flowers parfümöket, akkor a hivatalos honlapon keresztül megrendelheted őket!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter