Bemutatkozik: Parfums BDK Paris

Új tehetségek, új parfümházak felfedezése számomra a legkedvesebb dolog, amióta a blog működik. Az a fajta várakozás előzi meg a kollekciók tesztelést, hogy vajon új kedvenc születik-e, hogy felfedezhetek-e új vagy újragondolt akkordokat, hogy vajon lenyűgöz-e a koncepció, az illatok mögötti elképzelt világ és ihletadó képek. Ha pedig ezek mind együtt állnak, akkor az maga a gyönyör. Nos, pontosan ezt éreztem, amikor kipróbáltam a Parfums BDK Paris niche parfümmárka bemutatkozó kollekcióját, ráadásul nem kis büszkeséggel fedeztem fel a márkában magyar gyökereinket.

Szemtelenül fiatal és szemtelenül jóképű David Benedek, a Parfums BDK Paris alapítója, aki szó szerint parfümök között nőtt fel, hiszen családjának parfümüzlete volt Párizsban. David román és algériai felmenőkkel büszkélkedhet, gyökerei egészen Erdélyig vezethetőek vissza, így mondhatjuk, hogy egy kis magyar vér is csörgedezik az ereiben, úgyhogy abszolút magaménak érzem a márkát ettől (is). David tanulmányait Knában, New Yorkban és Párizsban végezte, ahol a parfümök és kozmetikumok világában mélyedt el jobban. A gyermekkori emlékek, életének helyszínei és a parfümök közötti lét inspirálta arra, hogy megalkossa saját márkáját, amely egyértelműen Párizs ihlette, mégis érezhetően visszanyúlt a parfümkészítés hőskorához, s beleszövi a mai modern city lüktetését.

Parfümjei egy-egy karaktert elevenítenek meg, amelyeket a főbb illatjegyek ihlettek. Komplett kollekció, csodásan összecsengő illatok, amelyek markánsan elkülönülnek egymástól, mégis érezhetően együvé tartoznak, kiegészítik egymást. Számomra az első benyomás a kiváló alapanyagok intenzitásából származott, kifogástalan minőségű nyersanyagokkal dolgoztak, ezáltal az egyes illatok rendkívül intenzívek és tartósak. A kollekció két alkollekcióra bontható: a Parisian és a Parisian Oriental kollekcióra.

“A Parisian kollekcióval férfiaknak és nőknek egyaránt használható parfümöket szerettem volna kreálni. Ha egy alternatív parfüméria más akar lenni, akkor azt gondolom, hogy muszáj gondosan válogatott alapanyagokkal létrehozott csodálatos parfümöket alkotni. Azt szerettem volna, ha a Parisian kollekció mind a nőket, mind a férfiakat egyaránt megszólítja, s viselésük során adva számukra egy második jelenlétet, amely finom és megjegyezhető.” – David Benedek

A Parisian Oriental kollekció filozófiai történetek ihlették. Igazi megszemélyesítése a virágoknak, fáknak és egyéb alapanyagoknak. Mindegyik napos, érzéki és fás jegyekre alapul, melyeket végül külön személyiséggel ruháztak fel. A Kelet és a Nyugat keveréke, amely a párizsi sikk melengető és érzéki oldalát mutatja be.

Számomra a kollekció legszebb darabja a Bouquet de Hongrie (Magyar Virágcsokor). Már csak a neve miatt is a leginkább erre voltam kíváncsi, és nem csalódtam! Végre egy olyan magyar vonatkozású parfüm, amely nem a paprikára és a szőlőre asszociál. Hanem szép virágos hazánkra! A Bouquet de Hongrie egy csodálatos virágos parfüm, egyszerre rendkívül üde, friss, és romantikus. Mintha eső után a kertben sétálnánk, a rózsa és a jázmin elbűvölően bájos, a fejjegy kacér és friss jegyei (körte, fekete ribizli és eper) szinte kiragyognak belőle. Finoman gyümölcsös, épp csak annyira, hogy a virágos jegyek játékosabbá, vibrálóvá váljanak. A fekete ribizli benne maga a csoda, finoman zöld tónust ad az egész illatnak. Puha alapokon nyugszik (pézsma, cédrus) finom édeskés felhanggal (ámbra). Maga a csoda, imádom!

Ha van parfümösszetevő, amelyért rajongok, akkor az a tubarózsa. Imádom, hogy olyan erőteljes, mégis ultra nőies kisugárzása van, hogy ezer arca van (hol krémes csoda, hol fanyarkásan zöldes karakterű). Mondhatnám, hogy amiben jelen van, az nem lehet rossz, de éppen sokrétűsége miatt óvatosan kell vele bánni, és igazán mesteri két kell ahhoz, hogy a legszebb oldala nyíljon ki (tapasztalatból tudom, próbáltam:). A Tubereuse Imperiale egyszerre ünnepi és érzéki illat. Rendkívül gazdag virágos szívjeggyel robban be az ember orrába, amelyet a fejjegyek finomítanak, csinosítanak. Indiai tubarózsa, sambac jázmin, Comore-szigeteki ylang-ylang, egyiptomi jázmin és írisz. Erősnek, túlzsúfoltnak tűnhet a virágos akkord, ennek ellenére szép ívű, harmonikus és nem fojtogató. A fejjegyek sem kevésbé visszafogottabbak, kasmírfa, szomáliai tömjén, madagaszkári vanília, szingapúri pacsuli szumátrai benzoá és ciprusok, mind egy előkelő, elegáns illattá olvadnak össze, amelynek orientális jellege ünnepélyessé, fenségessé varázsolja a kompozíciót.

Egy párizsi rendez-vous illata is lehetne a Pas Ce Soir (“Nem ma este”). Pikáns, félreérthetetlenül kacér és buja illat. A birsalma (konkrétabban a birsalmaszósz) még soha nem volt ennyire szexi, mint ebben a parfümben. Édeskés, fűszerekkel gazdagon megszórt marokkói jázmin, amely élénken tündököl a birsalma és a narancsvirág fényében. Szuper fás alapokon nyugszik, ettől karakteres és erőteljes. Gazdagon adagolt pacsuli követi, természetesen szuper szexi ezáltal.

Hercegi és hercegnői illat a Wood Jasmin. Minden megvan benne ahhoz, hogy úgy érezzük, ha ezt viseljük, akkor az Ezeregyéjszaka meséi közé csöppenünk. A kifújás utáni fél-egy órában brutálisan dolgozik benne a piedesztálra állított jázmin abszolútum és a szilva-körte kombó, de ahogy leszárad, kiteljesedik a füstös, tömjénes, gyantás és fás alap karakter. Gazdag, komplex illat, uniszex.

A kollekció legmarkánsabb darabja az Oud Abramad. Uniszex illat, de talán a leginkább maszkulin mind közül. Titokzatos, határozott és varázslatos illat. Mondhatjuk, hogy az oudos parfümök jellegzetes vonalát követi, hiszen van benne sáfrány, rózsa, agarfa és bónusznak az összes orientális, bitang erős összetevő, mint a tömjén, pacsuli, kasztóreum és kömény. Ámbrás-fás karakterű, intenzív és titokzatos a füstös alapjegyektől. Érdekes módon kevésbé harsány, mint a megszokott oudos parfümök, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy nincs előtérbe tolva az oud, hanem szépen beleolvad a fűszeres, orientális jegyekbe.

Sajnos (még) Magyarországon nem kaphatóak ezek a fantasztikus illatok, de a Parfums BDK Paris honlapján böngészhettek, olvashattok bővebben a márkáról és az illatokról.

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter