Az ősz illata – írisz

Kissé ellentmondásnak tűnhet a cím, hiszen az írisz tavaszi/nyári virág, legalábbis akkor virágzik, nem pedig ősszel. Gyakorlatilag kevés virág van, ami ősszel virágzik (vagy nincs is?), hogyan lehetne bármilyen virágos illatot így az őszhöz kapcsolni? Tudom, kifejezetten vitaindító már magának annak is feltételezése, hogy valamilyen illat évszakhoz kötött, de valahogy úgy működik az emberek nagy része, hogy bizonyos illatkategóriákat jobban preferálnak egyes évszakokban. Tipikusan ilyen illat az írisz vagy nőszirom. Tudni kell, hogy az írisznek nemcsak a virágjából nyernek illatanyagot, hanem a gyökeréből (gumójából) is, íriszvajként drágább mint az arany, szóval igazán nemes parfümösszetevő. Az írisz központú illatoknak van egyfajta arisztokratikus beütésük. Kifinomultak, letisztultak, éteriek és komolyak, hiszen az írisz mint parfüm összetevő finoman földes-púderes-zöld és tiszta illatú. Mondhatjuk, hogy meg kell érni a viseléséhez, vagy legalább ahhoz, hogy felismerjük, milyen csodálatos illattal állunk szemben.

Leggyakrabban az írisz púderességét emelik ki a parfümökben, így mellé kifejezetten meleg, finoman fűszeres, és szintén púderes vagy poros akkordokat rendelnek. Gyönyörűen működik rózsával, vaníliával, narancsvirággal, bőrrel, lágy fűszerekkel, fás jegyekkel, és nem utolsó sorban pézsmával. Ez utóbbival keverve bombasztikus púderes illatot kapunk, amely egyszerre meleg és lágy, ölelni való illat, mint az egyik kedvenc íriszes parfümöm, az L’Erbolario Iris.

Az olasz natúr márka egyik legnépszerűbb illata, az Iris csodálatos példája annak, hogy az írisz miért az egyik legnemesebb, legelőkelőbb parfümösszetevő. Parfümrajongók körében a “hókirálynő” Teint de Neige kishúgaként emlegetik, joggal, hiszen a púderkirálynőként ismert Villoresi alkotáshoz meglehetősen hasonlít, csak éppen frissebb, fiatalosabb, üdébb változata. Az a fajta kishúg, akiben megtalálható a klasszikus stílus minden sava-borsa, csak éppen megengedheti magának azt a luxust, hogy ne vegye túl komolyan magát. Mindig belevisz egy kis csavart a decens kiskosztümbe, feldobja egy merész sállal, vagy bohém kiegészítővel. Ő az, aki kifogástalan frizurával, sminkkel jelenik meg, de mesterien ötvözi a legújabb trendeket az örök klasszikus és eleganciát sugárzó jegyekkel.

Az Iris éppen annyira kacéran játékos, mint komolyan elegáns. Az írisz virág jegyét a galagonya virág édeskés aromájával keverték, majd vaníliával puhították. Az alapjegy dohányos jegyétől egyáltalán nem kell megijedni, egyrészt ellenpontozza az édes jegyeket, másrészt kell ez a fajta füstösség, hogy az illat ne legyen túlságosan éteri és légies, hiszen a púderes akkord mellett egy nagy adag aldehid is megtalálható benne. A fejjegy friss bergamottja épp csak felüti fejét, kvázi felvezeti a poros-púderes jegyeket, melyet az ylang-ylang édes-narkotikus és egzotikus jegye finoman vibrálóvá tesz.

Nekem meleg időben túl sok ez az illat, de ahogy beköszönt az ősz, márpedig most igencsak lehűlt a levegő és ősziesbe fordult az időjárás, egyből előrekerül a parfümös polcomon. Ráadásul azon ritka parfümök egyike, amely rendkívül tartós, és igen csak jó áron kapható. Próbáljátok ki!

Most a Myropolium parfümériában kapható (50 ml 8750 Ft), és ha siettek, akkor akcióban lecsaphattok rá, hiszen meghosszabbították a kettőt fizet, hármat kap akciót, így vehettek belőle akár testápoló krémet, szappant, tusfürdőt vagy éppen lakásillatosítót is!

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter