Acqua di Parma Rosa Nobile – parfümkritika

A “Pármai Víz”, azaz az Acqua di Parma parfümház (itt olvashatsz bővebben a márkáról) darabjai minden jegyükben magukon viselik az igazi niche parfümök kritériumait: független parfümőrök, kifogástalan minőségű alapanyagok, nem tömeggyártás és különleges, egyedi luxusillatok. Szerencsés vagyok, hogy gyakorlatilag az összes Acqua di Parma illatot kipróbálhattam, és van is egy pár nagy üveggel itthon, mert ez a fajta minőség, amit az olasz Acqua di Parma képvisel, ritka! Épp ma olvastam neves parfümőr és független parfümmárka tulajdonosának interjúját, aki arra a kérdésre, hogy miért jelenik meg minden évben oly sok illata, azt a választ adta, mert a vevők és a viszonteladók mindig az újat keresik. Részben igaz is, de részben nem, mert például jómagam is szeretek a nagy kedvencek visszatérni, és számomra valóban exkluzivitást jelent az, ha egy parfümház 1-2 évente ad ki új illatot, hiszen akkor meg van az az illúzióm is, hogy az az új illat igazi kuriózum lesz, mert sokáig, megfontoltan készült.

rosa nobile parfümblog

Így voltam a 2014-ben megjelent Rosa Nobile (Nemes Rózsa) parfümmel, azt hittem elájulok, amikor megláttam a promóciós képeket, és tudtam, hogy ez nekem kell! Ha van, amiben fantasztikus az Acqua di Parma – a szenzációs Cologne-okon kívül – akkor az a virágok lehető legszebb, valóban nemes megjelenítése. Írisz (Iris Nobile), magnólia (Magnolia Nobile), jázmin (Gelsomino Nobile), és most a rózsa, tökéletes a sor! Szerencsére ráleltem a Parfum.hu oldalon, és egyből beszereztem egy üveggel, és milyen jól tettem, mert az idei tavasz egyik nagy kedvence lett!

Rosa Nobile és a már megszokott sárga henger alakú doboz
Rosa Nobile és a már megszokott sárga henger alakú doboz

Rózsa…lehet metszően tiszta, púderes, pezsgően sziporkázó, érett, nagyvilágian dámás és ártatlanul bájos. Sokoldalú, ugye? Éppen ezért volt bennem egy kis izgalom, hogy vajon az Acqua di Parma rózsája milyen lesz. A parfüm központjában az a százlevelű rózsa áll, amely csak Olaszországban virágzik, Alba városának egyik kertészetében. A gondosan, kézzel szüretelt rózsabimbók rendkívül intenzív illatúak. Nos, ez az akkord majd kicsattan a parfümből, jó nagy adag olaszos friss citrussal kísérve (bergamott és mandarin), amelyektől pezsgő, bizsergető lesz az illat. A százlevelű rózsa intenzív aromáját puhítja a bazsarózsa, púderességét emeli ki az ibolya, és egyfajta legömbölyített “élt” ad a kompozícióhoz a gyöngyvirág (valahogy mélyebb, kerekebb lesz tőle az illat, és természetesen elegánsabb). Finoman édeskés, bájos, és üde, annak ellenére, hogy egy csepp “édesítőszer” sincs benne, sőt a fejjegyben egy kis adag bors is fellelhető, szerencsére igen halványan. Az alapjegy csakis puha, meleg lehet, cédrusfa, pézsma és ambergris tartós, nagyon tartós alapokat nyújt a citrusos-rózsás-virágos akkordoknak.

A saját kis Rosa Nobilém :)
A saját kis Rosa Nobile-m 🙂

Könnyű, finom, elegánsan bájos, de nem túl komoly illat, mindemellett nagyon tartós, nem túl terjedelmes sillage-zsal, ami ebben az esetben nem is baj, hiszen csodálatos tavaszi-nyári gondolom, úgyhogy én nem tudok elszakadni tőle hetek óta. Azt gondolom, hogy kifejezetten jó ár/érték arányúak az Acqua di Parma parfümök, ha van parfümház, amelynek érdemes begyűjteni az összes illatát, akkor ez az. Következő kiszemeltem nyárra a Colonia Intensa, maga a nyári, friss illatú csoda!

Andrea

 

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter