A nyúlon túl

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de számomra a húsvéti locsolkodás úgy körülbelül 14 éves koromban elvesztette minden varázsát, már ha volt egyáltalán neki. Kisgyerekként a Húsvét is csak egy olyan ünnep volt, amikor extra csokiadaghoz jutottam és mindig akadt egy-két új játék is, no meg Húsvét hétfőn jöttek a környékbeli fiúk és jól meglocsoltak valamilyen borzalmas locsoló kölnivel, én meg szorgosan húztam a strigulát, hogy hányan locsoltak meg. Persze emellett el kellett viselnem a Jóska bácsi borgőzös parolázását is, a bátyám szódásszifonos locsolását (ma is..be sem engedem a lakásba…) azt, hogy átjáróház volt nálunk, és sok volt az unalmas beszélgetés a “fölnőttekkel”. Bónuszként azért ment a tévében valami mesefilm, amivel elüthettem az időt két locsoló között, és lehetett nasizni a vendégeknek kikészített finomságokból. Ahogy egyre kevésbé izgatott, hogy hányan locsolnak meg, sőt kezdett kissé ciki lenni ott állni a locsolni vágyó fiúk előtt, inkább kínszenvedés volt s végül menekülésre fogtam, és sok-sok éven át inkább Tihanyba kirándultunk (mennyivel jobb program!).

husvet_nagy_2014

De hogyan is kapcsolódik össze Húsvét és a locsoló kölni? Nos, húsvéthétfő, más néven vízbehányó vagy vízbevető hétfő régi keresztény népszokás, amelynek lényege a víz megtisztító ereje…hogy ebből hogyan lett kölni, az rejtély 🙂 Az tény, hogy eredetileg az eladósorba kerülő lányokat szokták a legények bő vízzel meglocsolni (innen ered a mondás, hogy el ne hervadjon, azaz, akit nem locsoltak meg, az kevésbé volt tetszetős a legényeknek, aki viszont ázott macska volt a nap során, az biztos, hogy nem maradt pártában). Nem mintha örülnék annak, ha 10 percenként nyakon öntene valaki egy vödör vízzel, de az mennyivel jobb, hogy csorog a nyakamon a teszkós kölni?! Amíg nem volt gyerekem (aki lány!), addig remek alkalom volt a Húsvét arra, hogy pár napra elvonuljunk, de most pár locsolót illik itthon fogadnia a gyerekemnek, de most nincs mese, újra indul a kör (hacsak nem megkegyelmez Polli és azt mondja, hogy őt bizony nem érdekli ez az egész locsolkodás…). Szerencsére ma már vérprofi és kiképzett locsolóink vannak, csakis Guccival mernek jönni, ha meg véletlenül nem, akkor kapnak valami igazán kifinomult parfümöt a kezükbe, és szigorúan nyak alatt ejthetnek egy fújást.

sanyi_161_husvet_locsolas

 

Boldog Húsvétot mindenkinek!

Andrea



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter