A császár új ruhája, avagy Escentric Molecules Series 01 parfümök

Bizonyára ismeritek Andersen A császár új ruhája meséjét…a furmányos csalók elhitetik a császárral azt, hogy olyan különleges ruhát szabnak neki, amelyet saját szemével nem is láthat. Tudom, hogy lelövöm a poént, de ha az Escentric Molecules parfümökről van szó (itt pedig az első szériát értem, azaz a Molecule 01 és Escentric 01 parfümöket), nem tudok másra asszociálni, mint erre a mesére.

 

 

2005. Geza Schoen parfümőr Escentric Molecules néven parfümházat alapít, és megjelenteti első parfümjét Molecule 01 néven, mely nem tartalmaz mást, mint a parfümőrök által jól ismert Iso E Super alapanyagot meglehetősen koncentrált mennyiségben. Napjainkban a parfümök legnagyobb része már csak szintetikus anyagokból áll, melyek a megszólalásig hasonló illatélményt adnak, mint a lepárlással vagy egyéb módszerekkel valódi növényekből nyert alapanyagok. Az Iso E Super hivatalos leírása szerint füstös, fás, ámbrás illat mely egy egyedi, bársonyos érzést ad.

1990. Geza Schoen már ismerkedik az Iso E Super alapanyaggal, próbálgatja, teszteli magán és barátain, észleli elképesztő hatásait, és teljes 5 évig (!) dolgozik az első sorozat két illatán. Nos, a Molecules 01, mint már említettem nem áll másból, mint Iso E Super alapanyagból, az Escentric 01 pedig az Iso E Super kisebb koncentrátumából, citromból, rózsaborsból és íriszből áll. Az Escentric 01 azok számára készült, akik szeretnének valamiféle aromát magukon érezni, azaz a hagyományosabb parfümöket képviseli.

Mert látszólag semmi különös nincs ezekben az illatokban, az pedig nyilván nem elég a sikerhez, hogy valaki puritán módon csak egy összetevőt tartalmazó parfümöt jelentet meg. Kérem szépen, itt lép életbe a profi marketing, PR fogások tömkelege, a szájhagyomány és a hit abban, hogy ez a csodának minősülő élmény valódi lehet.

Látszólag évekig szépen csendben itt-ott lehetett kapni az Escentic Molecules széria illatait, mígnem felcsapta fejét a “hype” és beindult a szekér, amihez elég volt egy jól összeállított pr szöveg, mely még a legtapasztaltabb profikat is meggyőzi az illat erejéről. Ugyanis az Iso E Super egyébként kellemes illatáról elterjedt az a városi legenda, hogy te magadon nem érzed, papíron meg pláne, tehát a parfümériában hiába próbálod ki, de mások meg fognak őrülni érted, idegenek fognak leszólítani az utcán a legváratlanabb pillanatokban, kedvesed pedig eszét veszti az illatodtól. Csak hinni kell benne, mert ugye magának a parfümnek az illatát nem fogod érezni. Az első sorozat megjelenésekor én is kipróbáltam egy itthoni parfümériában. Természetesen a bőrömön. A Molecules 01 egy igen halovány, bőrközeli, kellemes illat volt számomra, míg az Escentic 01-ről először Light Blue jutott eszembe, kellemes, de semmi különleges. De hát én a hatására voltam kíváncsi…nos a siker elmaradt, sem idegenek, sem a párom nem rohant le az illatom miatt.

A császár új ruhája

Aztán idén nyáron újra testközelből tapasztalhattam meg az illatok vélt hatásait. Mint ahogy már olvashattátok zürichi nyaralásom során több parfümériát is meglátogattunk, az egyik legnevesebb, niche illatokat is forgalmazó parfümériában felfedeztem az Escentric Molecules parfümöket. Mivel nagyon kedves volt az eladó, beszélgettünk, rákérdeztem ezekre a parfümökre is, hogy tényleg annyian viszik-e. Na, innen indult be a marketing gépezet, mely pár perc alatt simán beszippantott. Az eladó gyönyörűen felvezette az Escentric Molecules parfümök lényegét, kiemelve azokat a csodás elemeket, melyek arra utalnak, hogy bár mi semmit nem érzünk, de higgyük el, a környezetünk meg fog bolondulni érte. Tesztert direkt nem tartanak elől (!), mert úgysem lehet ezt a parfümöt az illata alapján eladni, mivel nem érezni semmit papíron. Ebbe a parfümériába úgy jönnek be az emberek, hogy elmondják, éreztek egy csodás illatot, valami molekulát, na az kell nekik, és így viszik, mint a cukrot. Mivel már 3 sorozat is megjelent (azaz összesen 6 illat), és pont nyáron jött kis az új Beautiful Mind series 01 is, mi megelégedtünk az első széria két illatával, azokat próbáltuk ki magunkon. Hihetetlen ereje van a jó reklámnak, még engem is meggyőzött, pedig előzetes tudással, tapasztalattal eléggé szkeptikus voltam. Kiléptünk az üzletből, és megkezdtünk kísérletünket: mi egymáson természetesen éreztünk valamit (!), egy-egy illatfoszlány, egy pillanatra felderengő kellemes, intim illatocska csapta meg az orrunkat, ami tény és való, finom illat volt. Barátnőm így vett magának egy üveggel, így napokig Molecules 01 lázban égtünk…azaz égtünk volna. Mondhatom, hogy éjjel-nappal viseltük az illatot, még edzésen is, ahol a melegebb bőr elvileg intenzívebben ontotta volna az illatot (mert hogy a marketingfogás egyik pontja az volt, hogy randira ideális, mivel a szapora szívverés miatt az erek közelébe fújt parfüm még intenzívebben fog illatozni).  A várva várt hatás nem jött el. Azóta sem.

A parfüm igen szubjektív dolog, ami nekem tetszik, nem biztos, hogy másnak is, vagy fordítva. De azt biztosan állíthatom, és le merem írni, hogy az Escentric Molecules parfümöknek nagyobb a füstje, mint a lángja. Ahhoz meg pofátlanul drágák, hogy “csak” egy kellemes illatú parfümök legyenek. Vajon császárok vagyunk, akik annyira vágynak a különlegességekre, hogy egy pimasz vállalkozó egy pofonegyszerű megoldással elhiheti velünk, hogy a parfümök Szent Grálját viseljük?

Várom (ellen)véleményeiteket! 🙂

Kipróbálnád? 1 ml-s illatminta itt!



8 thoughts on “A császár új ruhája, avagy Escentric Molecules Series 01 parfümök”

  • Kedves Helga!

    Nagyon szépen köszönöm a jókívánságokat, sikerült teljes pihenésben töltenem a karácsonyt:) Remélem, neked is hasonlóan jól alakultak az ünnepek, no és persze illatosan:)

    Én köszönöm, hogy vagytok!!!

    Puszilok mindenkit!
    Andrea

  • Kedves Andrea!

    Nagyon boldog karácsonyt kivánok Neked és kedves családodnak!
    Köszönöm /többek nevében /,hogy vagy nekünk…..erőt, egészséget,minden szépet és jót kivánok.
    Jövőre veled-ugyanitt!!!
    puszi:Helga

  • Jó olvasni tapasztalataidat! Én azóta is elő-elő veszem a Molecule 1-t, ha semleges, diszkrét illatra vágyom, és a minap történt meg először, hogy valaki megjegyezte, jó illatom van. De ezt bármilyen más parfümmel is elértem már, sőt, azt kell mondanom, hogy azt a hatást, amit az Escentric illatoknál írnak le, én a Coco Mademoiselle-lel simán elérem: idegenek szólítanak le, hogy mit viselek, ellenkező neműeknél váltok ki meglepő hatást. Valóban a titok a bőr kémiájában lehet.

  • Rendszeresen használok parfümöt. Egy irodában dolgozom férfiak és nők között akik már megszokhatták az illatomat. Tesztelni akartam a molecula 01-et és szó nélkül az egyik nap ezt használtam. A hatás szó szerint az volt amire a marketing szöveg utalt. Folyamatosan jöttek a megjegyzések, h mi ez a kellemes illat. Még olyan férfiaknak is feltűnt akikről nem gondolnám, h az ilyen dolgok foglalkoztatják őket. Szerintem a titok az ember alapillatában van. Ha az természetesen kellemes, ez a parfüm ráerősít és ez működik. Sokszor a legegyszerűbb dolgok működnek a legjobban és nem kell hozzá több éves hercehurca. Van akinek, nincs jó illata és azt próbálja parfümökkel elfedni, ez erre nem a megfelelő parfüm. Mindenki akit érdekel, próbálja ki, hisz a puding próbája az evés. Én például nem szeretem a pudingot, nem is eszem…:-) ezzel a parfümmel is lehet így más is. Nekem működik…

  • Örülök, hogy megosztottad velünk tapasztalataidat, megpróbáltam én is a szubjektivitás talaján maradni, és nem befolyásolhatóvá válni különböző neves vagy névtelen vélemények alapján – tudod, amikor valamit utálni is divat, meg imádni:). Kár, hogy nem tudlak megszagolni:))

  • Szerintem ezeknél a parfümöknél fokozottabban érvényes az, hogy nagyon bőrfüggő. Nekem van egy üveg Molecule 01 parfümöm, imádom, egész nap érzem magamon az illatát, illetve az illatomat (mert ugye egyedi, mindenkin más), és nagyon sok dicséretet, bókot kapok miatta. Tehát mások is érzik. A Not a Perfume viszont egyáltalán “nem csinál” rajtam semmit. A mintácskámat oda is ajándékoztam a lányomnak, akin viszont olyan fantasztikus illatcsoda kerekedett ki belőle, hogy csak pislogtam. Azóta vett is egy nagy üveggel, használja is rendesen, amivel jó kis reklámot csinál a cégnek, mert több barátnője is elcsábult már, és vett magának.:) Aztán hogy rajtuk működik-e, az már más kérdés:) Az öt évmunka viszont tényleg vicc:))

  • No, igen, a Not a Perfume…detto, bár a Not a Perfume illatát azért jobban lehet érezni, legalábbis nekem erőteljesebb illatélményt nyújtott.
    Remélem, kiérződött az irónia az írásbók, főleg azon részéből, hogy az első szérián 5 teljes évig dolgozott.. Évente egyszer levette az Iso E Super-t a polcról, és megszagolta?:DD

  • Abszolúte egyetértek, szerintem is hype a köbön. Amikor kijött a JHG Not a Perfume, akkor még fogalmam se volt az EM illatok létezéséről, de már az az illat sem győzött meg bőrön illatolva. Viszont jópofa, eredeti ötletnek tartottam – egyszer. Az EM viszont ezen már túlmegy, egy teljes brandet az emberi hiszékenységre épít, ráadásul horror árakon – ez nekem nem annyira szimpatikus.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter