Mutasd be a parfümgardróbodat – Joci

Hölgyek és Urak!

Készítsenek be egy pohár bort vagy egy jó kis kávét nasival, mert hosszú és élvezetes olvasmány következik Joci tollából, aki nem csak megszállott parfümrajongó, hanem igazi gourmand is, ha jó illatokról van szó! 

Mióta tart parfümszenvedélyed és honnan jött? Melyek a legkorábbi illatemlékeid, melyek voltak azok?

Ez a két kérdés nálam abszolút egybe függ. Nagyon szegény családba születtem, akik akkor még csak két éve költöztek fel Budapestre egy Szabolcs-megyei kis faluból. Ugyan volt egy kis lakásunk édesanyámmal, de mivel ő próbálta fenntartani a család nagyobb részét és sokat kellett dolgoznia, ezért a legtöbb időmet nagymamáméknál töltöttem, ahol a család többi tagja élt. Valóban puritán életmódot éltünk ott. Még fürdőszoba sem volt, csak egy fehérre festett fém kád, amibe előzetesen melegíteni kellett vizet. Mégis nem telt el úgy nap, hogy a család összes tagja ne tisztálkodott volna és itt jön a pláne. A ’90-es évek elején romaként rettentő nehéz volt munkát találni, mégis mindenki dolgozott amit tudott és a fizetésből mindenkinek volt valamilyen illatszere. Az első illat élményem abszolút nagymamám fejkendőjének illatához kapcsolódik. Sajnos nemrég elveszítettük őt. K.b. fél évvel ezelőtt kaptam ajándékba egy Amouage – Memoir illatmintát, ami felidézi nagymamám kendőjének illatát. Arra az esetre tartogattam azt a mintát, hogyha ő elmegy, és letelik ez bizonyos időszak a gyászból, amíg parfümöt sem fújunk, azután ez lesz az első amit felfújok magamra az ő tiszteletére. Az első illatemlékeim közé tartoznak a mesekönyvek és matricagyűjtő albumok illata.

Első parfümemlékeim szintén ehhez az időszakhoz tartoznak. Keresztapám markáns zöld Brut dezodorja és nagynénéim Cacharel Eden parfümje. Röviddel ezután anyukám vendéglátósként hamar olyan anyagi biztonságot tudott teremteni, amibe bőven belefért az, hogy megnyíljon a kapu egy minőségibb illatvalóság felé. A Váci utca és a Kígyó utca sarkán volt egy kisebb parfüméria, ahol anyuval Kenzo Jungle-t vettünk. Az volt az ő szignatúrája akkoriban, így nekem a Kenzo Jungle L’Elephant az „Anyaillat”.

Emlékszel még az első parfümödre?

Hogyne! 1997 környékén óvodásként már bőven érdekeltek a másik nem képviselői és a zene. Akkoriban volt csúcson a Spice Girls és a banda egyik tagja Geri Halliwell, aki akkoriban számomra maga volt a nőiesség megtestesítője. Szerelmes voltam belé ???? Akkoriban minden média felület tele volt velük és a marketingcsapat, aki őket képviselte, olyan magaslatokig eljutott, hogy az akkori tinédzserek köreiben divatos Impulse dezodornak lett egy különleges Spice Girls kiadása. Az volt az első parfümöm 6 évesen. Amíg mások mindenféle szokásos játékkal foglalták le magukat, addig én a Michael Jacksonos könyveimmel és az Impulse Spice Girls dezodorommal „játszottam” .

Van-e olyan parfümöd, amelyhez különös emlék, élmény kötődik?

Erre a kérdésre pont a fent említett dezodorral kapcsolatos élményemet szeretném elmesélni. Gyerekként mindig arról álmodoztam, hogy élőben láthatom Michael Jacksont és a Spice Girlst. Minél idősebb lettem, ezek az álmok annál távolabb kerültek tőlem. Az előbb említett sztárra később visszatérek. 2014 nyarán Geri Halliwell már Geri Hornerként Magyarországra jött a Forma 1 verseny apropójaként újdonsült férje, Christian Horner oldalán. Amikor az ismerőseim értesítettek a hírről, egyértelműen azt gondoltam, hogy egy gyerekkori „ciki sztorim miatt” meg akarnak viccelni. Nem így volt. A sajtó is beszámolt a dologról. Megtudtam melyik hotelben szálltak meg és otthonról felkaptam egy Spice Girls CD-t és az egyik Impulse Spice Girls dezodoromat. Ahogy mentem a hotel elé, egyszerre éreztem magam egy álmodozó gyereknek és felnőtt prolinak aki más magánéletére akar törni 😀 Megérkeztem a szállodához. Hála Istennek nem voltam ott egyedül, de rajtam és egyetlen Spice Girls rajongó ismerősömön kívül mindenki az autóversenyzőkre várt. Épp rohannom kellett volna már fellépni. Ha onnan elkések, nagyon megüthetem a bokám. 25 percem volt elindulni. Az utolsó 10 percben kezdtem feladni, hogy láthatom őt. Az ismerősöm emlékeztetett a dezodor reklámfimjének werk verziójára, ahol Geri azzal poénkodott „Ha ezt a sprayt magadra fújod, az álmaid valóra válnak.” Ezzel a lendülettel javasolta hogy „játsszuk be, fújjuk tele magunkat!”. Rá pontosan 2 percre megjelent ő és egyenesen felém haladt. Kaptam tőle autogramot, közös fotót készíthettünk, átkarolhattam a vállánál és pár kedves szót is válthattunk egymással. Életem egyik legszürreálisabb élménye volt. Gyermekkori egyik vágy: Pipa!

A gyűjteményed hány darabot számlál és melyik a kedvenced belőle? Miért?

Hmm….. Jó kérdés. Úgy 40-45 darabra saccolom. Ebből több darab ugyanaz, amit újra vettem. Fújósokat, mintákat inkább nem számolom, amúgy sem mérvadóak, mert amelyik valóban tetszett az már megvan üvegesben többnyire. Az abszolút kedvencem Tom Ford Black Orchid IFRA szabályozás előtti amerikai verziója. Ezt az illatot életem legnagyobb inspirálója, a világ legkiválóbb művésze, Michael Jackson használta utolsó éveiben. Sosem felejtem el azt az illatorgazmust, amit 2010-ben átéltem, amikor először tesztelhettem. Nem, nem azért, mert Michael Jackson használta, hanem mert onnantól kezdve nem létezett számomra semmi más csak ez az illat. Ez az illat ÉN vagyok. Mintha ő lenne a lelkem. A kezdeti szarvasgombás nyitástól a mexikói csokoládés-vaníliás virágbombás leszáradásig. Ha jól vagyok, ő kell, ha semmi sincs velem rendben, ő kell. Mint minden szerettünkkel, vele is azt hittem, hogy életem végéig együtt maradunk, de sajnos az IFRA szabályzat totálisan megtörte ennek az illatnak a valódi lényegét. Azóta sajnos sem az amerikai és főleg az európai (Svájci) gyártmány sem hasonlít az első kiadásra. E kettő között is különbség van.

Vásároltál már hirtelen felindulásból parfümöt, vagy rendeltél ismeretlenül? Ha igen, mi lett a sorsa ezeknek a parfümöknek? Használod/tad őket?

Ebbe a hibába próbálok nem beleesni. Sokat tanulok mások hibájából, és abból hogy a múltban történt hirtelen felindulásból megtett döntéseim nagy része nem vezetett jóra, éppen ezért a parfümvásárlással is finoman bánok. Addig nem vásárolok meg egy parfümöt, míg legalább három alkalommal nem teszteltem. 1.Otthon a párommal 2. Munkahelyen 3. nagyobb eseményen sok impulzussal. Ezen a három helyen történő tapasztalataim alapján vásárolok. Azóta van ez így, mióta rájöttem, hiába látom meg a valódi művészetet és munkát egy-egy darabban, míg az, aki „egyszerű” szaglással bír vagy egyszerűen nem áll hozzá közel a téma, simán „hányás” vagy „öregasszony” szagúnak titulálnak egy-egy darabot. Lehetne erre fittyet hányni, de én, aki jelenleg vendéglátásban és még részben a szórakoztató iparban dolgozom, nem tehetem meg azt, hogy rossz benyomást tegyek magamról egy illat miatt, ami másoknak nagy falat. Ismeretlenül maximum mintát rendelek. Ezekből születtek már szerelmek. Például a Juliette Has a Gun – Another Oud, amit nőn nehezen tudok elképzelni. (Nekem is van, bár nem használom, hehe – szerk.)

Pár gondolat a parfümhasználati szokásodról: milyen gyakran teszel magadra parfümöt? Mi határozza meg, hogy mit viselsz? Vannak külön alkalmakra illataid? Van olyan parfüm, amit már többször megvettél?

Rák csillagjegyű vagyok, abszolút illenek rám a jegy vonásai. Főleg az, hogy a jelenlegi lelki állapotom- hangulatingadozásaim nagyon befolyásolják a mindennapjaimat. Ezért is van az, hogy soha nem indulnék el parfüm nélkül sehova, addig amíg úgy érzem hogy ehhez a hangulatállapothoz vagy a helyszínhez, ahova megyek vagy belelépek egy szituációba, ahhoz nem akarok egyetlen illatot sem társítani. Bizony ez néha gondot okoz. Már van 1-2 illatom amihez nem szívesen nyúlok a hozzá társított emlék miatt. Ami külön alkalom, az leginkább az alvás. ???? Ritkán, de néha jól esik elalvás előtt 1-2 fújás Demeter- Baby Powder. A parfümöket kimondatlanul is használjuk néha egyfajta manipulációként vagy nevezzük álarcnak. Ki hogyan szeretné. Ettől függetlenül úgy gondolom, ha valaki álarcnak használ egy parfümöt, hogy azzal egy másik minőséget mutasson a külvilág felé, az a hazugság mellett egyfajta manipuláció. Én leginkább állásinterjúkra és tárgyalásokra kifejezetten, általam nem kifejezetten kedvelt mainstream parfümöt viselek, amivel tudom hogy nem okozok semmiféle érdekes vagy számukra felesleges impulzust, amit egy niche illat adhat. Hogy ne azon gondolkodjanak, hogy éppen mi van rajtam. Tényszerűen fogadják, hogy használok illatszert és lépjünk tovább. Egyszerű puritán Gaultier Le male, Givenchy pour homme (piros) vagy egy Givenchy pí erre pont megfelel. Ez is hazugság, de itt legalább magamat helyezem előtérbe, és nem hagyom, hogy egy illat legyen a személyiségemnél erősebb. Amiket többször vettem: Például a Pull&Bear – Buddy-t, Lady Gaga Fame, Versace Blue Jeans-t (IFRA) előtti és természetesen a legtöbbször Tom Ford Black Orchidját.

Ha visszatekintesz a parfümökre, melyeket valaha ismertél, melyik/melyek a kedvenceid? Miért?

Ha már beszéltünk a Black Orchidról, akkor most a Versace Blue Jeans-ról ejtenék pár szót, amely tinédzser koromtól egészen Főiskolás koromig elkísért. Számomra az az illat volt a „megélt szexualitás” . Egyszerre volt friss és mély, egyszerre volt kifinomult és szúrós agresszív. Aztán valami történt. Sajnos azóta kiderült hogy az IFRA szabályzatai és ritkasága miatt az állati eredetű ámbrát kivonták a receptből. Sajnos ez jelentette ennek az illatnak a népszerűségének végét. Már csak az alsó polcokon található…

Mit szól a családod, barátaid, környezeted a parfümszenvedélyedhez? Van esetleg vicces sztorid?

Eleinte nem értették a dolgot, de mivel látják hogy viszonylag „ ésszerűen” csinálom a gyűjtést (már ha lehet ezt mondani 40 darabra) és sokszor tudok jól érvelni egy-egy darab mellett, főleg, hogy látják, ez nekem örömet okoz, ezért elfogadják. Nem mintha lenne más választásuk 😀 Még azt is megemlíteném, hogy a család nagy része hozzám fordul parfümtanácsadásért. Ők is profitálnak a tapasztalataimból.

Hogyan választod ki a parfümjeidet, hogyan bukkansz rájuk? (rákeresel a neten, máson érezd, kapod, kipróbálod egy parfümériában…stb…)

Régebben sokat jártam parfümériákba, folyamatosan teszteltem. Ma már inkább parfümös társaimmal beszéljük meg az újdonságokat, amiket érdemes kipróbálni, hátha szerelem lesz belőle. Ahhoz hasonlítható felfedezés viszont nincs, ha valakin megérzel valamit, ami megbódít, felborzolja az érzékeidet, akár szexuálisan is beindít, és minden bátorságodat összeszedve akár egy idegentől is megtudni, hogy mit használ. Az ilyenek ki nem törölhető maradandó élmények.

Hol szoktál parfümöt vásárolni? Volt már, hogy belefutottál hamis parfümbe? Mi a véleményed a parfümcseréről?

Többnyire internetről vásárolok. Általában úgy van, hogy ami nekem kell, az sosem kapható a parfümériákban. Nem tudom miért, de ez sajnos így van. Sajnos itt arról is szót kell ejtsek, hogy a parfümárak mennyire elszálltak az utóbbi pár évben. Amivel abban az esetben nem lenne probléma, ha valóban azért fizetnénk, amit szeretnénk viselni, amit évek óta használunk. Sajnos évről évre silányabb a minősége a mainstream parfümöknek, az árak viszont felfelé mennek. Arról nem is beszélve, hogy a valóban újszerű illat ritkaság. Manapság a női illatok a La Vie Est Belle-re, a férfi illatok a One Million és az Invictus alapjaira épülnek, márkától függetlenül. Nem vetem meg őket, hisz értem a profit irányultságot, de nekem a parfümművészet ennél sokkal fontosabb. Ezért fordultam el egy ideje a mainstream illatoktól. Természetesen, ha kijön egy újdonság, ami megtetszik a mainstreamek közül, meg fogom venni. Nem vagyok sznob. Csak lássam, érezzem benne a munkát. Egy parfüméria mégis van, ahova szeretek járni: a Madison parfümériát javaslom mindazoknak, akik valódi műalkotásokkal szeretnének megismerkedni és elszakadni a mainstream vilagból, ugyanis aki egyszer oda belép, egy teljesen más világ nyílik meg előtte.

Volt hamis parfümöm úgy 10 éve. Úgy gondolom, hogy gondos utánajárás és az adott parfüm kronológiájával ha tisztában vagyunk akkor ezeket a problémákat, hamar ki lehet küszöbölni. Sokan tartanak hamisnak egy vintage darabot, anélkül hogy utánanéznének, mikor változott meg a csomagolása (ami sajnos egyértelműen illatanyag változással is jár mindig), és sajnos sokan tartanak- rosszabb esetben eladnak olyan darabokat, amikről ordít hogy hamisak. Erről véleményt nyilvánítani nehéz, mert a ’80-as évek végén megjelent dupe-ok után a ’90-es években kivirágzott a hamis parfümök piaca is, amivel együtt élünk. Sokszor korpa közé keveredek, hogy tanulmányozzam a legújabb hamisítványokat. Azaz kijárok a piacra és az internetes aukciós oldalakon található, feltűnően alacsony árú 100 milis darabok külsejét tanulmányozom. Az utóbbi években csak egyszer vásároltam DIREKT egy 100 milis Tom Ford Tobacco Vanille hamisítványt. Kíváncsi voltam, hogy egy ennyire komplex illatot mennyire tudnak lemásolni. Természetesen sem a doboz, sem az illat sem volt köszönőviszonyban az eredetivel.

Jó tanács: Sötét üvegek esetében, amiben azt sem látni, hogy mennyi parfüm van egy üvegben, tartsuk egy 100-as égő közvetlen közelébe. Ott nemcsak azt láthatjuk meg hogy mennyi van az üvegben de például egy Tom Ford Black Orchidnál a hamis és az újabb verziók egy része az átvilágításnál bordónak látszik az üveg, míg egy eredeti esetében lila.

Észrevehető a gyűjteményedben, hogy szereted az úgynevezett niche parfümöket is. Hogyan ismerkedtél meg velük? Mennyire váltak be ezek az illatok? Valóban érzed a különbséget egy niche és egy mainstream illat között, vagy csak hype?

Valóban kedvelem a niche illatokat de bevallom őszintén, hogy köztük is alig találok olyat, amire nem tudnék mainstream alternatívát mondani. Parfümvásárláskor nálam ez az első helyen áll. Ugyanis a niche parfümök nagy része drágább a mainstreameknél. Felesleges pénzkidobásnak tartom, ha valaki azok mellett voksol, aminek van olcsóbb alternatívája. A niche illatok közül amiben valóban önmagamra leltem és mindazt megtaláltam amit egy parfümben keresek, az a Nasomatto-Orto Parisi vonal. Táncosként is mindig azt keresem, mi az, ami valóban jó. Körbespárgázhatja a földet és foroghat százat akármelyik táncos. Sőt! Legyen ő a Chris Brown vagy a Justin Timberlake vagy lehet a legmenőbb koreográfus, ha egyszerűen művészetileg nem elégít ki. Nem mozgat meg bennem valamit, nem ad valami pluszt. Na! Nekem Alessandro Gaultieri illatai valódi műalkotások. Az a bátorság és tisztelet a természetesség és az érzékek felé, amit ő minden egyes munkájába beletesz, az valóban tiszteletre méltó és JÓ! Számomra ő a parfümök Michael Jacksonja. Ezek közül kiemelném a Black Afgano-t. Legelső teszteléskor egyszerűen beleült az orromba, semmi mást nem hagyott érvényesülni a körülöttem lévő világból. Egy fű és más további zöld növények által benőtt, még ember által érintetlen övezetbe vitt. A másik a Seminalis, amit az Orto Parisi háznak készített. A Seminalis nem jó illat. Ez valami teljesen más, amit a mai napig nem tudok értelmezni. Ez számomra inkább egy afrodiziákum, ami addiktív a használójára. Vele nagyon kell vigyázni és ami fontos hogy meleg időben jön ki a fehérvirágos-tejes oldala. Télen egy letaglózó, uraló, mazochista, gyógyszeres bűvölet. (totál egyetértek, a Seminalis fantasztikus és nagyon meghökkentő illat – szerk.)

Vannak olyan parfümök, amelyeket kifejezetten nem szeretsz, kerülöd, nem bírod elviselni az illatát?

Igen van ilyen. Számomra a legkellemetlenebb parfüm a Gaultier 2. Többször adtam neki esélyt, de sajnos romlott bor szagnak és „más egyébnek” érzem, amit egyszer publikáltam és kaptam érte hideget-meleget, ugyanis jelentős rajongó tábora van ennek az illatnak is. A második az Armani Si, ami szerintem női izzadtság szagra hasonlít némi mézes beütéssel. A harmadik az inkább egy márka. Paco Rabanne. A Black XS L’ Excess illatán kívül mindegyikkel ki lehet kergetni a világból, főleg hogy sokaknak a 1 Million számít a csúcsok csúcsának és onnan nincs tovább. Több férfiaknak szóló stílustanácsadó videóban is ezt javasolják, mint igényes – „normális” parfüm. Nem értem, miért.

Mi a parfümvágyad, mi lesz a következő darab, amit beszerzel?

Mostanában sok mindent beszereztem, ami régi vágy volt. Többek között Jean Desprez Bal a Versailles parfüm PDT verziót. Nagyon hajtok egy régebbi Nasomatto Black Afganora. Sajnos neki is megváltozott a receptje és kapott egy „Domestos-os” beütést a fej jegyekben. Szeretnék még egy Orto Parisi Boccanera-t és ha még találnék egy eladó darabot az IFRA előtti Tom Ford Black Orchidból, úgy érzem hogy „készen” lennék. Nincs több parfümvágyam.

Ismerlek pár éve, és tudom rólad, hogy vannak olyan parfümök, parfümritkaságok, amelyekre vadászol, gyakran sikerrel. Ezek már nem gyártott, vintage vagy régebbi kiadású parfümök. Beavatnál minket abba, hogyan lehet sikeren felkutatni egy régi illatot? Milyen tippeket adnál parfümvadászoknak?

Itt elsősorban a legnagyobb erény a TÜRELEM! Ahogy említettem, minden egyes parfümnek fel kell kutatni a legelső kiadásának receptjét, tanulmányozni az üveget és a dobozt képről. Az internet hatalmas segítség. Annak idején ez elképzelhetetlen lett volna. Segítségünkre lehet a parfüm reklámplakátja a kiadás évéből. Amit éppen megvehetünk, annak is nézzünk utána, melyik kiadás, mikori üveg esetleg miért van az, hogy a címkén a betűk lejjebb vannak egy sorral, mint amit a neten láttunk. Nagyon fontos a gyártó és a forgalmazó. A vintage parfümöknél ez halmozottan igaz, ugyanis egy egy parfümöt akár 10 évente is teljesen más cég gyárt, és nem kötelesek azt az eredeti recept alapján újra a piacra dobni. Inkább olcsóbb és szintetikus alternatívákkal pótolják az alapanyagokat. Batch kód: Sajnos nincs túl nagy segítségünkre, mivel 10 évente ismétlődnek így az interneten maximum 2008-ig tudjuk visszanézni a kódokat. Ettől függetlenül simán kiadhat valamit 2017-re, amit egyébként 2007-től 2009-ig gyártottak. Ebben az esetben egyértelmű, hogy az utóbbiról van szó. Ehhez is lexikális utánajárás szükséges. A vintage parfümöknél gravírozott kód is lehet. Ha ilyet látsz, biztos lehetsz benne, hogy régi darab van a kezedben. Fontos még a parfüm színe. Általában sötétebbek a régebbi verziók. Ezek az eredeti virágolajaknak köszönhetőek. A szintetikus anyagok-kémiai vegyületek világosabbak. Fontosnak tartom elmondani azt is, hogy a vintage illatokat használjuk kellő óvatossággal. Attól függetlenül, hogy valóban értékesebb illatanyagokat tartalmaznak a mostaniaknál, az is igaz hogy több bennük az allergén. A tárolás és persze az idő során bizonyos anyagok oxidálódhatnak amik bőrirritációt, rosszabb esetben ideiglenes légzési nehézségeket okozhatnak. Ezek leginkább a 30-40 éve gyártott parfümökre jellemző.

Azért is tartom fontosnak hogy minden illatnak amit használok, felkeressem a legelső verzióját, mert az az alkotás. Abba tette bele munkáját a parfümőr. Az IFRA szabályzatok és a szintetikus világot úgy tudnám jellemezni mintha megvennék egy sztár CD lemezét, beteszem a lejátszóba és más énekel rajta. Az alapok ugyanazok, de mégis más. Legutóbbi kutatásom és türelmem rózsája Jen Desprez Bal a Versailles Parfum de toilette verziója valahonnan a ’60-as évekből. 5 évet vártam rá. …de legalább az eredeti formulát birtoklom.

Sokunkat visszatart a vintage parfümök felkutatásában az, hogy a „piacon” gyakran felbukkannak hamisítványok vagy romlott, rossz minőségű termékek. Te hogyan vélekedsz erről?

Engem ez a dolog abszolút nem tart vissza, ugyanis a vintage parfümöket úgy gondolom hogy a ’90-es évek második feléig számoljuk és az előtt visszamenőleg akárhány száz évig. Emlékeim szerint a ’90-es években is nagyon észrevehető volt az, ha valami hamis. Leginkább a kupakon és a parfüm színén. A parfüm színe is lehet csalóka. A sötétebb színűekre általában azt gondolják hogy megbuggyant. Tapasztalataim alapján a fejjegyekben hirtelen megcsapó alkoholos beütés pár perc alatt elpárolog és ugyanúgy lehet élvezni a vintage illatot. Az egy teljesen más kérdés, hogy valaki manapság a régi üvegeket esetleg megtöltheti valami mással. Én inkább ettől tartok. Ezért is javaslom a személyes átvételt minden olyan esetben, ahol ez lehetséges.

Táncosként és koreográfusként a szórakoztatóiparban mozogsz. Mit tapasztalsz, milyen a sztárok, celebek illatkultúrája, ha egyáltalán van ilyen?

Ugyanolyan, mint mindenki másé. Akiket ismerek, előszeretettel vásárolnak Chanel termékeket. Inkább a hölgyeknél tapasztalható, hogy niche vonalon is mozognak. Leginkább az Amouage a kedvenc, de nem jellemző. Férfiaknál még Tom Ford, Hermes, Givenchy és a Versace illatok.

Tanácsaim a parfüm használóknak:

Bőr: Úgy gondolom hogy egy parfüm egészséges és tiszta bőrön tud a legszebben kibontakozni. A tisztálkodást én „belül” kezdeném. Javasolom a reszelt gyömbéres teát, ami méregtelenítő, salaktalanító gomba – és vírusölő hatással bír a szervezetre, azaz számos egészséges hatása mellett nagy mennyiségben kiírtja az olyan anyagokat a szervezetből, amelyek kellemetlen testszagot okoznak.

A dohányzók: Magam is dohányzom, de csak reggelente kávéhoz és este munka után. Ez önmegtartóztatás annak érdekében hogy ne legyek cigiszagú és ne tegyem tönkre a parfümöt, amit viselek. Higgyétek el, ha senki nem szól, akkor is nagyon rossz a kettő keveréke! Talán ez nem mozgat meg egy dohányzót, de jobb ha tud róla.

A krémek: Azt mondják, hogy hidratáljunk „illatmentes” krémmel és ha arra a bőrre fújunk, akkor tovább tartanak az illatok. Nos, olyan hogy illatmentes krém, olyan nem létezik. Annak is van illata. Inkább belülről hidratáljunk annyi folyadékkal, amennyivel csak tudunk. A másik ebben a témában a parfümszettek réme az illathoz párosuló testápoló vagy kézkrém, amit azért is javasolnak hogy ha a kettőt egyszerre használod, felerősíted és tartósítod a bőrödön az illatot. Ezt sem javaslom, ugyanis ezek a krémek 90%-nak illata egyáltalán nem hasonlít a parfümre. (ezzel vitatkozom, inkább úgy 40%-ra tenném, nem szabad elfelejteni, hogy más a vivőanyag, a krém kissé tompít mindenen – szerk.)

Vintage: Ha valaha megtetszik egy illat, és tudod, hogy az bizony nem csak úgy megtetszett, „és  valamit amúgy is venned kell”, hanem annyira kell neked, hogy azt szeretnéd hogy egész életedben elkísérjen, akkor azt VEDD MEG! Ne várj vele évekig. Sosem tudhatod, hogy amit szagoltál, rá egy évre ugyanolyan lesz-e, vagy egyáltalán kapható. Ha kis manufaktúrákban készül, akkor havonta is érezhetsz különbséget. A virágok sem ugyanolyan illatúak minden évszakban. Nem arra sarkallak, hogy belemenj hirtelen vásárlásokba, de ne várj évekig azzal, ha valami épp kapható.

Utószóként. A parfüm művészet, nem proli kiegészítő.

Joci

Szerkesztette:



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter