L’Artisan Parfumeur Vanille Absolument/Havana Vanille – parfümkritika

Van valami bizarr abban, hogy így télvíz idején, karácsonyi ünnepekkel a küszöbön kubai hangulatról írok, melyet egy csodás parfüm nyújtott a napokban. Pedig úgy passzol egymáshoz a két hangulat, mint borsó meg a héja, köszönhetően a vanília igen csak szokatlan arcának felvillanása, mely túlmutat a megszokott édes-krémes akkordokon.

De kezdjük az elején. Nagy rajongója vagyok a L’Artisan Parfumeur niche parfümháznak, parfümjei olyan illatélményekkel ajándékoznak meg, melyek valóban egyedi, szokatlan és egyben gyönyörű illatok, melyekhez hasonlót biztosan nem találunk a hagyományos parfümériák polcain. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb niche márkának számít, sajnos azzal az egyetlen hibával, hogy előszeretettel szüntetik meg egy-egy parfümjük gyártását, (lásd Tea for Two), vagy éppen fazonírozás alá esnek, mint a jelen esetben tárgyalt Havana Vanille, amely valamilyen rejtélyes módon Vanille Absolument névre lett átkeresztelve, pedig ha tökéletes nevet keresnénk erre a parfümre, a Havana Vanille keresve sem lehetne jobb.

Bertrand Duchaufour – napjaink legnevesebb parfümőre – egy mesés utazás illatélményeit sűrítette parfümökbe: Bois Farine, Timbuktu, Dzongkha és Fleur de Liane után Kuba dohányfüsttel, száraz rummal és forró hangulattal fűszerezett atmoszféráját eleveníti fel Vanille Absolument parfümjében. Nem voltam még a kubai szigeten, de előzetes elképzeléseim, benyomásaim alapján pontosan így képzelem el Kuba, Havanna hangulatát.

Elképesztően komfortos illatra számíthat az, aki kipróbálja a Vanille Absolument parfümöt: alapvetően a dohány és a bőr száraz illatát az édeskés aszalt gyümölcsök illata egyfajta mézes jeggyel fűszerezi meg. A meleg és száraz jegyek mellett a krémes akkordok próbálnak fel-feltörni, e kettősség, vagy inkább fogalmazhatunk úgy, hogy e két alapvető jegy egyensúlya az, ami izgalmas parfümmé teszi a Vanille Absolument-et. Bevallom, nem vagyok túlzottan rajongója a dohányos illatoknak, de ebben a kompozícióban mélységet és aromát ad az egyébként túlzottan édes vagy gourmand jellegbe forduló illatnak. Tüzes, meleg akár egy forró salsa, köszönhetően a gyanta, tonkabab melegségének és a szegfűszeg, édesgyökér fűszerességének. De ez a lüktetés cseppet sem kapkodó vagy heves, inkább a kubai életritmusra jellemzően lassú, végletekig békés és nyugodt lecsengésű. Ezért érzem azt, hogy így karácsony közeledtével kifejezetten jó érzés viselni magamon meleg és nyugodt aromájának köszönhetően. Nyugalomra, pihenésre késztet ez az illat, arra, hogy egy pillanatra álljunk meg, és élvezzük a boldog pillanatokat, melyek körülvesznek minket.

A száraz akkordokért a bőrös és fás jegyek a felelősek, melyek nem kifejezetten hangsúlyosak, az én orromnak a rum kifejezetten kivehető, és meglepően kellemes a vanília jegyével összefonódva. A leszáradást követően egy meleg, kissé édeskés és pikánsan füstös illat érezhető a bőrömön, mely egyre jobban ölt gourmand jelleget anélkül, hogy elvesztené komfortos, és egyben izgalmas jellegét. Nagyon élvezem hideg időben viselni, de kipróbálnám, hogyan működik igazi kubai, forró atmoszférában.

Ha kétség merülne fel arra vonatkozóan, hogy egy dohányos-bőrös-rumos illatot viselhet-e a nő, a válaszom: teljes mértékben igen. A Vanille Absolument tökéletesen uniszex illat, nemtől függetlenül bárkin jól állhat, akik szeretik a melegen lüktető, füstösen száraz illatokat.

A Vanille Absolument parfüm kapható mindhárom hazai niche parfümériában. (Neroli, Le Parfum, Madison Perfumery)

Kipróbálnád? 1 ml-s illatminta itt!

Ha pedig szeretnél lecsapni egy felesleges, vadiúj, 50 ml-es parfümre, itt érdeklődhetsz: info@parfumblog.hu



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter