Illatok vitorlázáshoz

Bizonyára kedves olvasóink között is sokan vannak, akik rajonganak a vitorlázásért, esetleg motorcsónakozásért, napimádók, és igazán szabadnak és boldognak csak a tengeren vagy netán egy szép tavon érzik magukat. Nálam teljes a függőség és rajongás, ez az életérzés az igazi lényem, a tenger illata, a szabadság érzése, a nap, a szél és víz olyanok számomra, mint valami doppingszer. Sokféle parfümöt szeretek, de a szívemhez legközelebb a tengert idéző illatok állnak. Most, hogy itt az ősz, a vitorlás szezon még nem ért véget, sőt egymás után következnek a nemzetközi yacht fesztiválok és versenyek, mint pl. a Cannes-i Yacht Fesztivál, a Monacoi Yacht Show vagy a Nizzai Regatta. Nézzünk most néhány illatot, mit is érdemes vitorlázáshoz vagy yacht showkra választani, vagy ha szimplán csak szeretnénk felidézni a tenger, a nyár emlékét.

 na-vodi_jahta-maltese-falcon-1

A legférfiasabb ezek közül az illatok közül Creed Erolfa-ja. Markáns, határozott, zabolázatlan, mégis előkelő és győztes típus, amit az Erolfa képvisel. Illatának sikere 1992 óta töretlen, a tenger örök érvényű erejét képviseli. Könnyed nyáriasságáért a fejjegyben megjelenő lime, bergamott, kömény, citrom, sárgadinnye, zöld jegyek és ibolya felel. Illékonynak tűnő kezdését szépen fokozatosan teszi markánsassá a gyömbér, bors, szerecsendió, fenyő, jázmin és ciklámen. Az alapjegyben pézsma, tölgyfamoha, ámbra, cédrus és szantál igazán száraz, fás jelleggel ajándékozzák meg viselőjét. Az Erolfa-t szagolva pont olyan érzésünk támad, mint amikor már hosszú órák óta hajózunk a tengeren és megpillantjuk a szárazföldet. Túl viharokon, hullámokon és küzdelem, a győzelem felemelő érzése, a tenger bizsergető eufórikus illatával kombinálva. Számomra ez az illat a nagybetűs FÉRFIPARFÜM.

creed-virgin-island-water

A Creed másik tengert idéző illata a Virgin Island Water, melyet egy Karib-szigeteki vitorlázás ihletett. Az előző Creed-hez képest ezt már hölgyek számára is ajánlom, sőt lehetne akár az Erolfa női párja. Míg az Erolfa inkább a tengeren átélt küzdelemről, viharokról, férfiasságról és erőről szól, addig a Virgin Island Water a gondtalan vitorlázás, napozás, a tengerben való gyönyörködés illata. Amolyan ?ülök a yachton és koktélt iszogatok, élvezem az életet? illat. És ez nem véletlen, hiszen a bergamott, mandarin, kókusz és lime igazi karib feelinget varázsolnak körénk. Ráadásként egzotikus virágok, trópusi növények jelennek meg a szívjegyben. A hibiszkusz, ylang-ylang, jázmin és gyömbér illatát érezve könnyű elképzelni, ahogy a Karib-tengeren hajózunk, pálmafákkal teli szigetek mellett a halvány türkiz vízen elhaladva. Ezt a karibi koktélt még egy kis rummal, cukorral és pézsmával tették teljes egésszé, így lett ez a legvidámabb vitorlás illat.

Fotó Marton Bettina
Fotó Marton Bettina

Természetesen a Bond No 9 is előrukkolt olyan illatokkal, amik a tengert, vitorlázást idézik. Közülük elsőként a Hamptons-t szeretném kiemelni. Friss és tiszta, mégis nekem ez az illat idézi legjobban az őszt. Gyönyörű, mély tengerkék üvegébe egy abszolút unisex illat került. Citrusos, kissé fás jellegének köszönhetően olyan, mint amikor egészen a part közelében vitorlázunk és érezzük a szárazföld felől a növények illatát. Mindez, hogy lehetséges? Citrom, bergamott, hársfavirág, cédrus és zsálya a titka. Szívjegyében magnólia, rózsa és jázmin sorakoznak, míg az alapjegyben szantálfa, ámbra és pézsma biztosítja a fás jelleget. A cikkben felsorolt illatok közül talán a legsportosabb, benne a vitorlásversenyeken átélt küzdelmekkel, a szél, a víz, az elemek mindent elsöprő erejével. Sportos elegancia, stílusosság jellemzi, minden egyben van, minden összetevő illik egymáshoz: a vitorlás, a fedélzeten lévők ruhája, a cipő, óra, ékszerek, napszemüveg?minden az elegancia jegyében?és hozzá egy kis Hamptons, természetesen.

Fotó Marton Bettina
Fotó Marton Bettina

A Bond No 9 másik tengeri illata, a Coney Island vidám gondtalanságot, a tengeren átélt szabadságot hozza el nekünk. Türkiz tenger, hófehér vitorlák, fehér homokos strandok, távolban felsejlő pálmafák látványa tárul elénk (mintha nem is a New York-hoz tartozó kis sziget ihlette volna), az illat kezdetben pedig olyan, mint egy koktél. Lime, tequila, guava és sárgadinnye illat, melybe a szívjegy édes jegyei, karamella, fekete csoki és fahéj robban be. Érdekes módon kifújáskor tűnik édesebbnek, és utána válik frissítő, citrusos koktéllá az illata. Na de senki ne ijedjen meg, nem egy nehéz szirupos illattal állunk szemben, hisz akkor be sem került volna pont ebbe a cikkbe. Az alapjegy összetevői hozzák el nekünk a vitorlázás élményéhez illő illatot, a cédrus, pézsma, szantálfa és egy csipetnyi vanília fássá teszik a Coney Island-et, olyan ez, mint a forró nyári szél, amikor a tengert átszelve élvezzük a pillanatot, a forróságot, a sós levegő illatát és azon gondolkodunk, miért nem lehet mindig nyár.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Profumi del Forte Tirrenico-ja számomra a világ egyik legfinomabb tenger illata. Ez az illat  maga Olaszország, egy végtelen hajózás a Tirrén-tengeren Capri magas szikláihoz közeledve, az Amalfi part hegyre felkúszó városkáiban gyönyörködve vagy éppen a csodálatos Szardínia szigete felé tartva. A csodálatos tengeri utazást tengeri jegyek, a sós víz illata, bergamott, keserű narancs, uszadékfa és gyanta indítja. Ezeknek a jegyeknek a könnyed szépsége végig elkísér minket a sötétkék, végtelen vízen haladva. Élettel teli lüktetését a szívjegyben megjelenő édeskömény, elemi gyanta, gyümölcsök, jázmin és a nagyon olaszos bazsalikom adják. A Tirrenicoban egyesül a tenger nyílt, nyers ereje az előkelőség érzésével. Olyan, mint élőben látni a Máltai Sólymot, a világ legcsodálatosabb vitorlás jachtját. Ez az illat azokhoz illik igazán, akik együtt élnek, együtt lélegeznek a tengerrel, akik a sós levegő illata nélkül szinte létezni sem tudnának. Alapjegyében egy kis tölgymoha, pézsma és szantálfa segíti kissé ?megfogni? ezt a légies, szárnyaló, aquás illatot. Egy különleges illat, különleges nőknek és férfiaknak. Nekem abszolút szerelem!

A fenti illatokat a Madison Parfümériában tudjátok megvásárolni.

Ti jártok vitorlázni? Milyen illatot viseltek ilyenkor?

Szylwy



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter