Guerlain Les Absolus d’Orient Oud Essentiel

Guerlain, a legismertebb francia parfümmárka, amelyért világszerte milliók rajonganak. Én is! Nem titkolom, hogy a Guerlain az egyik kedvenc parfümházam, bár már nem mondhatjuk független (és niche) márkának, mindenesetre még talán a nagy nevek között az egyik olyan, aki megpróbálja a parfümkészítést nem ipari jelleggel űzni. Érthető módon nem szabad elfelejtenünk azt, hogy a parfümgyártás mégiscsak egy igen jövedelmező üzlet, és hogy a szent bevétel mindenhol mindenekfelett áll – így a Guerlain-nél is – de ha cserébe olyan parfümöket kapunk, amelyek különlegesek, izgalmasak és harmonikusak, akkor azt hiszem, hogy kölcsönös a elégedettség mind a vevő és mind a cég részéről.

Thierry Wasser, a Guerlain fő parfümőre jó érzékkel tartja kézben a Guerlain illatvonalát, érezhetően próbál a tradíciók, a gazdag múlt és a modern piac elvárásainak megfelelni egyszerre. Lehet azon vitatkozni, hogy a Guerlain egyre jobban próbál a divattal haladni és nem mutatni azt, vagy hogy hiányoznak a nagy illatok, amelyek méltóak lesznek a Shalimarhoz, vagy a Mitsoukohoz, de személy szerint úgy vélem, hogy nem mindig azonnal igazolódik valamiről vissza, hogy ez most az évszázad illata. Ki tudja, hogy 30-40 év múlva melyik illat állja meg úgy a helyét, hogy felkerülhessen a parfüm klasszikusok közé! 

Thierry Wasser a populáris vonal mellett szerette volna a tradícionális parfümkészítés vonalát is felerősíteni. Amikor a parfümőr szabad kezet kapva, minőségi és luxus alapanyagokkal kísérletezhet kedvére. A Les Absolus d’Orient  a keleti illatok előtt hajt fejet, a Kelet gazdagságát idézi, minden értelemben. A sorozat első két darabja az Ambre Eternel és a Santal Royal  az ámbra és a szantál illatjegy szépségét emeli ki, míg az új Oud Essentiel a Kelet igazi kincseként ismert oudot dolgozta fel. 

Gyönyörű, mélyzöld üveg – én mondjuk feketére asszociáltam volna, ha már oud, de az foglalt volt – rajta a sorozat jól ismert szalagja, amely most fekete szövet, arany szállal. A kifújás pillanatában eláraszt mindent az oud rendkívül gazdag aromája, mély, füstös és nyers (érezhetően nem szintetikus). Nekünk, “nyugati népeknek” ez az oud koncentráció talán túl sok lehet (évekig nem bírtam viselni), szerencsére az Oud Essentiel-ben kap olyan körítést, amely jobban fogyaszthatóvá teszi, mint például a Guerlain csodás bőrös akkordja, amely már az Ambre Eternel-ben is felbukkant. Ha oud, akkor nem maradhat el a nagy adag rózsa akkord sem, csodásan tompítja, frissíti és élénkíti a rózsa púderes jegye az oudot. Finoman adagolt sáfrány, már-már elengedhetetlen, ha oud és bőr szerepel egy keleties parfümben. Egy csipet balzsamos akkord, csak hogy ne legyen túl száraz a kompozíció, és egy kis melegség a cédrusból. A balzsamos jegy ellenére az oud Essentiel meglehetősen “poros”, száraz illat, hiszen majd minden alapanyaga az, de ez így jó, így tökéletes. Bár szeretem a Guerlain vaníliáját, de itt most cseppet sem hiányzik. Az Oud Essentiel a legkomolyabb darabja a Les Absolus d’Orient sorozatnak, Uniszex, de férfiakon jobban el tudom képzelni, markáns, domináns jellege miatt. Nagyon szép darab, kívül-belül, gyűjtőknek kötelező, oud rajongóknak ajánlott, Guerlain kedvelőknek igazi kuriózum.

Összetevők: oud, sáfrány, rózsa, bőr, cédrus

Sillage: 4/5 – Két fújás, és a szomszéd is érezni fogja 😀

Tartósság: 4/5 – remekül megmarad a bőrön, egy-két napig is akár!

Elegancia: 4 – komoly, méltóságteljes illat

Szexifaktor: 3 – nem sorolnám a szexis illatok közé

Korosztály: ehhez kell egy bizonyos érettség, 30 éves kor alatt nem tudom elképzelni

Árkategória/árérték: nem olcsó, de az Oud Essentiel kifejezetten niche kategória

Imádom/tetszik/nem tetszik: – nem vagyok nagy oud rajongó, évek óta csak kóstolgatom, kerülgetem, de az Oud Essentielt szívesen viselem, ha hangulatom úgy hozza. De jobban szeretem az uramon érezni:)

Már kapható a parfümériákban!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter