Guerlain Les Absolus d’Orient sorozat – parfümkritika

Egyszerűen nem is értem, hogyan nem önthettem még eddig szavakba az egyik signature illatom iránt érzett rajongásomat…Tavaly nyáron ismerkedtem meg a Guerlain misztikus Les Absolus d’Orient sorozatának akkor még csak két darabjával, és olyan izgalmas és letaglózó, magával ragadó illatélményt nyújtott mindkét parfüm, hogy muszáj volt megvárnom velük a hidegebb évszakot is, megtapasztalva, hogy hűvösebb időben hogyan viselkedik rajtam, milyen érzés viselni, hogyan tudok élni-azonosulni velük. Jelentem, megtörtént. És az imádatom azóta is töretlen! Csapjunk is bele!

guerlain les absolus

A sorozat minden apró kis részlete, morzsája, molekulája a luxust idézi – igen, sajnos az ára is. A Kelet gazdagsága ihlette Ambre Eternel és a Santal Royal rendkívül gazdag aromájú illatok, a Kelet kedvelt aromáit és összetevőit használták fel vagy emelték magasabb dózisra. Érezhetően a kollekció a keleti piacot célozta meg, de abszolút európai ízlésnek formázva, hiszen tudjuk, hogy manapság abszolút divat minden, ami a Távol-Kelet gazdag és nehéz illatú parfümvilágát idézi (lásd oud). Be kell vallanom, nem vagyok nagy oud rajongó, én a hétköznapokban soknak érzem a legtöbb oudos parfümöt (bár vannak kivételek), és a keleti fűszerezettségű illatokkal óvatosan bánok, mert gyakran elnyom, uralkodik rajtam, és azt nem szeretem. Éppen ezért érzem azt, hogy ez a kollekció nekem szól. Cseppet sem lebutított keleties jellegű illatokról van szó, hanem a keleties illatok kedvelt összetevőinek gazdagságát emelik ki.

Már a megjelenésük is fenséges…a Guerlain ikonikus üvegformáját meghagyva mély lila és fekete színt kapott azt üveg bársonyszalaggal és csodás aranydíszítéssel. Az első találkozás alkalmával azonnal beleszerettem az Ambre Eternel illatába, s ez olyasfajta találkozás és szerelem lett, amely kevés van egy ember életében. Rettegek, hogy meg fog valamikor szűnni az illat gyártása, és ott állok majd álmaim illata nélkül, de addig is élvezem, amíg még van. Az Ambre Eternel, ahogy a neve is utal rá, az ámbra szépségét kívánja bemutatni, gazdag körítéssel. Az ámbra maga is egy rendkívül nemes, édeskés, puha púderes illatalapanyag, gyakorlatilag bármilyen illatba kerül, csak jót tesz neki. Poros, száraz nyitányú az illat, a bőr nyers illata ural mindent és marad is a karmesterpálca a kezében. A fás tónusok még jobban szárítják a bőr ezen jellegét. Az ámbra hatalmas adagban van jelen, ettől édeskés jellegű lesz ez a száraz-poros akkord, melyet a barack édessége támogat. Az ylang-ylang érzéki, keleties aromája a fűszerekkel (koriander, fahéj és bors) jelentik az illatban az orientális jelleget, igazán finoman vannak adagolva, vagy éppen a bőr-ámbra kombja oly intenzív, hogy elnyom mindent. A púderes jelleget mélyíti még a narancsvirág, gondolom a balance, egyensúly miatt kerülhetett a parfümbe. Juliette Has a Gun Citizen Queen parfümjében vélem felfedezni ezt a fajta poros-bőrös akkordot, csak ott nem az ámbra, hanem a szuper púderes írisz lett a kísérőjegy. Abszolút uniszex illat, mindkét nemen csodásan illatozik (kipróbáltuk itthon 🙂 ). Zseniálisan egyensúlyoz a túlburjánzó, fűszerekben tobzódó és a kifinomult, méltóságteljes illatok között, szerintem mestermű, én imádom, de azt tudni kell, hogy aki nem szereti az ennyire erőteljes, bőrös jegyet, az inkább ne ezt válassza.

ambre eternel

Összetevők: kardamom, bors, fahéj, ámbra, narancsvirág, ylang-ylang, barack, fás jegyek, bőr

Sillage: 5 – Na, ennek a parfümnek aztán van hatósugara!

Tartósság: 5 – Kifogástalan Guerlain minőség, ultra tartós

Elegancia: 4 – méltóságteljes, nincs rá jobb szó

Szexifaktor: 3/4 – bár nem ez a fő profilja, ha ezt egy férfin megérzem, jaj nekem 😛

Korosztály: komoly illat, tinik, ártatlan lánykák ne ezt válasszák.

Árkategória/árérték: niche árkategória minőségben és árban is

Imádom/tetszik/nem tetszik: – Imádom, signature illatom!

Már kapható a parfümériákban! Következő posztban a Santal Royal van terítéken.

Andrea



3 thoughts on “Guerlain Les Absolus d’Orient sorozat – parfümkritika”

  • Szia! Dehogy értelek félre! Az ízlés tényleg nagyon személyes, és az, hogy kinek milyen emlékeket idéz fel egy-egy illat. Valóban van benne egyfajta “égett” tónus, én ezt a túladagolt bőrös akkordnak tudtam be. Az viszont valóban észrevehető, hogy amióta a Guerlain nem független parfümház, azóta kissé érezhetőbben a nagyobb profitra hajtanak.

  • …persze nem tudom, hogy ebből mi érvényesül és milyen bőrön.

  • Én sajnos nem értem a rajongást ezzel a parfümmel. Nekem ez egy tömény égett bakelit szag, amikor elfüstöl a kapcsolószekrény. Attól tartok hogy ez már nem egyediség, hanem egy óriási túlzás sznoboknak eladva. És ez nekem inkább nevetséges. Ne érsd félre, ezzel nem téged akarlak minősíteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter