Goldfield & Banks parfümház

Irtó büszke vagyok arra, hogy szinte a világ minden pontjáról sikerült kipróbálnom illatokat, talán azért, mert nálam számít és fontos, hogy egy illat mögött milyen történet húzódik. Nem tudom, és nem is akarom az illatokat a közegük nélkül vizsgálni, és talán a sok év alatt, amióta a blog működik, észrevettétek, hogy a parfümöket tágabb kontextusában is vizsgálom: mi a márka, brand üzenete, hova illeszthető be az adott parfüm, milyen plusz, sajátos élményt ad nekünk, parfümrajongóknak. Előfordul, hogy a mese viszi el a hátán a parfümöt, de olyannal is találkoztam, hogy egy koncepció nélküli illat bizony egy szál magában nem állta meg a helyét, nem lett “sikeres”, nem élte túl a versenyt (harcot a fogyasztókért), amely manapság iszonyúan felpörgött a parfümök között. Mert az illattal élményt is szeretünk vásárolni, és ha egy valóban szinkronban lévő eredettörténettel és illattal találkozunk, az óhatatlanul felértékeli a viselt parfümöt. Persze, ér vitatkozni, ha valaki nem így gondolja. 🙂

Dimitri Weber, a márka alapítója

Amikor Dimitri Weberrel leveleztem, és ismerkedtem az általa megálmodott Goldfield & Banks márkával, zsigerből éreztem, hogy meg kell ismernem a kollekciót, mert Dimitri szenvedélyes rajongása Ausztrália iránt egyértelműen érezhető az illatai és koncepciója által. Nekem, közép-európainak rendkívül egzotikusnak hat Ausztrália, hiszen kultúránk, természeti világunk, mindenünk annyira különbözik. Muszáj volt ezeket az illatokat megszagolnom, hogy tudjam, azillat által mennyit lehet átadni ebből a különlegességből.

A Goldfield & Banks 2016-ban debütált, mégpedig egyből 5 illattal. Dimitri belga származású, de Ausztrália teljesen elvarázsolta, és megpróbálta Ausztrália esszenciáit kollekciójába sűríteni. Különleges, helyi növényi összetevők, természeti jelenségek ihlette akkordok és az ausztrál életérzés az, amely jól megragadható ezekben az illatokban. Az illatok abszolút mindkét nemet megszólítják, abszolút uniszexnek számítanak.

Ha jól látom a közösségi oldalakon, a Pacific Rock Moss a legnépszerűbb illat a kollekcióból, nem véletlenül! Látom magam előtt a Golden Coast nyüzsgő partvidékét, tele napbarnított, fiatal, energikus fiatallal, akik vadul szörfölnek, határaikat feszegetik, magabiztosak és rámenősek. A vicc az, hogy simán el tudom képzelni, hogy napközben a fiatal valami igen komoly tárgyaláson vesz részt, minimum harcol a környezetszennyezés ellen, de akár lehet menő modell is vagy éppen álmodozó grafikus. A kulcs az energikusság, magabiztosság, amelyet a Pacific Rock Moss sugároz. Ausztrál parti moha, olasz citrom, francia zsálya, egyiptomi geránium és virginiai cédrus…igazi multikulturális pezsgés bontakozik ki az illatból. Számomra abszolút trónkövetelő: a Creed Aventus-t simán lenyomja:)

Sivatagi rózsafa – Desert Rosewood: rendkívül kíváncsi voltam rá, és reméltem, hogy egymásra találunk! Perszelően “forró” illat, balzsamos és száraz egyszerre, a benzoin csak úgy dolgozik benne. Az ausztrál Buddha fa nyers, száraz akkordja mellett ellenpontként a vanília jelenik meg, cseppnyi mandarinnal, és egzotikus fűszerekkel, mint a pacsuli és a kardamom. Élénk, izzó illat, újszerű megközelítése a fás illatoknak. Klasszikus vonalat erősíti.

Blue Cypress – egy jó mélyet szippantani a levegőbe az erdő közepén: friss, aromás illat, amely a szó nemes értelmében klasszikus értékeket képvisel. Tiszta, éteri ciprusos akkord, aromás levendula, kevéske kis csillagánizs, kardamom és halvány pacsuli. Legszívesebben fürödnék benne. 🙂

Fát fával, nálam nem lehet a fás akkordot túladagolni, éppen ezért kedves szívemnek a Wood Infusion, amely a kedvencem lett a kollekcióból. Fás oud, tudom, ilyen már sok van, no de levendulával megspékelve nagyon különleges arcát mutatja. Szelíd, de mégis erőteljes, különleges és egzotikus, mégis ismerős, megnyugtató. Semmi szárazság, semmi ordító oud, csak puha, izgatóan bársonyos oud egzotikus köntösben.

Ha azt mondom, hogy gazdag fás illat, akkor a szantálfa mindig képzeletben beugrik. A White Sandalwood-ban a szantálfa aromája rendkívül izgalmas társaságot kapott: a spanyol sáfrány pikánsan földes-bőrös jellege a szantál puhaságát megtöri, a török rózsa erős, friss és púderes karaktere határozottan a fás karaktert, míg a kakukkfű fűszeres akkordot erősíti.

2018-ban debütált a Southern Bloom, amely a tasmán tavasz jellegzetes illatát eleveníti fel. A barna borónia csak igen rövid ideig virágzik szeptemberben (igen, ott ekkor van tavasz), de ilyenkor mindent beterít édes illatával. A Southern Bloom igen gazdag virágos illat, melyben az egzotikus virágos akkordok (borónia, ylang-ylang, jázmin) “vadságát” a klasszikus írisz és a gazdagon adagolt fás jegyek hivatottak kifinomulttá varázsolni. Sok illatot éreztem már, de a Southern Bloom illatához semmi sem fogható. Egyszerre krémesen izgató, elegánsan friss tónusú és kifinomult. Nagyon különleges darab.

Ha szeretnétek bővebben olvasni az illatokról, vagy illatminta kollekciót rendelni, akkor a Goldfield & Banks oldalán minden részletet megtalálhattok.

Update: már kapható Budapesten, Zólyomi Zsolt parfümériáiban! ????



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter