Zadig & Voltaire Girls Can Do Anything – parfümkritika

Tudjátok, azért ragaszkodom ahhoz, hogy egy parfümöt minimum pár napig viseljek (és lehetőleg más-más alkalomkor), mert sokszor előfordult, hogy egy elsőre kevésbé tetsző illatba beleszerettem vagy éppen ábrándultam ki tartós viselés alkalmával. Zadig & Voltaire parfümjei mindig a látószögemben vannak, mert üde színfoltot jelentenek a kissé egyhangú újdonságok között. Valóban bennük van az a bizonyos rock’n’roll, finoman rebellis darabok, de annyira már nem, hogy formabontóak vagy éppen nagyon megosztóak legyenek. Úgy érzem, jelenleg a mainstream parfümvonalon büntetik azokat, akik mernek újítani: egész egyszerűen a vásárlók nem preferálják ezeket a darabokat, így az eladások sem hozzák a kívánt számot, ergo anyagilag az jár jól, aki belesimul a jelenlegi trendbe. Nehéz gyakran a trendi illatok között különbséget tenni, ha egy laikus tízet végigszagol, nem tud kiemelkedő akkordokat, jegyeket megfogalmazni, mert összemosódnak az illatok. A Zadig & Voltaire épp ezt szeretné elkerülni. Olyan illatokat kreálnak, amelyek bár könnyen fogyaszthatóak a kor lányainak, mégis van bennük valami, amitől megjegyezhetővé válnak.

Legújabb illatuk, a Girls Can Do Anything magát szerényen “az első fougere” illatnak hívja. A fougere az egyik alap illatcsalád a parfümvilágban, lényegében a páfrányos parfümök tartoznak ide, s ezek eddig férfiaknak szánt illatokban voltak megkomponálva. A Girls parfüm azt a sztereotípiát kívánja ledönteni, hogy a férfiak csinálhatnak x dolgot, a nők meg y-t. Zadig szerint a lányok bármit megtehetnek: gördeszkázhatnak, fiús ruhákban járhatnak, azaz nem genderekre kellene a tevékenységeket választani, hanem nemes egyszerűséggel emberekre. A Girls parfüm tehát fogja az egyik legpasisabbnak tartott illatjegyet és csinált köré egy csajos körítést, és voilá! kész a tabudöntögető illat. Azért ez jóval árnyaltabb dolog.

A páfrány zöld karakterű jegye egy mesés, erdei atmoszférát teremt. Fanyar, élénk jegy. A Girls-ben az alapjegyek közé került, nem mondom, hogy túlharsog mindent, de nem is egy halvány illatnyom. Engem az első tesztelésnél kissé savanykás hatás fogadott, majdhogynem ecetes-kapros felhangokat éreztem, csakúgy, mint a Versace Eros Femme-nél. Ez egyébként annyira zavart, hogy le is mondtam az illatról, mondván, ez nem az én világom, nem fogom szeretni viselni. Aztán elindultam otthonról, és ha aznap hárman nem jegyezték meg, hogy milyen finom illatom van, akkor egyen sem. Ez a savanykás felhang szelídült (de azért csak ott duruzsol a háttérben), és a púderes, finoman édeskés-fűszeres karaktere erősödött fel. Nagyon jót tesz a körte benne, már-már J’Adore hatásokat vélek felfedezni, de nyilván minimálisan. Abszolút nőies, púderes, üde vonalba megy át, nagyon finom kacér kikacsintásokkal. De a háttérben a páfrány végig szépen, akkurátusan dolgozik. A narancsvirág éles, tiszta jegye opponál az édeskés tonkával és vaníliával, a tubarózsa pedig meglepően visszafogott. Azóta sokszor használtam, jó pár hétig. Én nem tudom magamon hova tenni, hol élvezem, hogy azt gondolom, hogy nem lettünk szerelmesek egymásba, de kétség sem fér hozzá, hogy akárhányszor viselem, valaki mindig megjegyzi, hogy de jó az illatom. Mondanám, hogy fiatalos, de nem lenne igaz, ezt az illatot tényleg bárki viselheti, kortól függetlenül. Nem fogja a toplistákat ostromolni, de remek alternatíva azok számára, akik unják már a mai édes trendeket.

Összetevők: bergamott, körte, narancsvirág, mandarin, tonkabab, tubarózsa, páfrány, vanília, pézsma, ambroxan, szegfűszeg, pacsuli

Sillage: 3/4 –  kellemes, nem tolakodó hatósugarú

Tartósság: 3/4 – jó pár óra múlva is érzik rajtam

Szexifaktor: 3/4 – nem erre indulnak be korunk pasijai

Elegancia: 3/4 – és nem kifejezetten elegáns, de egy jó kis vagány csajos szetthez el tudom képzelni

Korosztály: kortalan, bárkinek ajánlom, aki szeret izgalmas, nem mainstream illatokat kipróbálni. De lehet, hogy többször is esélyt kell adni neki…

Már kapható a nagyobb parfümériákban, 30 ml 17.600 Ft, 50 ml 25.800 Ft, 90 ml 32.990 Ft.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter