Variációk vetiverre

Időről időre előkerül egy-egy parfüm nyersanyag, amit alaposabban kielemzünk, eloszlatva a téves információkat és segítve az összetevők jobb megismerését. Elérkeztünk a vetiverhez, melyet előszeretettel használnak niche parfümökhöz, illetve túlnyomórészt férfi- és unisex illatokhoz, bár női parfümökben is megtalálható, csak éppen ritkábban. A vetiver egy fűféle, mely Dél-Indiában, Sri-Lankán és Indonéziában őshonos, de termesztik a Fülöp-szigeteken, Japánban, Reunion-on, Comore-szigeteken és Dél-Amerikában is. A vetiver olajat általában Jáván, Haitin és Reunion-on állítják elő. A vetiver 1.5-2 méter magasra nő meg, gyökerei pedig 20-30 centiméterrel nyúlnak a föld alá. A növény mocsaras területeken, folyóparton, nedves földterületen található. Ennek ellenére jól bírja a szélsőséges időjárási körülményeket, a nagy szárazságot és az extrém esőzést, árvizeket is. A legjobb minőségű olajat a növény gyökeréből nyerik ki. A vetiver olaj illata aromás, földes, fás, friss, előállítása vízgőz desztillációval történik. Ezután a rövid kis ismertető után pedig 3 csodás parfümön keresztül szeretném Nektek bemutatni a vetivert.

monadioriocafleurebon

Az egyik nagyágyú a vetiveres férfiparfümök közül a Les Nombres d`Or Vetyver a Mona di Orio-tól. Varázslatos komplexitás, egy szárazan friss, földes és fás illat tolmácsolásában. Ez az aranyszínű elixír egy csoda, melynek kipróbálására csak bátorítani tudom a parfümrajongó férfiakat. Érdemes néha elrugaszkodni a megszokottól és elkalandozni a különleges elegancia világába. A legmagasabb minőségű Bourbon vetiverrel, tonkababbal, pacsulival, virgíniai cédrussal, szerecsendióval, ibolyával, pézsmával és labdanummal Mona di Orio igazán maradandót alkotott egy csodálatos klasszikust hozva létre. A lényeg, hogy legyen türelmünk kivárni, amíg összetevői igazán összeérnek a bőrünkön. A kifújás pillanatában ugyanis meglehetősen harsány és erőteljes, a gyömbér és grapefruit extra dózisban, szó szerint ?orrbavágóan? jelenik meg, és pont ekkor nem szabad türelmetlennek lennünk. Eltelik fél óra és kibontakozik a csoda. Lecsendesül a gyömbér, lággyá szelídülnek a citrusok, és felfedezzük az egyre szárazabb vetivert, a pacsuliba és tonkababba burkolózott fás jegyek így együtt pedig létrehoznak valami igazán összetettet és tökéleteset. Uraim! Merjenek stílusosak lenni, és tegyék le a voksukat egy ilyen minőségi modern klasszikus mellett, mert aki megízleli a tökéletesség ízét, soha többé nem éri majd be kevesebbel!

Screen Shot 2012-10-06 at 12.10.34 PM

A vetiver egy teljesen más oldalát mutatja be az Atelier Cologne Vetiver Fatale-jában. A ?Végzetes vetiver? név már sejteti, hogy itt bizony nincs menekvés, rabul ejt. Mona di Orio illatához képest egy sokkal frissebb, könnyebb és ?zöldebb? oldalát mutatja a vetivernek. Ugyan unisexnek mondott illat, de igazán jól a férfibőrön bontakozik ki, tele finomabbnál finomabb és igazán férfias illatjegyekkel. A kifújáskor még az unisex hatás érvényesül jobban, a calabriai bergamott, keserűnarancs, szicíliai citrom és a szilva dominálnak, majd ahogy az összetevők egymásba olvadnak úgy lesz egyre fásabb, férfiasabb. Ekkor már az ibolyalevél, a vetiver, a cédrus, narancsvirág és az oud is megmutatkozik.

Nagyon izgalmas illat, van benne egy kis vad lázadás, szexualitás és titok, valami időtlen korlátok nélküliség. Hogy tud egy friss illat ilyen mágneses vonzerővel rendelkezni, ennyire kompromisszum nélkülien szexi lenni? Ez a hozzáértő szakértelem és a tökéletes alapanyagok titka. Az külön megérne egy történetet, hogy egy oud-os parfüm, hogy tud ennyire könnyed lenni, de erről majd máskor. Mindenesetre, akik még nem barátkoztak meg az oud-dal, vagy töményebb formájában egyáltalán nem szeretik, azok bátran kísérletezzenek a Vetiver Fatale-lal, mert ebben a parfümben, a többi összetevővel tökéletes egységet alkotva éppen csak megmutatja magát az oud, de lényegében frissebb és zöldebb társait hagyja érvényesülni. Ez az illat a vetiver nyári öltönye.

odin

És hogy milyen a vetiver amikor púderesebb és sötétebb? Ezt az Odin 08 Seylon reprezentálja nekünk a legtökéletesebb módon. Az Odin New York amúgy is híres arról, hogy szeret elrugaszkodni a valóságtól és valami igazán szokatlant alkotni, ezért is szeretem én annyira. Ez az illat egy újabb bizonyíték arra, hogy a férfiaknak szánt, vagy erőteljesen férfias parfümökből se ragadjunk le a kommerszeknél, mert zseniális illatokra lelhetünk a sokak által nem annyira ismert márkák között is. A 08 Seylon egy igazán mély, konvencióktól mentes illat, benne az éjszaka misztikumával és egy nagy adag magabiztossággal. A fejjegy citrusai, a yuzu, a keserűnarancs és a bergamott nem különülnek el a többi összetevőtől, szépen egybeolvadnak velük, így alkot meleg, aromás, fás egységet a fehérürömmel, elemi gyantával (Fülöp-szigeteki fa) és a szerecsendióval. Igazán férfiassá az alapjegyben kibontakozó vetiver és tölgyfamoha teszi, a benzoin pedig a kemény fás-földes összetevőkből egy mély, enyhén erotikus töltetű illatot komponál. Akárhányszor szagolom, nem tudok betelni vele, szinte hipnotikus illat, mely teljesen magával ragad. Csak olyanoknak, akik tudják, mit akarnak az életben és úgy alakítják, hogy sorsukról mindig ők döntsenek, soha ne mások. Az igazán stílusos, magabiztos férfiak fegyvertárában a ?must have? kategóriát képviseli.

Mindhárom parfümöt a Le Parfum Croisette parfümériában keressétek!

Nektek van kedvenc vetiveres illatotok?

Szylwy



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • Facebook
  • Twitter